אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: מוכרים את הפרטים שלכם בבורסה צילום: shutterstock

דו"ח טכנולוגי: מוכרים את הפרטים שלכם בבורסה

מקורות המידע על הגולשים מתבררים כמכרה זהב לחברות המחקר ולמפרסמים; ברשת החדשות פוקס הגדירו רשמית את סטיב ג'ובס כמתחרה לישוע; האקרים מוכיחים כמה קל להוציא מידע מעובדים; ומשתמשי פייסבוק מתחילים לפתח מודעות לפרטיות

01.08.2010, 12:50 | יוסי גורביץ

להתראות פרטיות, שלום פרסומות

יותר ויותר מסתבר שמה שפרסומאים באמת רוצים זה כמה שיותר פרטים על הגולשים, כדי שיוכלו באמצעות אמנותם האפלה להתאים להם פרסומות שמולן הם לא יוכלו לעמוד. זה לא כל כך הולך בינתיים – ג'ימייל, למשל, ניסה למכור לי הבוקר שורה של מחשבי מק, מה שגרם לפרץ עז של צחוק – אבל אי אפשר להאשים אותם שהם לא מנסים.

הוול סטריט ג'ורנל חקר את הנושא, ומצא לתדהמתו ששטיקים לא סימפטיים נפוצים ברשת כמו פנאפלים בחנויות אפל. הוא מדווח שאחד העסקים שמראים את הצמיחה העקבית ביותר הוא ריגול אחרי משתמשים. הוא בדק את 50 אתרי הרשת המובילים בארה"ב, וגילה שלהוציא וויקיפדיה, כולם ריגלו אחרי המשתמש והתקינו על המחשב שלו 64 תוכנות ריגול בממוצע; תריסר מן האתרים שתלו לא פחות מ-100 אמצעי ריגול שונים, ברוב מוחלט של המקרים בלי שום אזהרה.

זה בפני עצמו לא חדש. השימוש בקובצי עוגיות מתרחש כבר שנים. אבל בוול סטריט ג'ורנל מצאו עוד ששיטות המעקב השתכללו משמעותית בשנים האחרונות – הן מסוגלות לזהות את מיקומו של המשתמש, להעריך את ההכנסה שלו, להגדיר את תחומי העניין שלו ואפילו (להנאתה של תעשיית התרופות) לנתח את מצבו הבריאותי. יתר על כן, נהיה הרבה יותר קשה להסיר את המגפות הקטנות.

הסקופ האמיתי של הוול סטריט ג'ורנל הוא הגילוי שכבר קיימת מעין בורסה שבה נמכרים פרופילים של גולשים. חברה שמתמחית בכך היא BlueKai, שמוכרת כל פרופיל כזה תמורת סכום זעום של עשרה סנטים ליחידה. מצד שני, היא מבצעת 50 מיליון מכירות כאלה ביום. בבלוקאי ושותפותיה – כמו איביי – טוענים שהמכירה אנונימית לחלוטין ושאי אפשר לדעת מי בדיוק רכש הרגע צעצוע מין, אבל מודים בשתיקה שבהחלט אפשר לדעת בן כמה הוא, כמה כסף יש לו בערך ואיפה בערך הוא גר. נהדר. הפכתם לסחורה, ואפילו לא ידעתם.

המשיח עם התפוחים הנגוסים

לפני כשבוע הסברנו כאן כיצד שורדים מאמיני אפל את משבר האמונה שבעקבות שערוריית בעיות האנטנה באייפון החדש, באמצעות המיתוסים המכוננים של החברה והמאמינים. בינתיים, ערוץ פוקס ניוז – ערוץ שמרני ונוצרי דתי, למי ששכח – סימן את החברה ואת מנכ"לה הנערץ סטיב ג'ובס כאיום הבא על הכנסייה הנוצרית.

בפוקס רמזו בגסות שרק נס, או המקבילה השדונית שלו, יכול היה להביא לכך שחברה שמוכרת סלולרים שאי אפשר לשוחח דרכם ומכשירי גלישה שלא מאפשרים שימוש ביוטיוב תהפוך לחברת טכנולוגיה מובילה. הם מצטטים מחקר של שני פרופסורים שטוען שאפל היא דת חדשה, שפונה בעיקר לדור הטכנולוגי, ושחנויות אפל הם המקדשים שלה.

עד כאן, שום דבר חדש או מהפכני, שלא לומר קסום. מה שמעניין הוא שההקבלה יוצאת מתחום הטכנולוגיה אל התקשורת הכללית - ושבפוקס חושבים שאפל יכולה לבקש מעמד של דת מוכרת בארה"ב, ועל פי תקדימים בהחלט עשויה לקבל אותו, דבר שיכולות להיות לו השלכות ניכרות על המסים שהיא תצטרך לשלם (כמעט כלום). כמו כן, נמסר שהאפיפיור מודאג. מתבקש לומר שרצוי שהוא יפנה את דאגתו לנושאים אחרים – כמו, למשל, הכמרים הפדופליים שהכנסיה שלו מצטיינת בהם – אבל יכול להיות שיש בסיס לדאגה.

