אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משיחת יתר: עושים שכונה צילום: אסא דנון

משיחת יתר: עושים שכונה

שימוש נכון באמנות עשוי לשפר את התדמית של שכונות קשות. אמנים שונים יתגייסו עם תושבי שכונת ג'סי כהן בחולון כדי לחולל מהפך שכזה

02.08.2010, 10:19 | דנה גילרמן

האם פעילות אמנותית תוכל לשנות את פניה של אחת השכונות הקשות בארץ, שכונת ג'סי כהן בחולון? נראה שכך מאמינה עיריית חולון, שכבר הוכיחה שתרבות יכולה לשנות תדמית עירונית, ונהפכה בשנים האחרונות לאחד המרכזים התרבותיים המובילים בארץ. בין היתר קמו בה שורת מוזיאונים והמרכז לאמנות דיגיטלית, שהתגייס לפרויקט הנוכחי.

זו לא הפעם הראשונה שאמנות נהפכת לכלי חברתי, כדי להביא לשינוי. זו גם לא הפעם הראשונה שפרויקטים אמנותיים מופעלים בשכונות מצוקה, לרוב בשיתוף התושבים. דוגמה מוצלחת לכך היא פרויקט תחנות לאמנות עכשווית שמפעיל האמן דוד וקשטיין במשך שנים באופקים, רמלה, נצרת ורהט. אך בכל זאת אין מקום להשוואה: פה מדובר בפרויקט דו־שנתי ורב משתתפים בהשקעה של מאות אלפי שקלים (השתתפות העירייה היא 800 אלף שקל, והתקציב הוא כמעט כפול). האתגר רב: לאורך 60 שנות קיומה, ג'סי כהן היתה ונשארה שכונת הגירה עם אוכלוסייה חלשה.

שכונת ג שכונת ג'סי כהן בחולון. התושבים ישתפו פעולה עם האמנים | צילום: מיכאל קרמר שכונת ג

משיחה עם אייל דנון, מנהל המרכז לאמנות דיגיטלית, עולה שהכוונה היא ליצור היכרות מעמיקה עם התושבים ולהביא לשינוי מהותי. הצהרת הכוונות הזאת באה לידי ביטוי, בין היתר, בחנות המשופצת שנפתחה לאחרונה בשכונה ומשמשת שלוחה של המרכז לאמנות דיגיטלית בחולון. כבר עכשיו יש התעניינות מצד התושבים, שלמדו על הפרויקט דרך המתנ"ס המקומי לזרוס, ומעלונים שחולקו לתיבות הדואר שלהם, כמו גם של תושבי השכונות הסמוכות.

על השאלה לפי איזה מודל הם פועלים עונה דנון: "בחנו פרויקטים שהתנהלו בניו אורלינס אחרי הוריקן קתרינה, אבל אנחנו מתייחסים לפרויקט הזה כאל ניסיון להציע מודל חדש. אנחנו לא מפרידים בין המרכז לבין האמנות והתושבים. החלטות אמנותיות מתקבלות על ידי אנשים לא מתחום האמנות, ואנחנו מתמודדים עם שאלות שהן מעבר לתחום המוגדר של ניהול אמנותי ונתפסים כמייצגי העירייה”.

שבעת הפרויקטים שיחלו בקרוב נבחרו בעקבות "קול קורא" (פנייה פומבית לאמנים) שפרסם המרכז באפריל. בהם אפשר למצוא את פרויקט סיפורי חיים של עדית פורת (שכבר רץ), שבמהלכו יכתבו נשות השכונה את סיפוריהן, ופרויקט של אפי וייס ואמיר בורנשטיין, שישהו בשכונה תקופות ממושכות ובמהלכן יקיימו סדנאות בישול עם התושבים ויתעדו אותן בווידיאו. סטודנטים לארכיטקטורה של גיל מועלם דורון יפתחו מאוקטובר סטודיות בשכונה ויציעו ייעוץ חינם לתושבים.

אוגוסט ישמש תקופת הרצה שבמהלכה יתקיימו מפגשי היכרות בין האמנים לתושבים וכן הופעות והקרנות של סרטים. האירוע הקרוב יתקיים ביום חמישי השבוע ב־20:00 בגן הסנהדרין בשכונה. פרטים: jessy.digitalartlab.org.il.

תגיות