אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקינדל עושה עלייה צילום: בלומברג

הקינדל עושה עלייה

אמזון השיקה גרסה חדשה וקומפקטית יותר של קינדל, ולראשונה שולחת אותו גם לישראל. הסופרים והוצאות הספרים בארץ כבר נערכים לבואו של הספר האלקטרוני הפופולרי ביותר בעולם וטוענים: התחרות בשוק תיטיב עם כולם

01.08.2010, 15:39 | עומר כביר

הבשורה הזאת הגיעה כמעט בחשאי. לא קדמו לה הכרזות מרעישות, היא לא לוותה במתקפה של הודעות לעיתונות ואפילו לא בהודעה רשמית. ובכל זאת, מדובר באחת הבשורות המשמחות ביותר שקיבלו חובבי הספר בישראל, וכזו שחובבי הספר הדיגיטלי חיכו לה כמעט שלוש שנים: קינדל של אמזון, הספר האלקטרוני הנמכר בעולם, מגיע רשמית גם לישראל.

בשבוע שעבר השיקה אמזון גרסה חדשה של הספר האלקטרוני הפופולרי - קטנה יותר, קלה יותר, עם חיי סוללה ארוכים יותר ותמיכה ב־WiFi, הנושאת תג מחיר של 139 דולר בלבד. מי שנבר באתר של החברה גילה הפתעה נעימה: את הדגם החדש אמזון שולחת גם לישראל בעלות כוללת של כ־705 שקל. התשלום כולל 139 דולר עבור המכשיר, 20.98 דולר עבור המשלוח לישראל ו־25.6 דולר מע"מ, שישולמו דרך חברת השליחויות. החברה מאפשרת להזמין מראש את המכשיר, שמתוכנן להגיע ללקוחות ב-27 באוגוסט.

בענף הספרים הישראלי מברכים על הבשורה. "טוב שהם נכנסים, טוב שזה מתחיל", בירך מנכ"ל הוצאת הספרים כתר, יפתח דקל. "זה עשוי להשפיע לטובה על שוק הספרים הדיגיטליים המקומי. הכניסה של קינדל תעשה יחסי ציבור לתחום ותייצר יותר מודעות".

הקינדל החדש. בשורה לציבור קוראי האנגלית בישראל, צילום: בלומברג הקינדל החדש. בשורה לציבור קוראי האנגלית בישראל | צילום: בלומברג הקינדל החדש. בשורה לציבור קוראי האנגלית בישראל, צילום: בלומברג

רב המכר של אמזון

 

הדגם הראשון של קינדל הושק בנובמבר 2007, ונחשב למהפכני בעיקר בזכות העובדה שלראשונה בעולם שווק ספר אלקטרוני עם גב רחב של מאות אלפי ספרים דיגיטליים, עיתונים ומגזינים שהועמדו לרכישה. המכשיר הצית עניין בתחום שהתקשה להתרומם עד אז, והביא לכניסתם של מתחרים רבים, דוגמת מכשיר הנוק של בארנס אנד נובל, ואפילו האייפד של אפל, שמצויד בחנות ספרים דיגיטליים משלו.

בשנתיים האחרונות נמצא הקינדל באופן קבוע בראש רשימת רבי המכר של אמזון, ולפי הערכות, החברה מכרה יותר מ־3 מיליון מכשירים בסך הכל. מכירות אלו זינקו פי שלושה בחודש האחרון, אחרי שהחברה חתכה את מחיר המכשיר מ־259 דולר ל־189 דולר. הצגת דגם זול אפילו יותר צפויה להוסיף ולהזניק את המכירות.

בעבור הקורא הישראלי, לא היתה עד היום אפשרות לקנות את המכשיר ישירות מאמזון. עם זאת, מי שקנה קינדל בחו"ל או באמצעות יבואן צד שלישי גילה לשמחתו שחנות הספרים של קינדל זמינה בישראל, וגם שיכולות האינטרנט הסלולרי שלו (שאינן כלולות בדגם החדש ששולחת אמזון לישראל) החלו לפעול.

האפשרות להזמין את המכשיר ישירות מאמזון לישראל צפויה להגדיל כעת את הנוכחות שלו בקרב הקוראים המקומיים. ואולם, בבואו צפוי קינדל להיתקל בתחרות מקומית מצד evrit, הספר האלקטרוני העברי של ניופאן וסטימצקי, שמגיע עם מבחר של 500 כותרים עבריים.

"טוב שיש חשיפה של עוד מכשירים"

 

גם בניופאן מברכים על הכניסה של קינדל לישראל. "הקינדל הוא מוצר טוב מאוד שהגביר במידה משמעותית את המודעות לתחום בעולם", אומר עידו אופיר, מנהל השיווק של evrit בניופאן. "אני בטוח שהוא יעזור להגביר את המודעות לתחום גם בישראל. זה טוב לנו שהם נכנסים, זה טוב לנו שיש חשיפה של עוד מכשירים בישראל. כל מתחרה שנכנס לתחום זה מעולה".

