אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דניאל רושה: "הוצעו לי נכסים שונים, אבל בחרתי ברמאללה" צילום: אוראל כהן

דניאל רושה: "הוצעו לי נכסים שונים, אבל בחרתי ברמאללה"

העסקה לניהול מלון בתל אביב בוטלה, אולם ברשת מובנפיק מתכוננים לפתיחת המלון ברמאללה, בספטמבר, באיחור של עשור. מנהל המלון, דניאל רושה: "אני הרפתקן. רמאללה זה מרכז הסצנה"

06.08.2010, 10:49 | יסמין גיל

בתל אביב זה לא יקרה, לפחות לא בקרוב, אולם ברמאללה נשלמות ההכנות לפתיחה הנוצצת של מלון מובנפיק, בספטמבר. "זה יהיה אירוע גדול, שיחת העיר", אומר מנהל המלון, דניאל רושה (Daniel J. Y. Roche) בראיון ל"כלכליסט" שנערך עמו בתל אביב, "רמאללה היא מרכז הסצנה הפוליטית ברשות הפלסטינית".

מלון מובנפיק רמאללה צפוי להיפתח באיחור "קל" של עשור. בסוף 1998 הודיעה רשת מלונות היוקרה השוויצרית על התוכנית לנהל מלון ברמאללה שייפתח בשנת 2000, אבל ה"נסיבות" - זה ההסבר המפורט ביותר שמוכן לספק רושה - הן שהביאו לעיכוב. "אני רק יכול לומר שאנחנו פותחים כעת. עכשיו זה ודאי".

יוסי פישר, נציג הבעלים באי.די.בי. תיירות ומי שהיה נציג מובנפיק בשטחי ישראל וברשות הפלסטינית בשנים 1995-2000, שופך מעט יותר אור: "החוזה נחם בשיא תקופת האופוריה של 'מזרח תיכון חדש'. הבנייה החלה, אלא שבמהלכה פרצה האינתיפאדה השנייה, השלד נעצר באמצע. בשלב מסוים גם החברה, בעלת המלון, הולאמה על ידי הרשות הפלסטינית. אגב, למובנפיק היו עוד מלונות בתכנון, בבית לחם ובעזה, אבל הם לא יצאו אל הפועל".

פרויקט sea one בתל אביב, צילום: מיכאל קרמר פרויקט sea one בתל אביב | צילום: מיכאל קרמר פרויקט sea one בתל אביב, צילום: מיכאל קרמר

גם בתל אביב תכננה הרשת לנהל מלון, בפרויקט היוקרה Sea One של אלקטרה נדל"ן ואורנים פרויקטים, מול הדולפינריום, אולם לפני כחצי שנה נודע כי מובנפיק נסוגה בה מההסכם - כפי הנראה, בשל אי הסכמות לגבי תנאי הניהול שנחתמו בין הצדדים כבר לפני כעשור.

מתי נראה את רשת מובנפיק בישראל?

"אנו מחכים להזדמנויות טובות. הנכס שהיה לנו בתל אביב היה מצוין, מיקום נהדר, אך זה לא עבד".

ברשת מובנפיק העולמית סירבו להגיב על אסטרטגיית ההתרחבות בישראל.

מלבד ניהול מלונות עסקיים ואתרי נופש, פועלת רשת מובנפיק גם בתחומי הגסטרונומיה והיין. כך למשל, פעלה בעבר בישראל בתחום מסעדות הדרכים, אז תחת זיכיון של חברת שרגד שהוקמה על ידי שרי אריסון ונצבא. זכיין אחר ייבא לארץ גלידות של מובנפיק.

הרשת מעסיקה 12 אלף עובדים ברחבי העולם ויש לה מלונות ב-26 מדינות, כ-65 מלונות פעילים ועוד 32 בשלבי פיתוח או בנייה. היא גם מפעילה אוניות יוקרה בנילוס ובאגם נאצר במצרים. את הזיקה לשוק הערבי ניתן להסביר במבנה הבעלות של הרשת, ש-33.3% נמצאים בשליטת קינגדום גרופ, חברת ההשקעות של הנסיך הסעודי בן טלאל. "יש לנו ייצוג מצוין במזרח התיכון", אומר רושה, "אנו בכל מקום. אפילו בתימן - מלון יפהפה, דרך אגב. יש לנו מלון יפה גם בביירות, דובאי מתפתחת במהירות וגם פטרה ועקבה".

מהריביירה לרמאללה

רושה, יליד עיר הריביירה הצרפתית קאן, לא יכול היה לבחור מקום שונה כל כך לגור בו יחד עם רעייתו, כמו רמאללה. הוא הגיע לעיר ביולי 2009, כמנהל טרום-הפתיחה. "בכל פעם שאני מציין מאיפה אני בא, אנשים אומרים 'מה אתה עושה כאן?'".

