אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נשיא איגוד לשכות המסחר על חוק האריזות: "לא צריך להכביד יתר על המידה"

נשיא איגוד לשכות המסחר על חוק האריזות: "לא צריך להכביד יתר על המידה"

אוריאל לין אמר כי "לא צריך ללכת בגישה שהתחילה להתגבש יתר על המידה במשרדי הממשלה לפיה יש חובה על המגזר העסקי והסנקציה היא קנסות. זו לא הדרך"

28.07.2010, 17:55 | רויטל חובל

"חוק האריזות הוא חוק שיוצר שינוי מעמיק בכל פעילות המסחר בישראל. אנחנו מצויים בעידן שבו השמירה על איכות הסביבה נעשית יותר ויותר חשובה", כך אמר היום (ד') נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, בכנס שהתקיים ביום בנושא חוק האריזות.

לכנס הגיעו מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, יוסי ענבר, והצוות המקצועי במשרד על מנת להסביר על החוק. לין התייחס להשלכות החוק, שמחייב מיחזור כולל של האריזות בישראל, כאשר האחריות מוטלת על יצרני האריזות ומשווקיהם. "אנחנו שואפים שיחד עם החוק יתקיימו האיזונים המתאימים. לא צריך ללכת בגישה שהתחילה להתגבש יתר על המידה במשרדי הממשלה לפיה יש חובה על המגזר העסקי והסנקציה היא קנסות. זו לא הדרך".

לדברי לין, על מנת שהחוק יצליח יש לבצע פעולות הסברה ופעולת חינוך כדי לשנות נורמות של התנהגות להשלכת הפסולת.

נקודות המחלוקת בין לשכת המסחר לבין המשרד להגנת הסביבה היא האחריות של בעלי העסקים ויצרני האריזות לאחר ההתקשרות עם תאגיד המיחזור שיוקם. היצרנים והיבואנים שואפים לכך שברגע שהעסק יתקשר עם תאגיד המיחזור, העסק לא ישא באחריות הישירה של הכמויות והיעדים למיחזור, כיוון שאין לו שליטה על כך, לטענתם. שאלה נוספת היא האם האחריות על הקמת התשתית היא על הרשות המקומית או על היצרנים, והאם מס הארנונה ירד או יעלה.

נקודת מחלוקת שנייה, נוגעת לחובות הדיווח של היצרנים לגבי כמויות האריזות. בלשכת המסחר מציינים כי על פי הצעת החוק הנוכחית, המגזר העסקי יידרש לדווח לרשויות המדינה על היקפי ייצור האריזות וכן ישנה דרישה לסמן את האריזות.

"לא צריך להכביד יתר על המידה", אמר לין לעניין זה. "בנוסף יש דרישות דיווח כמו משקל המוצרים, כמות האריזות, דיווחים לעתים תכופות שמאוד יכבידו על המגזר העסקי. רשויות המדינה חייבות להבין שהמגזר העסקי הוא לא האויב של המדינה, אלא שותף מלא של היעדים. לכן צריך לשמור עליו".

בישראל מייצרים 5.8 מיליון טון פסולת בשנה, כ-2.4 מיליון טון מהם מיוצרים על ידי משקי הבית. בממוצע מייצר אדם 600 קילו אשפה בשנה. לעומת מדינות אירופה בהן קיים חוק אריזות, בארה"ב הוא לא קיים.

ענבר ציין כי בד בבד עם חוק האריזות, יעלה היטל ההטמנה על מנת לעודד טיפול בפסולת כאלטרנטיבה להטמנתה בקרקע. גובה ההיטל עומד היום על כ-60 שקלים לטון, אבל צפוי להיות מוכפל ל-120 שקל לטון. ההיטל יכלול את עלויות פליטת גז המתאן שנפלט, שהוא גז חממה. במשרד להגנת הסביבה מעריכים כי חוק האריזות יביא לייקור של 1.4 אגורות לאריזה.

אחד מהיבואנים שנכח בכנס ציין כי חוק האריזות הוא למעשה חוק שמשמעותו הפרטת האשפה. "עד היום הרשות המקומית קיבלה דמי ארנונה וטיפלה בפסולת. היום אנחנו צריכים לדאוג לזה". במשרד להגנת הסביבה לא הגיבו לדברים.

תגיות