חנות אפל. המקדש של הדת החדשה?, צילום: בלומברג חנות אפל. המקדש של הדת החדשה? | צילום: בלומברג חנות אפל. המקדש של הדת החדשה?, צילום: בלומברג

יצוין שכולם פספסו משהו: התפוח, במסורת הנוצרית, נחשב לפרי שגרם לחטא הקדמון ולכן מקושר עם חטא, בעיקר עם חטא הגאווה. זו כמובן טעות איקונוגרפית מצערת – התפוח נחשב בעידן הקלאסי לסממן מריבה, בעקבות כל פרשת תחרות שלוש האלות עם פאריס שהובילה למלחמת טרויה, והמאיירים הנוצרים פשוט המשיכו 600 שנה של מסורת – וכל יהודי טוב יודע שפרי החטא הקדמון הוא דווקא התאנה. אבל קונספירטור טוב לא ייתן לעובדות להפריע לו, והעובדה שאפל מנפנפת בלוגו של תפוח נגוס, המסמל כניעה לתאווה, ודאי מדירה שינה מעיניהם של כמה נוצרים פונדמנטליסטים פסיכים מהמקובל.

ההאקרים נכנסים לכם לראש

 

כמה מסובך להוציא מידע מעובדי החברה שלך? זו השאלה שהעמידו לעצמם באי כנס ההאקרים Defcon. התשובה: בכלל לא.

ההאקרים השתתפו בתחרות שמטרתה להוציא מידע כזה, בשיטות של "הנדסה חברתית" – במקום לפרוץ למערכות ולנסות למצוא בהן סיסמאות, הם מדברים עם עובדי החברה, במיוחד העובדים במחלקות משאבי אנוש, ומנסים להוציא מהם מידע. מתוצאות המבחן הראשוני עולה שכל חברה שנבדקה – גם נפרצה.

התוקפים קיבלו שבוע לבחון את המטרות שלהם, ואחר כך ניתנו להם 25 דקות להתקשר אל החברה ולהוציא מידע. הם דיברו עם 50 עובדים, וכולם להוציא שלוש – כולן נשים – סיפקו את המידע שהם ביקשו בלי שום ספקות. המידע לא היה חשאי, אבל במצטבר הוא יכול היה לסייע משמעותית להתקפה עתידית עליהן.

האירוע משך תשומת לב עוד קודם הכנס, וגופי תעשייה הפיצו אזהרות שעומדות להיות התקפות "הנדסה חברתית" במהלכו – וכפי שאפשר לראות, זה לא ממש עזר. התחרות כל כך הטרידה את החברות, שה-FBI נכנס לתמונה וביקש הסברים ממארגני התחרות.

סטודנטים הם אורגניזם לומד

 

זה הרעיון, אחרי הכל.

מארק צוקרברג לא יאהב את המידע הזה: אחרי הכל, התוכנית העסקית שלו היא להפשיט את הפרטיות מעל משתמשי פייסבוק ולהוון אותה. מחקר שפורסם לאחרונה מעלה שלפחות בקרב אוכלוסיית הסטודנטים, יש עירנות לכך.

המחקר מצא של-87% מהסטודנטים שנשאלו היה חשבון פייסבוק ב-2009, שיעור שעלה קלות (ל-90%) השנה. אבל אם ב-2009, אמרו 9% מהם שהם מעולם לא נגעו בהגדרות הפרטיות של המגפה החברתית, הרי שב-2010 השיעור הזה צנח ל-2%.

גרוע מכך (מבחינת צוקרברג, כמובן): 9% בלבד אמרו בשנת 2010 שהם התעסקו עם הגדרות הפרטיות רק פעם אחת; ב-2009, השיעור הזה עמד על 28%. מנגד, שיעור הסטודנטים ששינו את הגדרות הפרטיות שלהם יותר מארבע פעמים זינק מ-24% ב-2009 ל-51% ב-2010. באופן ברור, אנשים שיש להם יותר ידע טכנולוגי שינו את ההגדרות שלהם יותר פעמים – אפשר שבתגובה לשינויים הדרסטיים שביצעה פייסבוק.

עכשיו נשאר רק לשכנע את המבוגרים.

קצרצרים

בסוף השבוע שעבר התפרסמה ידיעה שאיזה חוקר אסף מידע של כ-100 מיליון משתמשי פייסבוק – הטמבלים יכולים להאשים רק את עצמם, הם כולם אישרו את הפיכת המידע הזה לפומבי – לקובץ אחד, שמיד כמובן הופיע באתרי שיתוף קבצים. בפייסבוק בוודאי חורקים שיניים: מכרה הזהב הזה למפרסמים, שמכיל פרטים של 20% ממשתמשי המגפה החברתית המובילה, הפך ללהיט בקרב חברות ופרסומאים, שמורידים אותו בשקיקה.

