אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": הנמ"ר נוסע לארה"ב, ואיתו 2.4 מיליארד דולר צילום: חיים הורנשטיין

בלעדי ל"כלכליסט": הנמ"ר נוסע לארה"ב, ואיתו 2.4 מיליארד דולר

מסתמן: ייצורו של הנגמ"ש הצה"לי יועבר מידי 220 מפעלים מקומיים לחו"ל

09.08.2010, 06:47 | נעמה סיקולר

התעשייה המקומית עומדת לאבד הכנסה של כ־2.4 מיליארד דולר בחמש השנים הבאות. בשבועות הקרובים עתיד משרד הביטחון להודיע כי ייצורו של נגמ"ש הנמ"ר יועבר מישראל לחו"ל, כך נודע ל"כלכליסט".

הנמ"ר מיוצר משנת 2007 בישראל, ולטובתו פועלים כ־220 מפעלים מקומיים המעסיקים כ־3,000 עובדים. מחירו של נמ"ר אחד מוערך ב־3 מיליון דולר, וצה"ל עתיד להצטייד ב־800 יחידות של הנגמ"ש בחמש השנים הקרובות.

במכרז לייצור הנמ"ר מתמודדות כיום שלוש חברות אמריקאיות: BAE סיסטמס, ג'נרל דיינאמיקס וטקסטרון. משרד הביטחון עומד להודיע בשבועות הקרובים מי הזוכה במכרז.

הפשרה: רכש גומלין מקומי

ל"כלכליסט" נודע עוד כי החברה הזוכה תתחייב לבצע רכש גומלין משמעותי בישראל, באופן שיסייע למפעלים המקומיים וירכך את הפגיעה בהם עם הוצאת הייצור לחו"ל. טופסי המכרז שהועברו לשלוש המתמודדות כוללים דרישה שכל אחת מהן תפרט מה אחוז רכש הגומלין שהיא מתכוונת לבצע, אילו עבודות תעביר לתעשייה הישראלית ובאילו היקפים.

למתמודדות הובהר כי יקבלו דירוג בסעיפי רכש הגומלין, לצד דירוג על הצעת המחיר לייצור גוף הנמ"ר והמנוע שלו. בטופס המכרז מצוין רף רכש גומלין מינימלי, שעומד על פי הערכות בתעשייה על 35%–45% משווי המוצרים שייקנו מהזוכה. משלחות של שלוש החברות ביקרו בחודשים האחרונים בישראל ובחנו שורה של מפעלים היכולים להתאים לאספקת רכיבים לנמ"ר.

ההתנגדות כנראה תוסר

פשרת רכש הגומלין עתידה לגרום להסרת התנגדותה של התאחדות התעשיינים להעברת הפרויקט. ההתאחדות טענה בעבר שהעברת ייצור הנמ"ר תגרום לפיטורים בישראל.

הנמ"ר הוא כלי רכב כבד חדשני, פרי פיתוח התעשייה הישראלית, המבוסס על טנק המרכבה. צה"ל משתמש בנמ"ר לניוד כוחות חי"ר והנדסה. לפי הערכות בתעשייה, עלות ייצורו של נמ"ר נמוכה בכמיליון דולר לעומת ייצור טנק המרכבה סימן 4.

ההחלטה להוציא את ייצור הנמ"ר לחו"ל התקבלה על ידי מנכ"ל משרד הביטחון הקודם פנחס בוכריס. החלטתו נתפסה כצעד תקדימי, מאחר שמדובר בפלטפורמת ייצור משמעותית של ישראל. ההחלטה נומקה אז ככלי לייעול השימוש בכספי הסיוע שמקבלת ישראל מדי שנה מהאמריקאים. ב־2010 תקבל ישראל 2.7 מיליארד דולר במסגרת זו.

תגיות

61 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

61.
בסיפורים ומעשיות ... "מה אכפת לכם ... זה ע"ח סיוע החוץ האמריקאי"
על מי אתם עובדים .... אנחנו קונים F35 תמורת 100 מיליארד דולר ע"ח סיוע החוץ ע"ס 3 מיליארד דולר ... אנחנו נקנה את הנמ"ר מארה"ב תמורת 2.4 מיליארד דולר ע"ח אותו סיוע חוץ ... אנחנו קונים ציוד צבאי ואזרחי לצבא ע"ס מיליארד דולר ע"ח אותו סיוע חאמריקאי נראה לי שהמימסד הביטחוני בישראל משתמש בסיפור סיוע החוץ האמריקאי ע"ס 3 מיליארד דולר, כסיפור כיסוי מצויין כדי למנוע דיון של ממש ... לאמור ... "מה אכפת לכם ... זה ע"ח סיוע החוץ האמריקאי"
סיפורים ומעשיות  |  10.08.10
לכל התגובות