אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תרבות עד הבית צילום: בלומברג

תרבות עד הבית

חלק ממוסדות התרבות הכי מפוארים בעולם מאפשרים להציץ לתוכם בסיור וירטואלי גם מהסלון הביתי. "כלכליסט" ממליץ על האתרים המובילים ברשת שבהם אפשר לצפות באופרות, מחזות זמר, קונצרטים ותערוכות המוצגות במיטב המוזיאונים

11.08.2010, 11:31 | רוני שני

רבים מחובבי האופרה, המוזיקה הקלאסית או התיאטרון משוכנעים כי כדי ליהנות מהופעה בינלאומית צריך לנסוע לחו"ל, לרכוש דיסק או די.וי.די או לייחל לביקור הבא של לה סקאלה בתל אביב. אבל לא בהכרח. באינטרנט מוצעות חלופות נוחות, איכותיות וחוקיות אפילו לאניני טעם. "כלכליסט" מציג כמה אתרים שיגבו דמי מנוי, אבל יתנו תמורה בהתאם.

עם זאת, לצפות באופרה על מסך 12 אינץ' או להאזין לרסיטל ברמקולים עם איכות שמע של פחית שתייה זו חוויה מפוקפקת למדי, כך שמלבד חיבור לאינטרנט הכי מהיר שיש בסביבה, מי שבאמת רוצה ליהנות מהאתרים הללו מוטב לו להשקיע עוד קצת מאמץ, ולחבר את המחשב לטלוויזיה הגדולה בסלון ולמערכת הסטריאו המשובחת שלצדה. לא מדובר במשימה מורכבת; כמה כבלים ואתם מסודרים.

מוזיקה, אופרה, מחול, תיאטרון

 

Medici TV: אתר צרפתי המציע הופעות חיות לצד ארכיון הופעות מוקלטות (VOD). האתר שייך לחברת ההפקה Medici Arts ומתמחה במוזיקה קלאסית, אך כולל גם הופעות ג'אז, מוזיקת עולם ומאות תכנים נוספים, בהם מופעי בלט, אופרות, שידורים מפסטיבלי מוזיקה בינלאומיים, וגם סרטי תעודה וראיונות עם אמנים. האתר, שהושק ב־2008 ולאחרונה נוספה לו אפליקציית אייפון, מבוסס על ממשק שעשוי להיות מבלבל בביקורים הראשונים, אבל מספק איכויות אודיו ווידיאו מצוינות (HD לבעלי חיבור מהיר). המלצת המערכת: הקונצרט בהשתתפות הפסנתרנית מרתה ארגריך, הפסנתרן סטפן קובצ'וביץ' והצ'לן מישה מייסקי, המבצעים את הפרטיטה השנייה לפסנתר של באך (ארגריך), יצירה לארבע ידיים של מוצרט (ארגריך וקובצ'וביץ') והסונטה לצ'לו ולפסנתר של גריג (מייסקי וארגריך). פרטים: כל התכנים באתר זמינים חינם למשך חודשיים, ולאחריהם מחיר הגישה מ־7 יורו לחודש, כולל אפשרות הורדת הווידיאו למחשב. www.medici.tv.

Medici TV. מרתה ארגריך מנגנת את הפרטיטה השניייה לפסנתר של באך, צילום: אי פי אי Medici TV. מרתה ארגריך מנגנת את הפרטיטה השניייה לפסנתר של באך | צילום: אי פי אי Medici TV. מרתה ארגריך מנגנת את הפרטיטה השניייה לפסנתר של באך, צילום: אי פי אי

 

