אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: גם השמים הם לא הגבול בשביל גוגל צילום מסך: youtube.com

דו"ח טכנולוגי: גם השמים הם לא הגבול בשביל גוגל

חברה גרמנית שמייצרת כלי תעופה זעירים מדווחת על הזמנות מצד גוגל, חלק ממשתמשי פייסבוק תובעים תשלום מהחברה, ביל גייטס מוטרד מקצב ההתקדמות האיטי של הטכנולוגיה, וועדת שחרורים רוצה תוכנה שתחליט איזה אסיר ישוב לרצוח

10.08.2010, 12:55 | יוסי גורביץ
כל העדכונים, הכתבות והמדורים של טכנולוגי - היישר לפייסבוק שלכם

 

לפניך, מאחוריך, בצדדיך, מעליך

שמה של גוגל כבר הפך למילה נרדפת לפגיעה בפרטיות, ודאי ככל שמתברר עומק החדירה שלה בפרשת איסוף המידע מרשתות ה-WiFi הפרטיות באמצעות רכבי צילום הרחובות שלה. עכשיו עולה איום נוסף מצדה של ענקית האינטרנט: מדיווחי Microdrones GmbH, חברה גרמנית שמייצרת כלי תעופה זעירים, עולה שגוגל מעוניינת עכשיו לאנדקס את העולם גם מהזווית של מעוף הציפור.

הדבר היחיד המשמח בכל הסיפור הוא שהטווח של צעצועי התעופה שמעוניינת בהם גוגל קטן מאוד: לא יותר מ-20 דקות טיסה, בדרך כלל. מצד שני, הם הרבה-הרבה יותר מדויקים – והם מסוגלים לרחף מעל המטרה. מדובר בכלי טיס המכונים בקרב אנשי המקצוע Quad - הם מונעים באמצעות ארבעה מדחפים, מסוגלים לשאת מצלמות וביחס לכלי טיס אחרים הם שקטים מאוד. באמצעותם רוצה גוגל לשפצר את שירות המפות שלה, והפעם באמצעות צילומי אוויר.

החברה שמייצרת אותם כבר שלחה דגם ראשון למטה של גוגל, והיא מקווה מאוד שהעסקה תצא אל הפועל. פעילי פרטיות היו מרוצים פחות: הם חששו שגוגל תתקין על כלי הטיס האלה מצלמות פולשניות במיוחד, כגון מצלמות ראיית-לילה, ותהפוך בכך לחודרנית עוד יותר. גוגל, מצידה, טוענת שזו לא הזמנה רשמית שלה, אלא מדובר בצעצוע של אחד הבכירים שלה. בואו נאמר שזה לא הרושם שקיבלה החברה המייצרת, שהודיעה שהיא תשמח לעבוד עם גוגל.

משתמשי פייסבוק ברחבי העולם, התאגדו!

אין לכם מה להפסיד מלבד (עוד) זמן.

האמת, זה הגיוני למדי. המודל העסקי של פייסבוק גורס שאת פרטיותם של משתמשים אפשר להוון לכסף, בעיקר בדמות פרסום מפולח. כוחה של פייסבוק, ויעילותה, גוברים עם כל משתמש חדש. אז אם פייסבוק עושה ממך כסף, מה, לא מגיעים לך אחוזים?

קבוצה קטנה – מאוד, 19 חברים בלבד בינתיים – של משתמשי פייסבוק הקימו אתר מחוץ לפייסבוק, כדי לקדם את המטרה שלהם: איגוד מקצועי של משתמשי פייסבוק. "מקצועי" היא אולי לא המילה הנכונה; אולי ההגדרה המדויקת יותר תהיה "איגוד נפגעי פייסבוק".

הקבוצה טוענת שפייסבוק מתנהלת כמו קואופרטיב אבל משלמת לעצמה כמו חברה פרטית. היא רוצה שתתבצע הערכה של השווי הכספי של כל חברי פייסבוק, מבחינת המידע שתרמו לחברה, ושהסכום הזה יועמד לרשותם, כדי שיוכלו לעשות בו להעביר אותו למטרה החברתית החיובית בעיניהם. הם רוצים, בקצרה, שפייסבוק תשלם להם.