לא היו לך התלבטויות לגבי ההגעה לרמאללה?

"לא. למעשה הוצעו לי 4-3 נכסים שונים, ואמרתי: 'אוקיי, אני אקח את רמאללה', ואנשים הסתכלו עליי, פתחו עיניים גדולות, חלקם חייכו. אני לא נכנס לנעליים של מישהו אחר, אלא הולך ליצור משהו חדש וזה אתגר גדול מאוד. אני אוהב את זה. כל מי שהולך למקום כזה אסור שיילך בכוח, אלא בגלל שהוא רוצה את זה ואוהב את זה. אחרת, אל תלך. פשוט אל תלך".

 

איך זה לגור שם?

"אפתיע אותך ואומר לך שהחיים הרבה יותר נעימים ממה שניתן לדמיין. זה יותר מוגבל מתל אביב, יותר מוגבל ממקומות אחרים בעולם - אני מסכים. אבל החיים נעימים וכיום הם בטוחים מאוד, ואני מאמין בכנות שזה יישאר כך. האנשים נחמדים מאוד".

רושה, בשנות ה-60 לחייו, ניהל את המלון הראשון שלו בצרפת, לפני למעלה מ-35 שנה. מאז ניהל מלונות עבור רשתות בינלאומיות בכל העולם. לרשת מובנפיק הצטרף ב-2004 וכבר הספיק לנהל מלונות במצרים, בטנזניה וכעת ברשות הפלסטינית. כמו כן היה מנהל טרום-פתיחה של מלון הרשת בסינגפור. הוא בוגר בית הספר לניהול מלונות בניס, נשוי ואב לשני ילדים בוגרים שבילדותם נעו עמו ("יחד עם הכלבלב") ברחבי העולם. בשנות ה-80 ניהל גם מלון בדובאי.

לפני שדובאי הפכה למה שהיא היום?

"לפני. באותו זמן בדובאי היו 6-5 בתי מלון גדולים, ואנחנו היינו אחד מהם. זה היה מאוד נעים בשנות ה-80, בלי תנועה, פחות בינלאומי. באותה תקופה לא היו תיירים, לדובאי הגיעו כמעט רק אנשי עסקים".

אז מקומות קונבנציונליים הם לא בשבילך?

"לא. אני מעט הרפתקן, וזה אולי מדוע בחרתי ברמאללה. כאמור, הוצעו לי מספר נכסים ואמרתי: מדוע לא רמאללה? זו יכולה להיות התנסות מעניינת. אני מרוצה, המלון הזה פשוט מדהים. זה יהיה הנכס היפה ביותר ברמאללה מכל הבחינות, והמלון היפה ביותר בגדה המערבית".

כ-90% מהתנועה למלון צפויה להיות עסקית, כך על פי רושה, נציגי מדינות, עובדי שגרירויות, בנקאים ועובדי חברות בינלאומיות.

דניאל רושה. "נהיה שונים ונספק שירות ברמה גבוהה", צילום: אוראל כהן דניאל רושה. "נהיה שונים ונספק שירות ברמה גבוהה" | צילום: אוראל כהן דניאל רושה. "נהיה שונים ונספק שירות ברמה גבוהה", צילום: אוראל כהן

מה לגבי תיירות נופש?

"להערכתי היא תהיה 10% מהעסק. תיירים מצפון ישראל, מבקרים מירדן וממצרים, אולי צליינים, וגם פלסטינים שגרים מעבר לים, ומגיעים לבקר משפחות".

מה עלות בניית המלון?

"40-35 מיליון דולר. זו השקעה משמעותית עבור רמאללה".

מה המחיר הממוצע ללילה?

"המטרה שלנו היא בין 160 ל-180 דולר. לרמאללה זה אתגר, ונצטרך לעשות את העבודה שלנו. אבל נהיה שונים ונספק שירות ברמה גבוהה".

תוכל לספר על תעשיית המלונאות בגדה המערבית?

"יש את שני מלונות אינטרקונטיננטל, אחד ביריחו ואחד בבית לחם. אנו שלושה מלונות ברמת יוקרה. ברמאללה יש מלונות קטנים יותר, אבל כמובן שאנו נהיה גדולים יותר, חדשים יותר וטובים יותר. זה קצת קשה לי לומר, כי הם קולגות שלי אבל כן - אנו נהיה טובים יותר".

יש שוק לשלושה מלונות יוקרה?

"רמאללה היא המרכז המסחרי והפוליטי של הגדה המערבית, כך שאנו במיקום טוב מאוד".

תגיות