אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שובו של הדב הרוסי

שובו של הדב הרוסי

מדינות ה-BRIC עושות קאמבק - האם הגיע תורה של רוסיה?

04.08.2010, 10:40 | דן הלמן

שנת 2010 מתאפיינת בעולם ההשקעות בעלייה ברמות הסיכון של תיקי ההשקעות. אם בשנת 2007 העלייה לסיכון נבעה בעיקרה מחוסר הרצון להסתפק בתשואה חד ספרתית גבוהה על רקע עולם משגשג עם כסף זול בשפע, בשנת 2010 הרדיפה אחר סיכון הינה עקב הריבית הריאלית האפסית במרבית השווקים בעולם.

לא בכדי אנו עדים כיום להתעניינות הולכת וגוברת במדינות ה-BRIC (ברזיל, רוסיה, הודו וסין), הלהיט של שנת 2007. הראשונה שחזרה לקדמת הבמה הייתה ברזיל ולו בזכות היותה המארחת הבאה של האולימפיאדה והמונדיאל. האחרונה, הצטרפה סין למדינות אשר זוכות לכותרות חיוביות. לפיכך, חשתי כי מן הראוי להביע דעה על חברה נוספת ב-BRIC, רוסיה.

כח עצום לממשל

הכלכלה הרוסית מתאפיינת בריכוזיות גבוהה של ניהול ואדמיניסטרציה, כאשר לממשל תפקיד מרכזי ושליטה ברוב התחומים. מרבית החברות הגדולות המהוות נכסים כלכליים אסטרטגיים, נמצאות בשליטה ממשלתית, לשמירת כוחם של ראשי השלטון ומקורביהם. העלייה החדה במחירי הנפט משנת 2003 הזניקה את הצמיחה הרוסית וחיזקה את מעמדה של רוסיה כמעצמת אנרגיה השנייה בגודלה בעולם (אחרי סעודיה).

הזינוק הכלכלי של סין והודו הגדיל לא רק את מחירי הנפט, אלא גם את מחירי המתכות בעולם. כיצרנית מובילה בענפים אלה, רוסיה הפכה תוך שמונה שנים ממדינה בקריסה כלכלית למדינה עם רזרבות המט"ח מהגדולות בעולם. השגשוג הכלכלי, שהמריא לשיעורי צמיחה גבוהים מ- 7% בין השנים 2004-2003, הוביל לעלייה חדה בצריכה הפרטית ובהשקעות והתפוקה התעשייתית גדלה בשיעור גבוה מהחזוי.

יחד עם זאת, שיעור האינפלציה ברוסיה הינו הגבוה מבין מדינות ה-BRIC עקב תלותה הרבה של המדינה ביבוא מזון וזאת למרות שרוסיה הינה מספקיות החיטה הגדולות בעולם. ברבעון הראשון לשנת 2008 עקב העלייה החדה במחירי הסחורות, האצה בצריכה הפרטית ועלייה בהשקעות בנדל"ן במדינה, רוסיה הציגה נתוני צמיחה של 8.5%, קצב הצמיחה הגבוה ביותר לתקופה זו של השנה.

תלות בנפט

אולם המשבר הכלכלי של 2008 הציג את רוסיה במערומיה: צמיחתה תלויה כמעט לחלוטין בייצוא סחורות ונפט. רוסיה סיימה את שנת 2008 עם צמיחה של 5.6% בלבד, כשהצמיחה ברבעון הרביעי הייתה הנמוכה ביותר שידעה המדינה מזה כמעט עשור. המשבר הכה ברוסיה בכל פרמטר אפשרי: הצמיחה, התעסוקה, המצב הפיסקאלי והחשבון השוטף, תוך כדי התדרדרות ביציבות הפיננסית.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, צילום: אלכס קולומויסקי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין | צילום: אלכס קולומויסקי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, צילום: אלכס קולומויסקי

השלכות המשבר ניכרו גם בשנת 2009 כאשר רוסיה עברה למיתון וכלכלתה התכווצה בשיעור של 7.9%. אולם, הממשלה התערבה, הבנק המרכזי שיתף פעולה ורוסיה התעשתה וצפויה השנה לחזור לצמיחה של כ-4%. יש לציין, כי לממשל הרוסי, בניגוד לרבות מהמדינות המתעוררות, יש את היכולות לתמוך בשוקי המניות ובמיוחד בשוק המט"ח. יתרות המט"ח העצומות - 650 מיליארד דולר - שהם 50% מהתוצר המקומי, יחסי חוב נמוכים ועודפים בחשבון הסחר ובחשבון השוטף של מאזן התשלומים גורמים לכך שהממשל מסוגל לייצב את הרובל גם בעיתות סערה.

כיום, המדיניות המוניטארית של רוסיה מתמקדת בעיקר לריסון האינפלציה. הבנק המרכזי הצהיר כי הוא שואף לאינפלציה שתנוע בין 5% ל- 7% עד שנת 2012.  

חשיבות היחסים של רוסיה (ספקית האנרגיה השנייה בגודלה בעולם) עם סין (צרכנית האנרגיה הגדולה בעולם) הולכת וגדלה, בפרט לאור שיתוף הפעולה ביניהן בענף האנרגיה. סין ורוסיה חתמו על עסקת ענק בפברואר 2009, לפיה תלווה סין לחברת הנפט הרוסית הממשלתית רוסנפט ומונופול הצינורות טראנסנפט 25 מיליארד דולר בתמורה לכך שרוסיה תספק לה 15 מיליון טונות נפט ( 300אלף חביות נפט ליום) במשך 20 שנה. זוהי העסקה הגדולה ביותר שנחתמה בין שתי הממשלות.

מבין כל מדינות ה-BRIC מכפילי המניות ברוסיה הינם האטרקטיביים ביותר אך יש לזכור כי למשטר השפעה רבה על המשק המקומי ועל שוק ההון באופן עקיף. נראה כי חרף המשבר, כלכלות מדינות ה-BRIC ובראשן רוסיה צפויות להתאושש, בעיקר הודות למדיניות מוניטארית תומכת, ניצול משאבי טבע וחשיבה מחוץ לקופסה לכריתת בריתות חזקות למיצובן במפה הגיאופוליטית.

הכותב הוא מנכ"ל הלמן אלדובי קרנות נאמנות. אין לראות באמור ייעוץ השקעות.

תגיות