אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לידר: חזקיהו יאפשר למוסדיים להגדיל אחזקתם בבנק אחד ל-10%

לידר: חזקיהו יאפשר למוסדיים להגדיל אחזקתם בבנק אחד ל-10%

מנהל מחלקת המחקר, אלון גלזר: "הבנקים שייהנו מהשינוי הם פועלים ודיסקונט - אם המדינה תמכור את יתרת אחזקותיה"

05.08.2010, 12:19 | תומר זלצר
מנהל מחלקת המחקר בלידר שוקי הון, אלון גלזר, פירסם הבוקר (ה') סקירה המתייחסת לכוונת הפיקוח על הבנקים לאפשר לגופים מוסדיים להחזיק יותר מ-5% בבנקים ישראלים.

לדברי גלזר, "האישור שיינתן הינו להגדלת האחזקה בבנק אחד בלבד. למעשה הגופים המוסדיים שיהיו מעוניינים להגדיל את האחזקה בבנק, יצטרכו לבקש אישור להגדלת האחזקה, ולא יוכלו לרכוש מניות באופן מיידי, כאשר הגופים יאלצו לבחור בנק אחד בלבד בשלב זה. הרציונאל העומד מאחורי צעד זה הוא שלא לרכז השקעה גדולה מדי בסקטור הבנקאי בידי גופים בודדים".

גלזר מציין כי האישור הינו רק לבנק שיש בו גרעין שליטה - כלומר לא לבנק לאומי, שלאחר שהמדינה תמכור את אחזקותיה בו יהיה בנק ללא גרעין שליטה. "המפקח על הבנקים מחליט כי בשלב זה בנק לאומי יהיה מחוץ לתמונה, כאשר ההיגיון העומד מאחורי צעד זה הוא שבשעה שהבנק צפוי להתנהל ללא גרעין שליטה עדיף שלא ייווצרו גרעיני כוח גדולים מדי בידי גופים בודדים. ברור שהיתר להגדלת האחזקה בבנק לאומי היה יכול לשרת את המדינה לקראת המכירה של הבלוק שנותר בידה (11.5%) אולם המפקח על הבנקים מעדיף שלא לפגוע בניהול העתידי של הבנק".

האישור להגיע לאחזקה של 10% כולל את האחזקה של בעלי השליטה והגופים הקשורים: כלומר, בעל השליטה בגוף המוסדי (לרבות חשבונות הנוסטרו המנוהלים על ידי גופים אלה) ימשיכו להיות מוגבלים לעד 5%, וכספי העמיתים המנוהלים יהיו למעשה על פי החישוב הבא: 10% בניכוי האחזקה של הנוסטרו המנוהל, בניכוי האחזקות הישירות של בעל השליטה, ובניכוי האחזקות של תעודות הסל של הגוף הקשור.

לדרי גלזר, "האישור מבנק ישראל אינו מיידי, ולא בטוח שכל גוף שיבקש אישור גם יקבל. יחד עם זאת, אנו מניחים כי הגופים הגדולים לא צפויים להיתקל בבעיות להגדיל האחזקה באחד הבנקים, כאשר ייתכן שגופים מוסדיים קטנים שיבקשו להגדיל אישור ייתקלו בהתנגדות. זמן קבלת האישור לא צפוי להיות ארוך להערכתנו ויעמוד על שבועות או חודשים בודדים".

בתשובה לשאלה מי מהבנקים ירוויח מהשינויים, עונה גלזר: "הבנק שבטוח לא יוכל ליהנות מהשינויים הינו בנק לאומי, כאשר הערכתנו היא שבשנתיים-שלוש הקרובות לא נראה גיבוש של גרעין שליטה (גם אם יהיה מי שיבקש, ייקח הרבה זמן עד לקבלת אישורים)".

"לגבי הבנקים שכן ייהנו מהשינוי: בנק הפועלים צפוי להיות מהנהנים מהמהלך מאחר ובסופו של דבר הגדלת האחזקה בבנק הפועלים הינה אפשרות להגדיל את האחזקה בבנקים בסכום הגדול ביותר (5% מפועלים = יותר ממיליארד שקל). דיסקונט יכול להיות גם הוא מהנהנים גם מאחר והמדינה צפויה למכור אחזקות בבנק בחודשים הקרובים (עוד 11.7% מהבנק), וגם בשל רמות המחירים הנמוכות יחסית בו נסחר הבנק. יש לזכור כי גם בבנק הבינ"ל אנו צפויים לראות מכירה של מניות המוחזקות על ידי דיסקונט (26.5% מהבנק)", אומר עוד גלזר.

"מעבר לכך, חשוב לזכור כי ההחלטה של הגופים המוסדיים (בהנחה שבנק ישראל לא ייתן לבצע שינויים תכופים בהיתר) תלויה בבנק המועדף עליהם, הן מבחינת ניהול, הן מבחינת המחיר והן מבחינת הזיהוי שלהם כבכלי עניין בבנק, וההחלטה שלהם שהינה בעלת אופי ארוך טווח תהיה תלויה גם בגורמים אלה.

גלזר סיכם: "בשורה התחתונה: מדובר בצעד נכון מבחינת הפיקוח על הבנקים, שלדעתנו היה יכול אף לעשות צעד נוסף ולהתיר אחזקה של יותר מ-5% בכל הבנקים. סקטור הבנקים ייהנה כמובן מגידול (לא דרמטי, אבל גידול) באחזקות של הגופים המוסדיים, אשר חלקם מחזיקים היום בחלק מהבנקים בתקרה המותרת".

תגיות