אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשרד להגנת הסביבה יקצה 200 מיליון שקל למימון הפרדת פסולת צילום: shutterstock

המשרד להגנת הסביבה יקצה 200 מיליון שקל למימון הפרדת פסולת

יערוך מכרז בין רשויות שיתבקשו להתחייב לעבור באופן מלא להפרדת פסולת במקור. הרשויות המקומיות שייבחרו יזכו להטבות מתקציב המשרד בסכום של 200 מיליון שקל

29.07.2010, 22:11 | רויטל חובל
המשרד להגנת הסביבה הודיע היום על תוכנית הסיוע לרשויות המקומיות במסגרת חוק האריזות, שאמור לחולל מהפכה בפסולת הביתית של כל הציבור בישראל.

על פי התוכנית, המשרד יקצה 200 מיליון שקל למימון הפרדת הפסולת לפסולת רטובה שתועבר למתקני קומפוסטציה שישמשו להכנת דשן לחקלאות או הפקת חשמל מזבל (ביוגז), ופסולת יבשה שתופרד לקרטון, נייר, זכוכית ופלסטיק.

המשרד יערוך מכרז בין רשויות שיתבקשו להתחייב לעבור באופן מלא להפרדת פסולת במקור, כך שהרשויות המקומיות שייבחרו יזכו להטבות מתקציב המשרד בסכום של 200 מיליון שקל. ברשויות שייבחרו, המשרד יממן את המעבר לתשתית איסוף המבוססת על הפרדת פסולת במקור בטווח של שלוש שנים. ההטבה כוללת החלפת הפחים, תוספת רכבי איסוף, ליווי תפעולי צמוד, פרסום הסברה וחינוך ותשלום של כ-120 שקל על כל משק בית שיכנס לתוכנית. סה"כ יושקע בתוכנית המחזור הכוללת של המשרד להגנת הסביבה בעשור הקרוב, כ-3 מיליארד שקל.

במשרד להגנת הסביבה מעריכים כי חוק האריזות יאושר סופית במושב החורף של הכנסת, כך שחוק האריזות ייכנס לתוקפו כבר ב-2011. להערכת המשרד, באמצעות תוכנית הסיוע עד סוף שנת 2011, כ-170 אלף תושבים יהיו שותפים להפרדה במקור ובמהלך 2013 תוכניות הסיוע תיושם במלוא כך שכחצי מיליון מתושבי ישראל יפרידו פסולת בבתיהם.

מלבד הסיוע לרשויות, המשרד להגנת הסביבה יוזם סיוע להקמת מפעלי מיחזור ומיון פסולת בהיקף השקעות של כ-2 מיליארד שקל.

כבר כיום קיים חוק למיחזור פסולת שחייב את הרשויות המקומיות למחזר את הפסולת ולהגיע ליעד מיחזור ממוצע של 25% עד שנת 2007. "כמו עוד הרבה חוקים, גם החוק הזה לא נאכף וזה הביא אותנו לתוצאה עגומה שאחוז המיחזור היום ברשויות המקומיות עומד על 13%, לעומת המדינות המתקדמת שבהן מדובר על עשרות אחוזים", אמר היום השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן.

בד בבד עם חוק האריזות, בכוונת המשרד להגנת הסביבה לייקר משמעותית את היטל ההטמנה בישראל, הנמוך משמעותית מהיטל ההטמנה באירופה. במשרד להגנת הסביבה מציעים לייקר את ההיטל ממחיר של 50 שקלים ל-125 שקלים, החל משנת 2012.

על פי העבודה הכלכלית שנעשתה עם משרד האוצר, ייקור ההטמנה בצד כניסתו לתוקף של חוק האריזות, על פיו התעשייה לוקחת אחריות על איסוף האריזות ומיחזורו, הטיפול בפסולת ומיחזורו, יהיו עדיפים כלכלית על פני האלטרנטיבה להטמנת פסולת. כספי היטל ההטמנה יועברו על ידי המשרד לרשויות המקומיות למימון התהליך וליזמים שיקימו מתקני לטיפול בפסולת.  

על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה, העלויות הישירות של הטמנת הפסולת מסתכמות ב-185 שקל לטון פסולת ואילו העלויות העקיפות, כגון פליטות גזי חממה וזיהום אויר, ירידת ערך הקרקע, שינוע ועוד, מייקרות ב-115 שקל לטון נוספים. היקף חומרי הגלם שאינם ממוחזרים ומוטמנים מדי שנה (נייר וקרטון, פלסטיק, זכוכית ומתכות) הוא בשווי של 875 מליון שקל.

משכך , מעריכים במשרד כי פוטנציאל התועלות הכלכליות בטיפול בפסולת ומיחזורו הוא 380 מיליון שקל והתרומה לתמ"ג נאמדת בין חצי למיליארד שקל. 

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
למה מאיצים כמו חללית את החוק הזה???
השר ארדן הוא בולדוזר להזזת חקיקה בניגוד לקודמיו אבל גם בולדוזר צריך להבין שלא דוחפים משהו כבד במהירות של טיל פה זה לא אירופה לכל אחד יש אינטרסים משל עצמו עבודה רצינית לא ממש נעשתה ומאין למשרד לתת 200 מליון שקל? בסופו של יום האזרחים הקטנים ישלמו בגדול גם על כל אריזה שיקנו וכמעט לכל דבר יש אריזה גם למשחת שיניים וגם למשחת נעליים וגם לקופסת סרדינים וגם לא ירוויחו כלום בארנונה העיריות ירוויחו בענק - גם הפרייארים שהחקיקה חלה עליהם מפנים להם את הזבל וגם את הארנונות לא יורידו גרוש היצרנים יגלגלו את עלות החוק ובדרך גם יעלו את המחיר כדי להרוויח עוד יותר והכל על הגב שלנו האזרחים ככה נראת המהפיכה הירוקה - הציבור משלם בשם התהליך הירוק וגורמים אחרים מרוויחים ככה גם היה עם הווסט הזוהר פטנט של משרד התחבורה הפרטת התיאוריות ועוד כל מיני המצאות שיש לחקור לגביהם מי מרוויח מהם!!!!
שבתאי מרום , הדרום  |  30.07.10
4.
מחזקים את ידיך, ומחכים לראות שהפרדת הפסולת אכן מתרחשת
מה שברור ומובן מאליו לכל אירופי, שיש להפריד פסולת, ולהקדיש לכך זמן ואנרגיה, כדי לאפשר לדורות הבאים אחרינו ...לחיות על הכדור הזה... סוף סוף אולי מתחיל לקרות כאן. מתי יגבו תשלום עבור שקיות ניילון?? זה יפחית במידה ניכרת את השימוש המופרז בשקיות. ישראל היא אחד המקומות הראשונים אם לא הראשון בשימוש בשקיות ניילון. מתי נוכל להחזיר בקלות מיכלי פלסטיק מכל הסוגים- קופסאות קוטג, שמפו, מרככי כביסה, אריזות שונות ומשונות מפלסטיק - בקלות?
דבי , שפלה  |  30.07.10
לכל התגובות