אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם ורייזון וגוגל מקדמות את ניטרליות הרשת או דווקא פוגעות בה? צילום: בלומברג

האם ורייזון וגוגל מקדמות את ניטרליות הרשת או דווקא פוגעות בה?

ענקית האינטרנט פרסמה יחד עם חברת התקשורת האמריקאית מסמך שנועד לקדם את הגישה שלפיה אסור לספקיות אינטרנט להתערב בתוכן המועבר ברשת, אך יצרו הבחנה בין הרשת הסלולרית לרשת הקווית. המסמך עורר התנגדות מקיפה בקרב ארגוני זכויות צרכנים וגופים פוליטיים

10.08.2010, 10:49 | יוסי גורביץ
ענקית האינטרנט גוגל וספקית התקשורת האמריקאית ורייזון פרסמו אתמול (ב') מסמך עקרונות שמתווה את ההסכמות ביניהן בתחום ניטרליות הרשת. אף שחלק מההצעות נחשבות למועילות, ארגוני זכויות צרכנים וגופים פוליטיים תקפו את המסמך, שלטענתן עלול להזיק לנושא יותר מאשר להועיל לו.

על פי דוקטרינת ניטרליות הרשת, לחברות המספקות תשתיות אינטרנט אסור להתערב בתוכן המידע המועבר ברשת או בכמותו - כך לדוגמה, ספקית רשת לא תוכל להאט את קצב הגלישה של משתמשים "כבדים", כאלה שמורידים קבצים או משתמשים בחיבור הרשת שלהם למשימות הדורשות רוחב פס גדול. עד כה היתה גוגל התומכת הבולטת בגישה זו, בעוד שספקיות הסלולר והאינטרנט מתנגדות לה, בטענה שמספר קטן של משתמשים כבדים מאט את הגלישה לשאר הגולשים.

רשות התקשורת הפדרלית של ארה"ב, ה-FCC, ניסתה לקדם את ניטרליות הרשת, אך כאשר במסגרת מאמצים אלה קנסה את הספקית קומקאסט שהאטה את קצב תעבורה למשתמשים "כבדים", החלטתה נהפכה בבית המשפט, שקבע שהיא התקבלה ללא סמכות הולמת.

אתמול פרסמו ורייזון וגוגל מסמך שמנסה להפוך את ניטרליות הרשת לדוקטרינה ניתנת לאכיפה, מתוך כוונה שמסמך עקרונות זה ישמש כבסיס לחקיקה בנושא. המסמך קובע, בין השאר, כי ה-FCC תוכל להטיל קנסות גדולים – עד שני מיליון דולר - על חברות שיפגעו בניטרליות הרשת, וכי כל חברות התקשורת יצטרכו להתנהל בשקיפות רבה יותר בתחום. כמו כן תומכות החברות ביוזמה אחרת של ה-FCC, המבקשת לחבר את כלל האוכלוסייה האמריקאית לפס רחב, באומרן שהדבר יקדם יזמות וימנע את התפתחותו של "פער דיגיטלי".

"הגיעה השעה להעמיד את האינטרס של הצרכן בראש"

עם זאת, כאמור, המסמך עורר התנגדות גדולה בקרב ארגוני צרכנות וגופים פוליטיים. עיקר הביקורת הופנה כלפי הסעיף השישי במסמך, הקובע כי ניטרליות הרשת לא תחול על הרשת הסלולרית, משום ששתי החברות "מכירות בכך שהפס הרחב הסלולרי שונה מהעולם המקוון המסורתי, הבדל הנובע מכך שהשוק הסלולרי תחרותי יותר ומשתנה במהירות". ורייזון וגוגל הודיעו במסמך כי "מתוך הכרה בטבעו המתגבש עדיין של שוק הפס הרחב הסלולרי, לא נחיל את רוב העקרונות של ניטרליות הרשת לפס הרחב הסלולרי, להוציא הדרישה לשקיפות גדולה יותר".

מתנגדי המסמך טוענים שבכך יוצרות שתי החברות בהסכמה שבשתיקה שני סוגים של רשתות, ובזו הסלולרית גוגל מוותרת מראש על ניטרליות רשת. בכיר ב-FCC, מייקל ג'יי קופס, יצא בהודעה רשמית כנגד המסמך, באומרו ש"הגיעה השעה להבטיח רשת פתוחה ולהעמיד את האינטרסים של הצרכן מעל אלו של תאגידי ענק".

קבוצת Savetheinternet, מהמובילות את המאבק למען ניטרליות רשת, האשימה את גוגל בכך שהיא "מבטיחה ניטרליות רשת רק לחלק אחד של הרשת, החלק שבו הם כנראה יפסיקו להשקיע". הארגון הפוליטי MoveOn.org, שנחשב לבעל השפעה רבה על האגף השמאלי של המפלגה הדמוקרטית, גינה גם הוא בחריפות את היוזמה, ומנכ"ל הארגון ג'סטין רובן אמר ש"גוגל תמיד הציגה את עצמה כסוג אחר של תאגיד. העובדה שהם מעורבים בעסקה שתהרוג את החופש ברשת מנוגדת ישירות לתדמית הזו". 300,000 משתמשים חתמו על עצומה שקוראת לגוגל לסגת בה מהמסמך, תחת הכותרת "אל תהיה רע" – הסיסמה שגוגל מציגה כסיסמה שלה כשהיא פונה למשקיעים.

סמכות מקוצצת

אתר חדשות הטכנולוגיה ארס טכניקה הגדיר את המסמך ככזה "מחורר ככברה", וציין כי מעבר לנקודה בדבר העדר ניטרליות הרשת ברשת הסלולרית, וציין פרצה נוספת: בהתייחסותו של המסמך להגנות על משתמשי הרשת "הרגילה", הוא אומר ש"ייאסר על ספק רשת לנקוט אפליה נטולת סיבה כנגד כל תוכן, אפליקציה או שירות רשת חוקיים, באופן שיגרום נזק ממשי לתחרות או למשתמשים". המילים "נזק ממשי", לדברי ארס טכניקה, מרוקנות את הסעיף ממשמעותו.

יתר על כן, סמכות האכיפה שתוענק ל-FCC על פי הצעת המסמך תאפשר לה "לבחון כל מקרה לגופו" ולהעניש על חריגות, אבל לא לקבוע כללים בתחום. סמכות הפעולה של ה-FCC מוגבלת עוד יותר, משום שגוגל וורייזון מעוניינות שהחלטותיה יהיו כפופות להליכי גישור, ושה-FCC תצטרך להגן על החלטותיה למקרה שיערערו עליהן. סעיף נוסף קובע כי "ההנחה תהיה כי תעדוף של תעבורת רשת מנוגד לתקנים האוסרים על אפליה, אבל אפשר יהיה לערער על ההנחה הזו".

הדיווחים הראשונים על הסכם בין גוגל וורייזון בתחום ניטרליות הרשת הגיעו בשבוע שעבר, והם דומים מאוד לפרטי המסמך הנוכחי. מנכ"ל גוגל אריק שמידט אמר אז כי ששתי החברות "מחפשות דרכים לגשר על הפער בין 'ניטרליות רשת בכל מחיר' ובין ההתנגדות ההיסטורית של חברות הטלקום לתפיסה הזו". יצוין כי ורייזון היא שותפה אסטרטגית של גוגל בתחום הסמארטפונים, בכך שהיא אחת מהמשווקות העיקריות של מכשירי האנדרואיד.

תגיות