MonteVerdi TV: אתר המיועד לחובבי מוזיקה קלאסית, הפועל בשיתוף הטלוויזיה ההולנדית. מדי חודש מציע האתר שידור חי של קונצרט, המצטרף לארכיון ההופעות המוקלטות שלו, שכולל קונצרטים, אופרות וסרטי תעודה. גם כאן יש הופעות המשודרות באיכות גבוהה, אולם מרבית התכנים בתשלום. גם מעט הרסיטלים שאפשר לצפות בהם בחינם מחייבים רישום באמצעות דוא"ל. מלבד הופעות כולל האתר גם עדכוני חדשות מהתחום. המלצת המערכת: הפילהרמונית של ארנהיים בניצוח מרטין זיגהרט מבצעת את "רקוויאם המלחמה" של בנג'מין בריטן. פרטים: התמחור מבוסס על זמן, מ־2.99 יורו לחצי שעה, אך אין אפשרות להורדה. www.monteverdi.tv.

Classical TV. האופרה "לוצ Classical TV. האופרה "לוצ'יה דה לה מרמור" | צילום: בלומברג Classical TV. האופרה "לוצ

 

Classical TV: אתר בריטי המתפאר בסלוגן "ההופעות הטובות ביותר ברשת" ומציע מבחר מגוון להפליא של תוכני וידיאו. האתר מחולק לערוצים וכולל ספרייה ובה 1,100 שעות של אופרה, מחול, תיאטרון (לרבות מחזות זמר), מוזיקה ממגוון ז'אנרים (קלאסית, ג'אז ופופ) וסרטי תעודה - רובם מגופים מוערכים כמו המטרופוליטן בניו יורק, לה סקאלה במילאנו, הבולשוי במוסקבה ורבים אחרים. נוסף להופעות, המלוות בהסברים טקסטואליים מפורטים ואף בכתוביות, אפשר למצוא באתר גם מגזין ובלוגים ובהם ביקורות, סקירות וחדשות תרבות. המלצת המערכת: האופרה "לוצ'יה דה לה מרמור" מאת דוניצטי, בביצוע המטרופוליטן אופרה של ניו יורק. אגב, בניגוד למערכון המפורסם של חבורת לול, אין סיכוי שתשברו את המסך בעת צפייה במאסטרפיס הזה. פרטים: מרבית הווידיאו באתר בחינם, אולם חלק מההופעות - הן החיות והן הארכיוניות - כרוכות בתשלום, מ־4.99 דולר לגישה של 72 שעות. classicaltv.com.

Explore the Arts Online: אתר של The John F. Kennedy Center for the Performing Arts בוושינגטון, הפועל בשיתוף התזמורת הסימפונית הלאומית האמריקאית. באתר קטלוג עשיר של יותר מ־3,000 הקלטות של רסיטלים, קונצרטים, הופעות, ראיונות והרצאות, כמו גם אפשרות לצפות בשידור ישיר בהופעות מסוגים שונים - מג'אז לטיני ועד קברט ברוח מרי פופינס. עוד באתר מסד נתונים אלפביתי של מוזיקאים ממגוון ז'אנרים ומיני־אתר המוקדש למחזאי וויליאם שייקספיר. המלצת המערכת: העיבוד הבימתי של מפיק התיאטרון קמרון מקינטוש ל"מרי פופינס" של דיסני. לא משנה כמה פעמים צפיתם בסרט כילדים, זו הפקה שאפשר להושיב מולה את הילדים ולהרגיש חינוכי מאי פעם. פרטים: kennedy-center.org/explorer.

אתר הפילהרמונית של ברלין. סר סיימון ראטל מנצח על החמישית של מאהלר, צילום: אי פי אי אתר הפילהרמונית של ברלין. סר סיימון ראטל מנצח על החמישית של מאהלר | צילום: אי פי אי אתר הפילהרמונית של ברלין. סר סיימון ראטל מנצח על החמישית של מאהלר, צילום: אי פי אי
הפילהרמונית של ברלין: אתר עצמאי מושקע מאוד המשמש כאולם קונצרטים מקוון, שאפשר לצפות בו בהופעות חיות או מוקלטות באיכות HD. המלצת המערכת: ביקור בבירה הגרמנית בלי להאזין לקונצרט באולם המרשים של הפילהרמונית העירונית תמיד יהיה חסר. הסימפוניה החמישית היפהפייה של מאהלר בניצוחו של סר סיימון ראטל היא בדיוק היצירה שנכתבה לאולמות ולתזמורות שכאלה. הרגש יעבור גם בפורמט הביתי. פרטים: מ־9.90 יורו לקונצרט אחד, dch.berliner-philharmoniker.de.

