אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העליון בביקורת על אולמרט בפרשת לאומי: "התמונה המצטיירת מהראיות מדאיגה" צילום: אוראל כהן

העליון בביקורת על אולמרט בפרשת לאומי: "התמונה המצטיירת מהראיות מדאיגה"

ביהמ"ש העליון דחה עתירה נגד ההחלטה שלא להעמיד לדין את אולמרט בפרשת הטיית המכרז על מכירת בנק לאומי. למרות זאת כתבו השופטים: "בוודאי יש בהתנהלות שתוארה יותר מטעם לפגם"

05.08.2010, 10:33 | מארק שון
שופטת ביהמ"ש העליון עדנה ארבל העבירה היום (ה') ביקורת חריפה נגד התנהלותו של רה"מ לשעבר אהוד אולמרט בפרשת מכירת מניות בנק לאומי, אך הרכב השופטים לא שינה את החלטתו של פרקליט המדינה שלא להגיש כתב אישום בעניין.

"התמונה המצטיירת מהחלטת פרקליט המדינה אינה מותירה את המעיין בה בתחושה נוחה", קובעת ארבל, "התמונה המצטיירת מהראיות שישנן מדאיגה. המצב בו מעגלים משפחתיים וחבריים משחקים בערבוביה כאשר על הפרק עומדת מכירת נכסי מדינה שבשוויים ובמשמעותם ליציבות המשק אין להקל ראש, אינו תקין".

ההחלטה ניתנה בעקבות עתירתה של תנועת אומ"ץ נגד החלטתו של פרקליט המדינה לדור, שלא להעמיד לדין את אולמרט בגין התנהלותו בהליך מכירתן של מניות המדינה בבנק לאומי.

מדובר בפרשה שהחלה כבר בקיץ 2005, אז נעשו נסיונות למכור לציבור את מניות המדינה בבנק לאומי. הסמכות להחליט על מכירת המניות ועל אופי המכירה נתונה לשר האוצר, בזמנו בנימין נתניהו, ועל ידי מי ששימש באותו זמן כחשב הכללי של משרד האוצר, ד"ר ירון זליכה.

בראשית יולי 2005 הוקפא המהלך בהוראת ראש הממשלה דאז, אריאל שרון, אשר הורה להיערך למכירת גרעין השליטה של הבנק. במקביל נקט משרד האוצר בצעדים להפחתת כמות המניות שבידי המדינה בבנק בדרך של מכירת "בלוקים" של מניות בהליכים מעין-מכרזיים.

תחילה נמכרו 6.5% ממניות הבנק לדויטשה בנק, בהמשך נמכרו 3.5% נוספים ממניות הבנק לסיטי בנק, כשמתווה העסקה איפשר מכירה של מניות נוספות לסיטי בנק. המדינה ביקשה לממש את האופציה ונקבע כי כ-10% ממניות הבנק יימכרו דרך סיטי בנק, בחלקים שווים, לשני משקיעים; מחצית לחברה בבעלות משפחתו של פרנק לואי, איש עסקים מאוסטרליה שהיה מיודד עם אולמרט, והמחצית השנייה לחברה שבשליטת נוחי דנקנר.

משפחת לואי יוצגה בהליך על ידי משרד עורכי הדין גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות'. בנו של אולמרט נשוי לבתו של מי שעומד בראש המשרד, פרופ' יוסף גרוס.

כשלושה שבועות לאחר שאישר אולמרט (אז שר האוצר) את המתווה העקרוני של המכירה, הוא פגש באירוע חברתי את לואי, והציע לו לחבור למורטימר צוקרמן, איש עסקים אמריקאי שאף עמו היה אולמרט מיודד, לצורך התמודדות בהליך המכירה. ככל הנראה כך החלה להתגבש קבוצה שחבריה המרכזיים היו לואי, צוקרמן וג'וזף ספרא.

אולמרט נמנע מליידע את הדרג המקצועי במשרד האוצר בכל מהלכיו, וקיים סדרת פגישות עם עורכת הדין תמר בן דוד, יועצת במשרד גרוס-חודק. החקירה של המשטרה העלתה גם כי בן-דוד מצויה בקשרי חברות עם אולמרט ואשתו. על פי ממצאי החקירה, לפחות באחת הפגישות אולמרט העביר לה מידע על הדיונים הפנימיים ועל כוונותיו בנושא.

החקירה נגד אולמרט נפתחה בעקבות פנייתו של זליכה למבקר המדינה, על רקע חשדו שאולמרט הביא לפרישתה של משפחת לואי מעסקת סיטי בנק כדי לאפשר לה לרכוש את גרעין השליטה בבנק לאומי בתנאים נוחים יותר, ואז היטה את הליך המכירה לטובת קבוצת לואי, ולטובתה בלבד.

פרקליט המדינה בזמנו, ערן שנדר, הורה לפתוח בחקירה פלילית בחשד לביצוע עבירה של מרמה והפרת אמונים. בסיומה של החקירה הגישה משטרת ישראל חוות דעת בה המליצה על סגירת התיק מכיון שלא נמצאה תשתית ראיות מספקת לביסוסו של כתב אישום, ופרקליט המדינה החדש, משה לדור, החליט לסגור את התיק.

בית המשפט העליון קבע היום כי החלטתו של לדור לא חורגת ממתחם הסבירות ואישר את ההחלטה.

תגיות