שזו טענה מעניינת, אבל בעייתית. ראשית, היא לא פרקטית. פייסבוק היתה אולי נכנעת ללחץ המוני, אבל רוב משתמשי פייסבוק הוכיחו פעם אחר פעם ששום דבר לא מעניין אותם. זה נוח, וזהו. שנית, מאחר שפייסבוק בכל זאת מוציאה סכומי עתק על אחסון ושרתים – אחסון בלתי מוגבל של תמונות וסרטונים מצטבר להרבה כסף מהר מאוד – בכלל לא בטוח שיישאר לה כסף לשלם למשתמש הממוצע. שלישית, אין בית משפט בעולם שיקבל את התביעה הזו.

הבעיה עם חוק מור

ביל גייטס, לשעבר מנכ"ל מיקרוסופט וכיום בעיקר פילנתרופ עסוק, נשא דברים לאחרונה, והתייחס לבעיה מעניינת: הציפיות שלנו ממהירות הקידמה.

"חוק מור פינק אותנו", הוא אמר. חוק מור, על שם אחד ממייסדי אינטל, קבע שהעוצמה של מחשבים מכפילה את עצמה כל שנתיים, ואחר כך הוא תוקן ואמר שהיא מכפילה את עצמה כל 18 חודשים. אנחנו מצפים, אמר גייטס, מהטכנולוגיה להתקדם בהתאם.

ובכמה תחומים, הוא מודה, זה אכן קורה: תוכנות מודלים, יכולת אחסון המידע. אבל רוב תחומי המחקר והמדע מתקדמים בקצב איטי הרבה יותר. דוגמה בולטת היא תחום האנרגיה: גייטס ציטט את ואצלב סמיל, שאמר שאם תומאס אדיסון היה קם לתחייה היום, הוא היה מופתע מכך שלא חלה כל התפתחות ראויה לשמה בסוללות ובנורות. לדברי גייטס, הוא משקיע בחמישה סטארט-אפים שמנסים לשפר את הסוללות, מתוך כ-50 כאלה שקיימים – וההתפתחות היא איטית מאוד, וייתכן שאי אפשר יהיה לפתור את הבעיה בכלל; אנחנו עדיין כפופים לכל מיני חוקי פיזיקה מעיקים.
גייטס. מאוכזב מהקצב, צילום: בלומברג גייטס. מאוכזב מהקצב | צילום: בלומברג גייטס. מאוכזב מהקצב, צילום: בלומברג

גייטס התייחס גם לנושא הטאבלט, שהיה חזון שלו במשך שנים ארוכות, ולטאבלט הפופולרי בשוק, זה של אפל. הוא התחמק מתשובה ישירה ואמר שהוא נמצא במגעים עם הצוות של מיקרוסופט בתחום, בנסיון להפוך את הטאבלט של חלונות הממשמש ובא לבחירה המתבקשת.

דו"ח מיוחד, מקרה אמת

 

בסרט "דו"ח מיוחד", בכיכובו של טום קרוז – התראת ספוילר - מתואר עולם מד"בי שבו החברה מסוגלת לנבא מראש מי יבצע איזה פשע, והיא בולמת את הפשעים עוד בטרם קרו. אלא שזה כמובן לא המצב, ואנשים חפים מפשע הולכים לכלא.

עכשיו החליטה ועדת שחרורים בפנסילבניה שזה הדבר הבא ושהיא חייבת כזה. כל ועדת שחרורים מסתכנת בכך שהאסירים שהיא משחררת מוקדם מהצפוי יחזרו גם לפשוע מוקדם מהצפוי, ואלו ששחררה הוועדה של פנסילבניה רצחו בשנה האחרונה שוטר, שני שוטרים לפני שנתיים, ואחד מהם ביצע טבח ממש לא מזמן. בקיצור, בעיית יח"צ קשה.