המטרופוליטן אופרה של ניו יורק: הנגן המקוון של האופרה האמריקאית מציע גישה לשידורי HD של כ־300 מופעים, ספיישלים טלוויזיוניים והקלטות אודיו, הזמינים מכל דפדפן. המלצת המערכת: האופרה "מקבת" של ורדי, המבוססת על הקלאסיקה השייקספירית. מעבר לעובדה שכל סיפור מוכר מקבל פרשנות אחרת כשהוא מעובד לאופרה, הידיעה שעל היצירה המקברית הזו מנצח ג'יימס לוין מבטיחה ביצוע עוצר נשימה. פרטים: מ־3.99 דולר לאופרה אחת, הזמינה לצפייה במשך 30 יום. metoperafamily.org/met_player/index.aspx.

אמנות פלסטית

 

בתחום האמנות הפלסטית ההיצע דליל באופן יחסי לעומת תחום המוזיקה, אבל יתרון אחד בכל זאת יש לאינטרנט: הגישה לתערוכות אינה כרוכה בתשלום או בהתחככות בתיירים מרחבי העולם.

הלובר: באתר המוזיאון הצרפתי אפשר לערוך סיור וירטואלי בחלק מחללי המוזיאון, ליהנות מהמוצגים ואפילו להתרשם מהמבנה האדריכלי הידוע עצמו. פרטים: http://bit.ly/9IjSND.

אתר הלובר. פסל שיש של האלה אפרודיטה, צילום: בלומברג אתר הלובר. פסל שיש של האלה אפרודיטה | צילום: בלומברג אתר הלובר. פסל שיש של האלה אפרודיטה, צילום: בלומברג

 

המוזיאון הבריטי: המוזיאון הלונדוני מאפשר לצפות בכמה מהמוצגים שלו ברשת, בליווי הסברי טקסט ותמונות גדולות ומפורטות. התערוכה המקוונת מסודרת על פי אזורים. באתר מוצגת גם התערוכה המקוונת ששמה "ההיסטוריה של העולם" (http://bit.ly/bjxIo4), המשלבת תצוגה של 100 פריטים המלווים בקריינות ועוד מיני פעילויות אינטראקטיביות. פרטים: http://bit.ly/crOrQl.

הגוגנהיים: רשת המוזיאונים הבינלאומית מאפשרת לגולשים באתר להתרשם מכ־700 עבודות מתוך האוספים הקבועים בניו יורק, ונציה, ברלין ובילבאו, ומציגה תמונות ברזולוציה גבוהה בליווי הסברים טקסטואליים ולעתים גם סרטוני וידיאו. פרטים: http://bit.ly/deGFZf.

הטייט מודרן: המוזיאון הבריטי לאמנות מודרנית אמנם לא מאפשר לסייר בחלליו באופן מקוון, אבל מפעיל ערוץ וידיאו עשיר ומעניין, שאפשר לצפות בו בראיונות עם אמנים ועוד. פרטים: channel.tate.org.uk.

גלריית סאצ'י: המוסד הבריטי הזה מפעיל אתר עשיר בתכנים, הכולל מגזין מצולם בשם Saatchi TV, ובו ראיונות, חדשות, ביקורות ועוד. לצד אלה אפשר למצוא באתר ציורים לשיפוט הגולשים, וידיאו של אמנות רחוב ועוד. פרטים: saatchi-gallery.co.uk.

תגיות