אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המאבק החדש של עמותת צלול: מפעל תלמה בחיפה צילום: עזר פישלר

המאבק החדש של עמותת צלול: מפעל תלמה בחיפה

העמותה יצאה בקמפיין נגד המפעל שבבעלות יוניליוור, המזרים למפרץ חיפה את השפכים שלו. למרות שהוא התחייב לפני שנה להפסיק זאת עד סוף החודש. בצלול טוענים כי המפעל לא יעמוד ביעד וקוראים לעיריית חיפה לבטל את רישיון העסק שלו. יוניליוור: "המפעל פועל על פי כל החוקים והתקנים הרלוונטיים"

09.08.2010, 13:37 | רויטל חובל

עמותת צלול ממשיכה להיאבק בתאגידים המזהמים לטענתה את הסביבה. היום (ב') יצאה העמותה בקמפיין חדש נגד מפעל תלמה השייך לתאגיד העולמי יוניליוור המזרים שפכים לחופי חיפה.

לפי צלול, השפכים של המפעל זורמים בצינור ומועברים למפרץ חיפה. מדובר ב-5 מיליון מ"ק בשנה ובהם כ-10 טון שמנים, כ- 2 טון אמוניה, כ-4 טון חנקן וכ-2 טון זרחן, שמקורם בתהליכי ייצור המיונז, המרקים, הרטבים והמרגרינה.

מפעל תלמה התחייב ביולי 2009 לצמצם את הזרמת השפכים לים באמצעות התקנת מערכת סגורה עד ל-1 בספטמבר 2010. לעמותת "צלול" נודע, כי כפי הנראה, צפוי שהחברה לא תעמוד ביעד זה ותמשיך להזרים שפכים לים גם לאחר המועד לו התחייבה.

יוניליוור נחשב לאחד מתאגידי המזון הגדולים בעולם. התאגיד מגלגל מחזור של 40 מיליארד יורו בשנה והוא בעל רווח נקי של כ-3.6 מיליארד יורו. בצלול טוענים כי על אף הרווחיות הגבוהה של התאגיד, ההסברים של תלמה בפני הוועדה למתן היתרי הזרמה לים בתגובה לעיכובים ביישום הפסקת הזרמת השפכים התעשייתיים לחופי חיפה, היו כי אין באפשרותם לעמוד בנטל הכלכלי עבור פתרון ישים להפסקת ההזרמה.

בימים אלה דן בית המשפט השלום בחיפה בכתב אישום פלילי שהוגש על ידי המשרד להגנת הסביבה נגד מפעל תלמה ויוניליוור, בטענה להזרמת שמנים לחופי חיפה במהלך שנת 2008 שגרמו לפיזור פתיתי שומן לאורך החוף.

בקמפיין מכנים בעמותת צלול את יובל השפכים התעשייתים הזורם מהמפעל לים בשם "נחל תלמה". בעמותה קוראים לא לאפשר למפעל להזרים לים שפכים מכל סוג שהוא, ומבהירים כי עיכוב בלוחות הזמנים פירושו המשך הזרמה של חומרים כימיים לים מדי שנה. מעבר לכך, אומרים בעמותה, כי אי עמידה בלוחות הזמנים מהווה הפרת תנאי היתר ההזרמה, שעליה יש לעמוד לדין. העמותה קוראת למשרד להגנת הסביבה לשלול את היתר ההזרמה של המפעל ובמקביל, קוראת לעיריית חיפה לבטל לאלתר את רישיון העסק עד שתופסק ההזרמה.

מיוניליוור נמסר בתגובה: "יוניליוור ישראל כחלק מחברת יוניליוור העולמית, מחויבת ופועלת על פי סטנדרטים מן הגבוהים בעולם בכל הנוגע לשמירה על איכות הסביבה, הרבה מעבר לסטנדרט המקובל בארץ.  במהלך 10 השנים האחרונות השקיעה החברה משאבים ותקציבים רבים במטרה להטמיע טכנולוגיות שמטרתן צמצום השפעה של מפעליה על הסביבה.

"מפעל החברה בחיפה פועל על פי כל החוקים והתקנים הרלוונטיים בכל הנוגע להזרמה לים ונמצא תחת פיקוח מתמיד ורציף של המשרד להגנת הסביבה. בנוסף, מתקיים במפעל חיפה החל מ-2009, פרויקט רחב היקף הנאמד במיליוני שקלים, פרי יוזמתה של החברה בשיתוף עם המשרד להגנת הסביבה, שמטרתו צמצום ההזרמה ב-90%. כחלק ממחויבותנו לשמירת הסביבה, נמשיך לפעול למען צמצום השפעת מפעלינו על הסביבה ואף נשמח לשתף פעולה עם יוזמות שמטרתן קידום נושאים הנוגעים לאיכות הסביבה".

תגובת המשרד להגנת הסביבה: "המשרד מפעיל את כל האמצעים שברשותו כדי למנוע זיהום מי ים, כמו במקרה של מפעל יוניליוור בסטפודס (תלמה בלובנד בעבר) שכנגדו הגיש המשרד להגנת הסביבה כתב אישום בגין הזרמת בוצה שומנית לחוף בקיץ 2007. הכרעת הדין הסופית בתיק צפויה בבית משפט שלום חיפה בעוד כ-3 שבועות, בתחילת ספטמבר 2010. כיום, מזרים המפעל תמלחות בהיתר הזרמה לים, הניתן לפי החלטות הוועדה הבין משרדית למתן היתרי הזרמה לים. לפי ההיתר, המפעל מחויב לעמוד בתנאים שונים וכן באמות מידה להזרמה לים עבור פרמטרים הנמצאים בקולחין. לאחרונה נמצאו מספר חריגות שאינן משמעותיות מהיתר ההזרמה ובעקבות זאת דרש המשרד כי המפעל יפעל לתיקונן.

"יש לציין כי בשנתיים האחרונות, בהתאם לדרישות המשרד להגנת הסביבה, משקיע המפעל מאמץ רב בשיפור היקף ואיכות התמלחת המוזרמת לים ולפי דרישות אלו, עד ספטמבר 2011 עליו לחדול לחלוטין מהמשך הזרמה. המפעל התחייב לשאת בעלויות הכרוכות בכך ולעמוד בתנאים אלו ועל כן, קיבל ארכה מאת הוועדה להמשיך ולהזרים שפכים תחת פיקוח המשרד, עד המועד שנקבע".

תגיות