כאן נכנס לתמונה פרופ' ריצ'רד ברק מאוניברסיטת פנסילבניה. הלז פיתח מערכת מחשב שלדבריו מסוגלת לתאר בדיוק מי מהאסירים המיועדים לשחרור מוקדם יבצע רצח בעתיד. הוא השתמש בנתוניהם של אלפי אסירים כדי ליצור פרופיל של אסיר המועד לרצוח שוב: גברים מתחת לגיל 30 שביצעו את הפשע האלים הראשון שלהם לפני גיל 13. מחלקות למעקב אחרי אסירים משוחררים בשתי ערים – פילדלפיה שבפנסילבניה ובאלטימור שבמרילנד - כבר משתמשות במערכת של ברק. עכשיו היא עשויה להפוך לכלי רשמי של ועדת השחרורים.

בינתיים, הנזק שהיא גורמת מוגבל: לכל היותר היא תמנע את שחרורם של אסירים לפני תום ריצוי עונשם. אם היא תופעל למטרות אחרות, מצד שני, אנחנו בבעיה קשה. הנחת היסוד של המערכת הזו היא שאין רצון חופשי, שמה שהיית הוא מה שתהיה, ושמי שכבר פשע לא יכול שלא להמשיך ולפשוע.

קצרצרים

כל מיני ליצנים עם חוש הומור מוזר נכנסים לאחרונה לחנויות אפל, לוקחים מכשיר אייפון להדגמה, נכנסים באמצעות הדפדפן שלו ל-jailbreakme, פורצים את המכשיר, משאירים אותו שם ונמלטים בצחקוק אל תוך הלילה. באפל לא אוהבים את השטיק הזה, כי כדי להחזיר אייפון למצב-המפעל שלו צריך משהו כמו שעה, ועל כן הרשת של החנויות לא מאפשרת יותר גלישה לאתר. הנודניקים עקפו את החסימה, על ידי הפיכת מכשיר הנקסוס של אחד מהם ל"נקודה חמה" נפרדת.

ראיה נוספת לכך שזמנם של העיתונים חולף: הם הופכים למוצג מוזיאוני. מדינת טנסי החליטה להקים ארכיון מקוון של כמה עשרות עיתונים מהמדינה, כדי שאפשר יהיה לקבל גישה להיסטוריה ברגע התרחשותה, או לפחות ברדיוס של כמה עשרות שעות. בין השאר, יאורכבו עיתונים משנות השמונים של המאה ה-19. 15 מדינות אחרות בארה"ב כבר החלו בפרויקט דומה. 

בעיה רפואית שגברים רבים סובלים ממנה היא חוסר הנכונות להודות שהכאב הזה בצד הוא לא משהו שייעלם מעצמו אם תחכה עוד שנה-שנתיים; גברים רבים לא מגיעים לרופא אלא אם הגיעו למסקנה שערפו את ראשם, מה שעלול להיות בעל השלכות בלתי הפיכות על בריאותם. כדי לפתור את הבעיה, הוקם אתר שמנסה לשכנע את המשקיעים בו שאם גברים לא היו מוכנים לספר על הבעיות שלהם לרופא בשר ודם, הם ודאי יסכימו לספר עליהן לאתר רשת שלך תדע מי נמצא בצד השני שלו.

המפלגה הליברלית האוסטרלית הואשמה בימים האחרונים בכך שנקטה תכסיס לא הוגן: היא קנתה מודעות גוגל על פחות או יותר כל פוליטיקאי מהאופוזיציה, וכאשר האזרחים מחפשים מידע על הנ"ל, הדבר הראשון שהם רואים הוא מודעה לאתר, שכאשר נכנסים אליו מתברר שהוא אתר של המפלגה הליברלית. גוגל מסרה בתגובה שגם הלייבור עושים אותו דבר בדיוק ושמדובר בנוהל מקובל ברחבי העולם. נוהל שלחברה שמתיימרת לומר "אל תהיה רע" אין שום בעיה איתו, כמסתבר.

פוקסקון מוצאת שיטה חדשה למניעת התאבדויות: אחרי שגם המכשף וגם רשתות המגן לא עשו את שלהם, ומכיווון שלהפוך את תנאי העבודה במפעליה לקצת יותר אנושיים יהיה קצת מוגזם, הודיעה החברה שמעתה היא תבחר עובדים "בשלים" יותר, קרי מבוגרים יותר, ותיאלץ את כל המועמדים לעבודה לעבור בדיקות בריאותיות קפדניות. כנראה שזה אומר שהיא לא תעסיק יותר בני 16.

תגיות