הרכבת התחתית של ניו יורק עוברת מתיחת פנים, שתאפשר לכל הנוסעים בה להתחבר לרשת באופן אלחוטי – באמצעות WiFi – כמו גם לעשות שיחות סלולריות. הפרויקט יצא לדרך באיחור אופנתי של שנתיים, יעלה 200 מיליון דולר, ובנייתו תימשך שלוש שנים. בינתיים, בישראל, עדיין עובדים על הרעיון של רכבת תחתית, קונספט מסעיר ומהפכני בן המאה ה-19.

זה מרגיש קצת כמו לבעוט בגווייה, אבל בכל זאת: מדענים ערכו בדיקות לאייפון, ומצאו – ראו זה פלא! – שאפל היתה חסכנית באמת במסיבת העיתונאים שלה. האייפון 4 סובל מבעיות קליטה ניכרות לעומת שורה של מכשירים אחרים.

המקבילה האמריקאית לרמטכ"ל, יו"ר ועדת ראשי המטות של הכוחות המזוינים האדמירל מייק מאלן, תקף בחריפות את אתר ההדלפות וויקיליקס בסוף השבוע וטען שכתוצאה מהדו"חות שלהם "יכול להיות שיש להם כבר דם על הידיים" של חייל או אזרח אפגני. לא ברור איך, בדיוק, תרמו הדו"חות – שכולם מתייחסים לאירועי עבר - לפגיעה בחיילים אמריקאים, וזה קצת חצוף לשמוע על "דם על הידיים" מהאיש שכוחותיו הרגו אלפי אזרחים, אבל מה שכבר ברור הוא שהממשלה הפדרלית רותחת מזעם: חוקר אבטחה שעובד עם וויקיליקס, ג'ייקוב אפלבאום, עוכב לחקירה כשנכנס לארה"ב ונערך עליו חיפוש מדוקדק במיוחד. אולי הוא החביא את עורך האתר ג'וליאן אסאנג' בכיס האחורי או משהו.

ובאותו עניין, המנהל בדימוס של ה-NSA (וה-CIA), הגנרל מייקל היידן, אמר שפיקוד הסייבר של ארה"ב צריך להתייחס למדינות שמהן יצאו התקפות סייבר כאילו הן אחראיות להתקפות הללו. הסיבה לכך, לדבריו, היא שקשה מאד לזהות מקור של התקפת סייבר ושמאוד קל לייצר כאלו. הדברים זכו למחיאות כפיים מצד כל מיני מומחי אבטחה. היידן הציע מתקפות סייבר נגדיות כסנקציה אפשרית. כלומר, בפעם הבאה שאיזה ילד מחוצ'קן כמו האנלייזר יתקוף את הפנטגון, האנשים של היידן יחסמו את הגישה ל-gov.il. גאוני.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
אפל לא צריכה להפחיד כדת עתידנית..
אבל היה יותר לגיטימי להביע התנגדות לשימוש בטכנולוגיה בקיום טקסים מסורתיים כמו נישואים באמצעות רובוט, נישואים וירטואלים דרך האינטרנט בין הצדדים או בינם לכומר, שימוש בטלפונים הסלולריים כדי להעביר מסרים פשוטים כמו "איי דו"..התנתקות מהטקס ברגעים חשובים לטובת עדכון בטוויטר או בסטטוס בפייסבוק וכו'.
צ. שיף  |  03.08.10
4.
זה היה סופ"ש קשה אבל כמו תמיד - בסופו יש דו"ח טכנולוגי
טור נהדר כתמיד - פרטיות, אפל, פייסבוק ואמריקאים (ולא נשכח כמרים פדופילים - תמיד רלוונטי). רק חסר גוגל כדי להשלים סרייה :) ובנימה אישית יותר - שבוע שעבר נשאלתי למה אני "חרדי נגד אינטל" ותשובתי צונזרה. מיכוון שהטור הזה ובמיוחד המגיבים בו הם trolls trolling trolls אז בחרתי משהו שהוא טרול אמיתי - חרדי שמפגין בלהט נגד אינטל בירושלים. מתי שהיו האירועים הללו זה היה מתי שהתחלתי לקרוא את הטור ומכאן הכל היסטוריה. כמו שהמגיב "ביל גייטס" אינו באמת מר גייטס גם אני לא חרדי, לא נגד אינטל (מעולם לא היה לי משהו אחר) וממש לא גר בירושלים. תודה על ההתעניינות :) GG
חרדי נגד אינטל , ירושלים  |  01.08.10
לכל התגובות