אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצעה: שופטים יוכלו לשלול רישיון מעו"ד צילום: יובל חן

הצעה: שופטים יוכלו לשלול רישיון מעו"ד

בכנסת היו מי שחשבו שצריך לחדד את המובן מאליו, ולאסור בחקיקה על עורכי דין לשלוח יד בכספי לקוחותיהם. על פי הצעת חוק, בתי הדין של הלשכה יחויבו לתת עונש מינימום על גניבה, ובתי המשפט יוכלו גם הם להתערב בענישת עורכי דין. יו"ר ביה"ד המשמעתי בחיפה: "מדובר בהטלת דופי גורפת בכלל עורכי הדין"

28.07.2010, 08:34 | ענת רואה

חשבתם שהאיסור לגנוב מלקוחות הוא מובן מאליו? מתברר שלא בעיני חברי הכנסת. הצעת חוק שהונחה בשבוע שעבר על שולחן הכנסת קובעת כי לעורכי דין אסור לשלוח יד בכספי לקוחותיהם, פיקדונותיהם או רכושם. בנוסף מוצע לשנות את חוק העונשין כך שבתי המשפט יקבלו סמכות חדשה: לשלול רישיונות של עורכי דין שהורשעו בעבירות גניבה. ההצעה קובעת גם כי בתי הדין של לשכת עורכי דין יחויבו לשלול רישיון של עורך דין שמעל בכספי לקוחות, לחודש ימים לפחות.

אטיאס: "מדובר בהשגת גבול של השיפוט המשמעתי שאין לה תקדים במקצועות אחרים. נחצה כאן גבול מסוכן" אטיאס: "מדובר בהשגת גבול של השיפוט המשמעתי שאין לה תקדים במקצועות אחרים. נחצה כאן גבול מסוכן" אטיאס: "מדובר בהשגת גבול של השיפוט המשמעתי שאין לה תקדים במקצועות אחרים. נחצה כאן גבול מסוכן"

את ההצעה הגישו הח"כים אמנון כהן (ש"ס), רוברט אילטוב (ישראל ביתנו) וציון פיניאן (ליכוד). בדברי ההסבר להצעה נכתב כי מטרתה היא "לספק כלי הרתעתי ועונשי מפני התנהגות שפלה ובזויה של עורכי דין". בדברי ההסבר נכתב עוד כי כיום אין סעיף מפורש בחוק לשכת עורכי הדין האוסר גניבה מלקוחות.

המחוקקים מפנים את תשומת הלב לכך שבמקרים שבהם ביצעו עורכי דין מעשי גניבה, דייני בתי הדין המשמעתיים מתקשים למצוא סעיף חמור מספיק להרשעתם. עקב כך נאלצים הדיינים להשתמש בעבירות הקיימות, דוגמת הפרת חובת נאמנות ללקוח, פגיעה בכבוד המקצוע או התנהגות שאינה הולמת.

בעניין התיקון לחוק העונשין נכתב בדברי ההסבר כי הדין הפלילי אף הוא נעדר סעיף שתופס ברשתו התנהגות זו, ואף במקרה זה נדרש להשתמש בעבירות שונות לשם תפיסת המועל בכספי לקוחו, דוגמת עושק, גניבה או גניבה בידי מורשה. עם זאת, רמת הענישה על עבירות אלה עשויה להיות נמוכה ולא מתאימה למקרים חמורים של עורכי דין שמעלו בכספים. כך, למשל, העונש על עבירת גניבה הוא שלוש שנות מאסר לכל היותר. מתן אפשרות לבתי המשפט לשלול רישיון מעורך דין, בנוסף לעונש אחר, צפוי לדעת יוזמי הצעת החוק להגביר את ההרתעה.

