אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לתקן את הנז"ק: האמריקאים נפטרו מעונשו של ה-DRM איור: יונתן וקסמן

לתקן את הנז"ק: האמריקאים נפטרו מעונשו של ה-DRM

הממשל בארה"ב לא רק התיר השבוע לפרוץ את האייפון, אלא גם יצא במסר חד וברור: אסור שהגנה על מוצר דיגיטלי תפגע בלקוחות המשלמים

31.07.2010, 11:52 | עומר כביר

החלטה תקדימית של רשות זכויות היוצרים בארה"ב תפסה השבוע כותרות במדורי הטכנולוגיה בעולם: מעתה זה חוקי לפרוץ את המגבלות שאפל מטילה על אייפון. אבל מאחורי ההחלטה הסתתרה גם שורה של החלטות אחרות, הקובעות מקרים שבהם מותר לצרכנים לעקוף מגבלות DRM, המונעות שימושים שונים במוצרי טכנולוגיה ומוצרים דיגיטליים, מבלי שזו תהיה עבירה על החוק.

הגנות אלו מכונות בעברית באופן די אירוני נז"ק (ניהול זכויות קניין). הן נועדו אמנם למנוע שימוש לא חוקי במוצר, כמו העתקה והפצה שלו ברשתות שיתוף קבצים, אבל בפועל גורמות נזק למשתמשים, שלא יכולים לעשות כרצונם במכשירים או בתוכן שעליהם שילמו מכספם. גם החברות לא מרוויחות: חלק מהלקוחות נרתעים מההגנות, והפרסומים שעוסקים בהן שליליים מאוד. ואם לא די בכך, ההגנות חסרות תועלת לחלוטין ונפרצות על ימין ועל שמאל. משחק המחשב המדובר, StarCraft 2 למשל, הגיע לרשתות שיתוף הקבצים שעות ספורות אחרי שהושק רשמית השבוע.

  , איור: יונתן וקסמן איור: יונתן וקסמן   , איור: יונתן וקסמן

חברות המוזיקה כבר הבינו מזמן שמ־DRM יוצא רק נזק, וכיום כל חנויות המוזיקה הגדולות ברשת מוכרות שירים בפורמט MP3 פתוח. אבל ההבנה הזו עוד לא חלחלה לשאר התעשייה. אפל נועלת את מערכת ההפעלה של אייפון ואייפד להתקנת יישומים חיצוניים, סרטי די.וי.די ומשחקי מחשב מוצפנים, כדי למנוע העתקה גם למטרות לגיטימיות כמו גיבוי או ביקורת, ובלחץ בעלי הזכויות נאלצה אמזון להטיל מגבלות משמעותיות על המרת הטקסט להקראה בקול של הקינדל, והרשימה עוד ארוכה.

חוק זכויות היוצרים הדיגיטליות של המילניום (DMCA), שריד ארכאי מימי האינטרנט הראשונים של סוף המאה הקודמת, אוסר בין השאר על שבירת הגנות אלו. אך הממשל האמריקאי, כך נראה, אינו שבע רצון מהשימוש המוגבר שעושות החברות ב־DRM כדי להגביל את הצרכנים, ונוקט צעדים כדי להבהיר להן את זה. ואכן, בין הפטורים שניתנו השבוע על ידי רשות זכויות היוצרים של ארה"ב נמצאים ביטולי האיסורים על פריצת הגנות די.וי.די לצורכי חינוך וביקורת; פריצת סמארטפונים לשם הרצת תוכנות חוקיות שאין דרך אחרת להריצן או לשחרורם מנעילת ספק הסלולר; עקיפת הגנות של משחקי מחשב לצורכי מחקר; ופריצת מגבלות המונעות הקראה בקול של ספר דיגיטלי.

אז מדוע זה קרה? ברשות כנראה הבחינו היטב בהגנת היתר הקנאית של בעלי זכויות על המוצרים שלהם, שהתבטאה בשיאה בהסרת סרטוני יוטיוב דוגמת זה שבו נראה תינוק רוקד במשך 29 שניות לצלילי שיר של פרינס. כעת ההחלטה משדרת מסר חד וברור: הגזמתם. הגנות ה־DRM שלכם מונעות שימוש הוגן וחוקי, ופוגעות במשתמשים. עתה נותר רק לקוות שהחברות יבינו סוף סוף בעצמן איזה נזק עושה להן הנז"ק, ויפטרו אותנו מעונשו. ואם לא זה, אז לפחות שבהחלטה הבאה של רשות זכויות היוצרים יורחבו זכויות נוספות של המשתמשים המאפשרות לעקוף אותו.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
למגיב 5, "יוסקה" התמים/מטעה/מתלהם
או שאתה לא מבין דבר בנושא זכויות יוצרים ופטנטים, או שאתה מנסה להטעות ביודעין ובכל מקרה, אתה גס רוח ומתלהם. מי שמחזיק בזכויות הם התאגידים שמעסיקים את המפתחים. התאגידים הם אלו שמרוויחים ולא המפתח הבודד שחותם עם העסקתו על ויתור מוחלט. גם אמנים מוחתמים על חוזים לפיהם הזכויות על היצירות שלהם שייכות לחברות המדיה/הפצה והאמנים רואים גרושים מהמכירות. מובן שצריך ליצור מנגנון הגנה מסויים כדי לשמור על כדאיות כלכלית בפיתוח וביצירה, אבל צריך לקצר אותו מבחינת אורך הזמן ולצמצם אותו מאוד בכל מה שקשור להגבלות שהוא מטיל על כלל הציבור. ואסיים בדוגמא אבסורדית: כאשר חברת מדיה מסויימת הצליחה להאריך את הזכויות שיש לה על מוצר מסויים לעשרות שנים, היא לא יצרה מוטיבציה אצל האמן, כי הוא כבר הפסיק ליצור או מת מזמן, היא פשוט רצתה להמשיך לגרוף כספים תוך הגבלת החירויות שלנו. ולדבר הזה קוראים חמדנות ורדיפת בצע.
Copyleft  |  01.08.10
5.
למגיב copyleft
עם כל הרצון שלי בחופש מידע וזכויות נרחבות, אני חושב שאתה סתם חמדן. לומר שמי שפיתח משהו תוקע את האנושות, זה די עלוב. זה המוצר שלו - הוא המציא והוא יצר. זכותו לעשות בו כרצונו! מי אתה שתחליט משהו אחר? באותה מידה אני יכול לומר שאם בלב שלך יתגלה איזה אנזים שעשוי לעזור בחקר הסרטן - התנגדותך למות למען המדע תתקע את האנושות וצריך לכפות זאת עליך... הדימוי אולי קיצוני - אבל מדויק
יוסק'ה  |  01.08.10
4.
אני קונה תוכנה, ואז משתמש בגרסה פרוצה. הDRM לא מאפשר לעבוד.
יש בהם המון תקלות, אני קונה תוכנה ככלי עבודה, אני לא צריך להשקיע כלכך הרבה בהתמודדות עם ההגנות הכושלות שלה, שילמתי הרבה כסף כדי לקנות אותה. כל DRM שמפשל יותר מפעם אחת, גם אם התמיכה עוזרת לפתור את הבעיה, פעם שניה יש הוראה לIT לעקוף את הDRM ולגמור את הסיפור.
אבי  |  01.08.10
לכל התגובות