אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך מתכננים נסים משעל וחברים להרוויח מנפט - עוד לפני שתימצא טיפה אחת צילום: יוני המנחם

כך מתכננים נסים משעל וחברים להרוויח מנפט - עוד לפני שתימצא טיפה אחת

מסמך שהגיע לידי "כלכליסט" חושף כי השותפים בחברת הקידוח ירוויחו גם אם לא יימצא נפט. הציבור ייאלץ לחכות לתגלית

04.08.2010, 07:11 | רחלי בינדמן וסיון איזסקו

אם נסים משעל, משה ליאון ויאיר אהרוני התלבטו בשאלה האם להצטרף לטרנד הלוהט ששמו השקעה בחברות גז ונפט ישראליות, הרי שמייסדי השותפות שהונפקה באחרונה "הזדמנות ישראלית" פנו אליהם בהצעה שאי אפשר לסרב לה: רוני הלמן ואורי אלדובי הציעו לאיש התקשורת, למנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר ולמנכ"ל קופות הגמל של בית ההשקעות הלמן־אלדובי להיכנס לשותפות עם רווח מובטח.

לידי "כלכליסט" הגיע מסמך ההצעה שעליו חתמו משעל, ליאון ואהרוני - ועוד 13 בני מזל - שמראה כיצד המשקיעים הפרטיים ירוויחו מכל מהלך של חיפוש גז ונפט שתבצע השותפות וזאת בלא קשר להצלחתו. המשקיעים האחרים שלא זכו להצעה המפתה, כלומר אלו שהשקיעו באופן ישיר בהזדמנות ישראלית - באמצעות רכישת יחידות השתתפות בהנפקה שנעשתה בהיקף של 120 מיליון שקל - ייאלצו להמתין עד שיימצא גז או נפט כדי לגזור את הקופון.

בשותפות מהסוג של הזדמנות ישראלית החוק קובע כי השותף הכללי (שהוא בדרך כלל גם הגוף המנהל ושאחריותו המשפטית אינה מוגבלת) נדרש להזרים לשותפות סכום ראשוני של 20% מהון השותפות או 12 מיליון שקל, הסכום הנמוך מבין השניים. במקרה של הזדמנות ישראלית, השותף הכללי היה רוני הלמן ואורי אלדובי, מייסדי בית ההשקעות הנושא את שמם. ואולם השניים בחרו שלא לבצע את ההשקעה הזו מכספם, ולפיכך הם פנו בהצעה מפתה ל־16 משקיעים פרטיים שבינם לבין ניהול השותפות אין ולא כלום.

השותפים הפרטיים התבקשו (וגם נתנו) הלוואה של כ־12 מיליון שקל לשותף הכללי, כאשר כספי ההלוואה שימשו להזרמת הסכום הדרוש לפי דרישות החוק. המשקיעים הפרטיים הכניסו סכום נוסף של 1–2 מיליון שקל שהקנה להם 24.9% מיחידות ההשתתפות בשותף הכללי (כאשר הלמן ואלדובי מחזיקים בשאר יחידות ההשתתפות, ששיעורן 75.1%). ההלוואה שהעניקו המשקיעים הפרטיים היא הלוואה דולרית הנושאת ריבית של 4% בשנה.

בהסכם השותפות נקבע כי השותף הכללי זכאי לדמי מפעיל בהיקף של 7.5% מעלויות חיפושי הגז והנפט וזאת ללא קשר לממצאים באתרי הקידוח. מדובר בסוג של "עמלה" שלה זכאי היזם בגין מאמציו, לצד דמי הניהול שהוא מקבל.

אבל במסמך שהגיע ל"כלכליסט" מתברר כי שני שלישים מדמי המפעיל ישמשו להחזר ההלוואה שנתנו השותפים הפרטיים. השליש הנותר יישאר בקופת השותף הכללי ולא יחולק כדיבידנד עד מלוא החזר הלוואות הבעלים. משמעות הדבר היא ש־5% מהעלויות של כל קידוח ישמשו באופן מיידי להחזר הלוואת המשקיעים הפרטיים.

כעת ברור מדוע העדיפו משעל, ליאון, אהרוני ו־13 השותפים הנוספים להיכנס להשקעה באמצעות העמדת הלוואה ולא באמצעות רכישה ישירה של יחידות השתתפות (אגב, אהרוני, בכובעו כיו"ר איגוד קופות הגמל, פנה באחרונה במכתב לוועדת ששינסקי, שנועדה לבדוק את סוגיית התמלוגים שישלמו שותפויות הגז והנפט למדינה, ובו הביע התנגדות לכוונת המדינה להעלות את התמלוגים שהיא גובה).

ככל שהשותפות תבצע יותר קידוחים (בלא קשר להצלחתם), כך החזר ההלוואה למשקיעים הפרטיים יהיה מהיר יותר.

בינתיים ייהנו המשקיעים מחלקם היחסי בדמי הניהול שלהם זכאי השותף הכללי (העומדים על כרבע מ־37 אלף דולר בחודש). ואם אמנם יימצא גז? אדרבה, הם יהנו מאחזקתם העקיפה בשותפות וזאת לצד הזכות הקבועה בתקנון המקנה לשותף הכללי 10% מהתמלוגים המגיעים לשותפות אם יימצא נפט או גז.

לעומתם, המשקיעים מקרב הציבור - שרוב כספם מונח למעשה על קרן הצבי - יזכו לראות תמורה להשקעתם רק במקרה של מציאת גז או נפט, אז ינסק ערכן של יחידות ההשתתפות שלהם. אגב, נכון להיום, מי שרכש יחידות השתתפות בהנפקה כבר הפסיד כ־16% מסכום השקעתו.

יש להדגיש כי דמי מפעיל אינם דבר חריג בענף. גם בשותפויות אבנר, דלק קידוחים, זרח וגבעות לוקחים דמי מפעיל בשיעור של 7.5%. בישראמקו, אגב, לא גובים דמי מפעיל.

מלבד זאת, יש להדגיש כי הלמן ואלדובי השקיעו כמיליון שקל עבור עלויות ההקמה של השותפות ועוד כ־6 מיליון שקל באמצעות הלוואה שהעניקו לה לצורך ההון העצמי המינימלי הנדרש לפי החוק.

מעבר לכך השניים הם אלו שהשיגו את שני רישיונות הקידוח של השותפות, ובאחרונה הם ביצעו ארבע רכישות בבורסה של יחידות השתתפות בתמורה לסכום של 800 אלף שקל.

תגיות

38 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

34.
ל"פרשה" זו יש להוסיף את העליות התמוהות היום בבורסה ע"י לבייב וחבר הכרישים.
כאשר הבורסה עולה היום באופן פראי כזה בהרצות תמוהות, כאשר בכל העולם ישנן חששות כבדים מה יגידו אזובי הקיר כהלמן אלדובי וחבר .... . כאשר תפתח החקירה על ההנפקה התמוהה הזו בלשון המעטה יש להכוון אותה גם לעליות וההרצות התמוהות היום שעליהן ישלם הציבור לא 120 מליון ש"כ כי אם הרבה מיליארדי ש"ח.
המשקיע הפראייר,  |  04.08.10
לכל התגובות