אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": המדינה שוקלת לסגור את חברת הפחם צילום: אלעד גרשגורן

בלעדי ל"כלכליסט": המדינה שוקלת לסגור את חברת הפחם

רשות החברות צפויה להביא בקרוב החלטה ברוח זו לאישור הממשלה. הסיבות: מעבר אפשרי מפחם לגז של חלק מיחידות הייצור של חברת החשמל בחדרה, והכוונה להקים תחנה דו-דלקית באשקלון

12.08.2010, 07:03 | ליאור גוטמן

גילויי מאגרי הגז הטבעי עשויים להפוך גם את מבנה החברות הממשלתיות שעוסקות באנרגיה: ל"כלכליסט" נודע שהמדינה שוקלת לבצע שינוי מהותי באופן פעולתה של חברת הפחם, שאחראית על יבוא ואספקת פחם עבור הפעלת תחנות הכוח בישראל.

רשות החברות הממשלתיות - האחראית על חברת החשמל שבמסגרתה פועלת חברת הפחם - צפויה להביא בקרוב החלטה בנושא לאישור הממשלה, שלפיה פעולתה של חברת הפחם תצטמצם בהדרגה עד כדי סגירה. הסיבות: חברת החשמל שוקלת בימים אלה להסב חלק מיחידות הייצור שלה בחדרה מפחם לגז, ובמקביל המדינה מתכוונת להקים תחנת כוח דו-דלקית באשקלון שתפעל בעיקר על גז, בעוד הפחם משמש כגיבוי.

גורם בכיר שמקורב לנושא אמר שנכון להיום לא ניתן לסגור את החברה באופן מיידי מכיוון שכ־50% מכושר ייצור החשמל נשען על פחם, אולם עם המעבר לעבודה בגז טבעי תרד קיבולת יבוא הפחם לישראל, מה שיצריך שינוי במבנה החברה.

חברת הפחם היא חברה־בת של חברת החשמל מאז 1981. מנכ"ל חברת הפחם הוא משה ברונשטיין ויו"ר הדירקטוריון הוא מנכ"ל חברת החשמל עמוס לסקר. עד 2004 כ־70% מייצור החשמל בישראל נשען על פחם ולכן היה צורך בהפעלת החברה באופן רציף. לפי נתוני האוצר, היא אחראית כיום על יבוא של 12.5 עד 13 מיליון טונות פחם בשנה. עיקר היבוא מגיע מאירופה ואפריקה.

באוצר מסבירים שלא ניתן לכמת במדויק את עלויות החברה, אולם בהתחשב בממוצע המחירים של אוגוסט 2010 מדובר ב־400 מיליון שקל לחודש. העלות כוללת הובלה, פריקה ובלו (מס). אחד השינויים שנבדקים הם להכניס את חברת הפחם כמחלקה מצומצמת בתוך חברת החשמל ולא להפעילה כחברה נפרדת.

"לא ידוע מה נעשה בחברה"

חברת הפחם הוחזקה בעבר על ידי המדינה (74%) וחברת החשמל. ב־2003 נרכשה החברה במלואה על ידי חברת החשמל תמורת 36 מיליון שקל. שר התשתיות אז, יוסף פריצקי, טען שיש להפריט את חברת הפחם ולפטר את כל מנהליה וחברי הדירקטוריון. זאת מכיוון שלטענתו מדובר בחברה ש"אף אחד לא יודע מה נעשה בה".

במשך השנים הועלו טענות נגד ראשי החברה בדבר נטילת משכורות מנופחות וחלוקת חוזים בלי לערוך להם מכרז. ב־2002 התכוון משרד התשתיות לבצע שימוע למנכ"ל חברת החשמל אז, אלי לנדאו, לאחר שנטען כי העניק תנאי פרישה חריגים למנכ"ל חברת הפחם בועז לאור. בסופו של דבר השימוע לא התקיים.

חברת החשמל הכחישה שיש כוונה לסגור את חברת הפחם.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
החברה נושאת בתפקיד חשוב מאוד לכל המדינה
לשנע מליוני טונות של פחם לארץ ליצור חשמל, מתכונת החברה הינו יחודי בארץ מול שוק בינלאומי בעל חוקים יחודיים לו ומומחיות וניסיון להם נדרשים העובדים בחברה יחודי גם כן. לא לשכוח כי על החברה לדאוג לצרכי הפחם של המדינה בכל מצב ותחת כל איום, וכל זאת ללא האינטרסים של חברת חשמל או ועד עובדי חברת חשמל.  
12.08.10
2.
בשנת 2001 החבררה סגרה את ססוף הפחם באשדוד ופיטרה את כל עובדים .
ימים ספורים לפני חג הפסח בשנת 2001 כאשר ההנהלה בנתה לעצמה משרדים מפוארים באחד מהמגדלים בתל אביב סגרה את מסוף הפחם באשדוד ופיטרה את כל העובדים . כל זה מבלי להסדיר פנסיה מוקדמת או תעסוקה חליפית לעובדים ( סליחה לעובד אחד בלבד ) גם לא לעובד שנפצע במהלך עבודתו והפך לנכה } חבל שההנלה דאז לא נמצאים היום בחברה על מנת להרגיש את מה שהרגישו עובדי מסוף הפחם בשנת
גואל , יבנה  |  12.08.10