"evrit" של ניופאן וסטימצקי. "כל מתחרה שנכנס לשוק זה מעולה" "evrit" של ניופאן וסטימצקי. "כל מתחרה שנכנס לשוק זה מעולה" "evrit" של ניופאן וסטימצקי. "כל מתחרה שנכנס לשוק זה מעולה"

   

ואולם, אופיר טוען שהקינדל אינו מאיים על נתח השוק הפוטנציאלי של evrit. זאת, מכיוון שקינדל אינו מציע כותרים בעברית, וככל הנראה הדגם החדש גם לא תומך בעברית. "לא יודע אם לקרוא לו אפילו מתחרה, כי הוא לא מתחרה ישיר. להערכתי, יש להם עוד עבודה קשה מאוד. מעבר לגיור המכשיר, צריך גם כותרים. מדובר במו"מ עם הוצאות ספרים, קבלת זכויות. זה תהליך ארוך מאוד מעבר למכירה. יש הרבה מכשירים טובים, השאלה היא אם יש תוכן", הוא אומר. "אנחנו פונים לקהל אחר כרגע. הם פונים לקהל שקורא אנגלית בלבד, ואנחנו פונים לקהל שקורא בעיקר עברית".

דקל מוסיף שבשלב זה לא נראה שאמזון מתכוונת לנקוט צעדים מעבר למשלוח הקינדל לישראל. "אמזון עסוקה בעולם כולו", הוא אומר. "יש לה מדינות יותר גדולות מאיתנו. אנחנו שפה פחות חשובה, וזה לא מעניין אותם כרגע. נראה שיש להם יעדים יותר מעניינים".

המהפכה של הסופרים

 

רם אורן. "שירותים שהמו"לים נותנים, כמו הדפסה והפצה, ייעלמו", צילום:אפי שריר  רם אורן. "שירותים שהמו"לים נותנים, כמו הדפסה והפצה, ייעלמו" | צילום:אפי שריר רם אורן. "שירותים שהמו"לים נותנים, כמו הדפסה והפצה, ייעלמו", צילום:אפי שריר
הסופר והמו"ל רם אורן, שעושה רבות כדי לקדם את ספריו בפלטפורמות דיגיטליות, סבור שדווקא משום כך ההשפעה של הקינדל תהיה זניחה. "הכניסה לא משמעותית. המחיר אמנם אטרקטיבי, אבל המכשיר פונה רק לקהל של קוראי אנגלית. זה קהל שהוא לא גדול. תהיה מידה של עניין, אבל לא ברור כמה זה ישפיע על השוק. זה ישפיע אם ייכנסו בתנופה גדולה ויעלו ספרים בעברית".

ואכן, אחד היתרונים הבולטים שיש לקינדל לעומת evrit הוא מחירו הנמוך - כ־700 שקל לעומת כ־1,400 שקל ל־evrit (שכוללים גם תווי קנייה בשווי 400 שקל לרכישת ספרים בעבורו). ואולם, טוען אופיר, זה המחיר שצריך לשלם תמורת היכולת לקרוא ספרים בעברית: "המכשיר יקר יותר בגלל הגיור הקשה והארוך לעברית, שלקח לנו כמעט שנה. היה גם קשה מאוד להשיג תכנים בעברית".

לדברי אורן, בטווח הרחוק חדירת הקינדל ודומיו עשויה להשפיע במידה רבה על שוק הספרים בישראל. זאת, אם ניצני מודל חדש שכבר נראו בשבוע שעבר בארה"ב - שבמסגרתו כמה סופרים בעלי שם חתמו על הסכמי הפצה בקינדל ישירות מול אמזון - יגיעו גם לישראל.

"ככל שיעבור הזמן יהיו יותר מכשירים בארץ, ואם הם יתפסו תהיה מהפכה", אומר אורן. "השירותים שהמו"לים נותנים לסופרים - הדפסה, הפצה וכו' - ייעלמו. ככל שיהיה ביקוש קטן יותר לספרים מודפסים, המו"לים יאבדו עבודה. סופרים יעמדו בקשר ישיר עם מפיצות הספרים הדיגיטליים עצמן וירוויחו יותר: אם סופר מקבל עכשיו שני דולרים על כל ספר, הוא יוכל להרוויח ארבעה או חמישה דולרים. זו מהפכה שאולי תתרחש בעוד שנים, אבל בהחלט יכולה להיות".

 

תגיות

22 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

21.
מולים? תזכירו לי רגע מה זה? אמזון סוגרת ישירות עם הסופרים, באחוזים גבוהים בהרבה
אמזון מעבירה אחוז נכבד מרווחי המכירה ישירות ליוצר, הוצאות הספרים, בדיוק כמו חברות התקליטים דואגות לרווחים של עצמן תוך עושק של היוצרים, ואח"כ עוד מאשימים את השוק הפירטי (שהם האשמים בקיומו בכלל) בפגיע ביוצרים. מו"ל הוא מתווך, וככזה, לא מגיע לו יותר מאחוזים בודדים רווח, די לגזל!
אבי  |  02.08.10
לכל התגובות