אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אג"ח עולמית: פורטוגל טלקום צילום: בלומברג

אג"ח עולמית: פורטוגל טלקום

עליית התשואות בכלכלות ה־PIIGS יוצרת הזדמנויות. האג"ח של ספקית התקשורת הגדולה בפורטוגל נסחרת בתשואה שנתית של 3.4%

01.08.2010, 19:30 | ברוך כהן

איגרת חוב Portel 6%

מטבע: יורו

תאריך פדיון: 30.04.2013

גודל סדרה שהונפקה: מיליארד יורו

דירוג סטנדרד אנד פור'ס: BBB עם אופק יציב

תשואה לפדיון: 3.37% ברוטו לפני מס

חלוקת ריבית: 6%, אחת לשנה

עודף תשואה על אג"ח ממשלת גרמניה: 2.38%

עודף תשואה על ריבית היוריבור: 1.77%

משבר האמון בכלכלות ה־PIIGS (פורטוגל, איטליה, אירלנד, יוון וספרד) הביא לעלייה בתשואות איגרות החוב של המדינות הללו בהשוואה לאג"ח של הממשלות החזקות בגוש האירופי, בעיקר גרמניה וצרפת. עליית התשואות עשויה לייצר הזדמנות השקעה בחברות אירופיות דפנסיביות, שלצד פעילותן באירופה פועלות גם בשווקים הגלובליים. דוגמה טובה לכך היא פורטוגל טלקום, ספקית התקשורת הגדולה ביותר בפורטוגל.

החברה החלה את דרכה כמפעילת התקשורת הלאומית של פורטוגל. במתכונתה הנוכחית היא קיימת משנת 1994 עת החליטה הממשלה למזג כמה חברות ממשלתיות לחברת תקשורת אחת, ובמסגרת תהליך הפרטה למכור למשקיעים זרים כ־20% ממניותיה. בשנים שלאחר מכן קיבלה החברה החלטה אסטרטגית להרחיב את הפעילות אל מחוץ לאירופה ובעיקר בדרום אמריקה.

ב־1998 יצרה פורטוגל טלקום שותפות עם טלפוניקה הספרדית, ורכשה מממשלת ברזיל רישיונות הפעלה לרשתות סלולר במיזם VIVO (באחרונה השלימה פורטוגל טלקום את מכירת חלקה במיזם שעליו תקבל 7.5 מיליארד יורו). ב־2004 הודיעה החברה על הסכם לרכישת פעילות חברת BELLSOUTH האמריקאית בדרום אמריקה תמורת 5.8 מילארד דולר, מהלך שהעניק לה חשיפה לשוקי מפתח צומחים במדינות כמו ארגנטינה, קולומביה, צ'ילה, פרו וונצואלה.

צמיחה בהכנסות

כיום מספקת החברה שירותי טלוויזיה בכבלים, אינטרנט בפס רחב ושירותי סלולר ותוכן באירופה, דרום אמריקה ואפריקה. מטה החברה ממוקם בבירת פורטוגל, ליסבון, היא מעסיקה כ־30 אלף עובדים ומשרתת כ־70 מיליון לקוחות ברחבי העולם. החברה נסחרת לפי שווי שוק של כ־7.6 מיליארד יורו בבורסת ליסבון.

מהדו"חות לסיכום שנת הכספים 2009 עולה כי פורטוגל טלקום רשמה הכנסות של 6.7 מיליארד יורו - עלייה קלה של 1% לעומת השנה שלפניה. בשורה התחתונה נרשם רווח תקופתי של 680 מיליון יורו - עלייה של כ־17% לעומת התקופה המקבילה. מבט על הרבעון הראשון של 2010 מגלה כי הכנסות החברה צמחו ב־11% ל־1.77 מיליארד יורו, אולם הרווח הנקי התכווץ ב־40% ל־166 מיליון יורו.

המינוף בינוני

החברה מציינת כי המשיכה לרשום צמיחה נאה בשוק הברזילאי ומגמה זו צפויה להימשך. עם זאת, עלויות הקשורות בשדרוג רשתות הסלולר והאינטרנט, וכן עלייה בעלויות התפעול של חטיבת הטלוויזיה בכבלים, פגעו בשורת הרווח הנקי. מבט על יחסי המינוף הפיננסי מעידים על פעילות עסקית במינוף בינוני: ההון העצמי (2.7 מיליארד יורו) מממן כ־18% מסך המאזן ויחס החוב הפיננסי נטו להון העצמי עומד על 2.07. יחסי הכיסוי נמוכים מעט מממוצע הענף, אך נמצאים ברמה מניחה את הדעת. יחס החוב הפיננסי נטו ל־EBIDTA (רווח תפעולי תזרימי) שרשמה החברה ב־12 החודשים האחרונים (שהסתיימו במרץ 2010) עומד על רמה סבירה של 2.35 ונכון לתאריך הדו"ח האחרון, הוצאות המימון (נטו) ב־12 החודשים האחרונים מהוות כ־%12 מסך ה־EBITDA שנרשם בתקופה.

ב־2009 הנפיקה החברה אג"ח במטבע היורו לארבע שנים, המחלקת ריבית שנתית של 6%. החברה קיבלה מסטנדרד אנד פור'ס דירוג של BBB עם אופק יציב. פורטוגל טלקום פועלת בסביבת ביקושים יציבה. היא מובילה את שוק התקשורת של פורטוגל עם נתח שוק של 40%, כאשר במקביל יש לה נוכחות חזקה גם בשווקים צומחים בדרום אמריקה (בעיקר ברזיל). עם זאת, החרפת המשבר באירופה, ובפורטוגל בפרט, עשויה לפגוע באיתנות הפיננסית וביכולת ההחזר ולכן מומלצת חשיפה של עד 5% מתיק ההשקעות.

הכותב הוא מנהל דסק יועצים ביובנק תל אביב

תגיות