לדברי יו"ר בית הדין המשמעתי במחוז חיפה, עו"ד עפר אטיאס ממשרד אטיאס פרוכטר ושות', הצעת החוק מיותרת וחסרת שחר: "סעיף 40 בכללי האתיקה קובע מפורשות כי עורך דין מחויב ביידוע לקוחו ובהעברת הכסף שקיבל עבורו בהליך משפטי, בתוך זמן סביר. בגין הפרת סעיף זה הועמדו פרקליטים לדין, ועל אלה מהם שהורשעו הוטלו עונשים מחמירים של השעיה, זמנית או קבועה, מהלשכה".

באשר להענקת סמכות לבתי המשפט לשלול רישיון של עורכי דין, אטיאס אומר כי מדובר בהשגת גבול של השיפוט המשמעתי שאין לה תקדים במקצועות אחרים. "מדובר בהטלת דופי גורפת בכלל העוסקים בעריכת דין בארץ, ובהבעת אי־אמון מוחלט בלשכת עורכי הדין ומוסדותיה. נחצה כאן גבול מסוכן".

לדברי עו"ד אפי נוה, יו"ר ועדת האתיקה במחוז תל אביב, "אין מקום לכך שבתי המשפט יפלשו לתחום האתיקה המקצועית, המסור מאז ומעולם למוסדות הלשכה. יש לזכור כי ממילא ערכאת הערעור על החלטות ביה"ד המשמעתי היא ביהמ"ש המחוזי, כך שבתי המשפט, בכובעם כערכאת ערעור, מעורבים גם כך בהליכים המשמעתיים על פי חוק הלשכה, ואין מקום לכפילות מיותרת זו".

תגיות

25 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

24.
עורך דין צעיר, גאה ובוגר מכללה
יש הרגשה שהעלהום שמבקש ראש הלשכה וחבר מרעיו לעשות על עורכי הדין הצעירים אשר למדו במכללות חילחל היטב לציבור. האבסורד שהפגיעה בנו היא מבית... ומדובר בפגיעה כה חמורה בחופש העיסוק, בשם הטוב ובמוניטין. אנו, משפטנים ועורכי דין שישבו ולמדו כל דרכם לתואר ולתעודה, צריכים להתנצל על השכלתנו ומקצוענו. אנו מצויים בשיאה של התקפה חזיתית מצד כל מיני גורמים אינטרסנטים וכאלו שכל חייהם חלמו להיות עורכי דין ולא צלחו (מתוסכלים). חבל לי שבמקום לבחון את יכולותיו של עורך הדין עצמו, מנסים להדביק סטיגמות ותוויות וליצור הפרדה בין אלו שלמדו באוניברסיטה ואלה שלמדו במכללה. למרבה הפלא, אני למדתי גם באוניברסיטה (את התואר השני) ואני אומר שלעומת האונ' במכללה הרמה היתה גבוהה יותר והלימודים היו נעימים יותר. להזכירכם- בחינות הלשכה הן אחידות כלפי הניגשים אליהן, הרף הוא קבוע ואחיד ועל כן כך גם היכולות הנדרשות. יש תחושה קשה שנובעת מהעליהום הזה והיא קשורה גם לגזענות, יהירות ורצון לשמור את המקצוע לאצילי המדינה וממשיכיהם. כשאני יושב בשיחות סלון ומדבר על המקצוע, אני שומע אנשים שאין להם מושג בתחום מתנסחים בחריפות כלפינו, בוגרי המכללות והדבר חורה לי עד מאוד. כשאני נזכר בכל הלילות שבהן הכנתי את עבודותיי, כל הימים שהשקעתי בלמידה לבחינות וכו' אני שואל את עצמי איך קרה שחלקים כל כך נכבדים בלשכה מושמצים בלי סוף על ידי העומד בראשה... על לא עוול בכפם. יש לי חברים שלמדו באונ' והמרחק בינם לבין אינטילגנציה הוא שמיים וארץ. מספיק לרצח האופי!
עו"ד צעיר , תל אביב  |  27.09.10
לכל התגובות