אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התמ"ת מציע מענק של 200 מיליון דולר לאינטל צילום: מאיר אזולאי

התמ"ת מציע מענק של 200 מיליון דולר לאינטל

משרד התמ"ת ממליץ לאשר לאינטל מענק הקטן ב-50% מזה שהחברה ביקשה, ומציין כי הפחתת גובה המענק היא הישג גדול. באוצר מתנגדים גם למענק המקוצץ וטוענים: "אי אפשר להסתמך על דו"ח שחברת אינטל עצמה מימנה". ההכרעה תגיע לפתחו של ראש הממשלה בשבועות הקרובים

12.08.2010, 06:57 | נעמה סיקולר

משרד התמ"ת ממליץ לאשר לאינטל מענק של 200 מיליון דולר לצורך הרחבת מפעל FAB 28 בקריית גת - מענק הנמוך ב־50% מהסכום שביקשה אינטל תחילה. הסכמה על הסכום הושגה בדיונים שהתקיימו בשבועות האחרונים בין הנהלת החברה לבין צמרת משרד התמ"ת.

כחלק מהמשא ומתן התחייבה אינטל להגדיל ל-600 את מספר העובדים החדשים שתקלוט במפעל, במקום 400 שהציעה לקלוט תחילה, וכן התחייבה להמשיך ולהעסיק את 2,200 העובדים המועסקים היום בקריית גת.

בימים האחרונים העביר שר התמ"ת בנימין (פואד) בן אליעזר את סיכום ההמלצה לראש הממשלה בנימין נתניהו, שעתיד להכריע סופית בסוגיה. במכתב לראש הממשלה כותב בן אליעזר כי הפחתת גובה המענק שדורשת אינטל היא הישג גדול במגעים עם החברה. לדבריו, היקף ההשקעה בישראל שלו תתחייב אינטל בתמורה למענק, 2.7 מיליארד דולר, הוא חסר תקדים.

בן אליעזר מבקש את תמיכתו של ראש הממשלה במענק, כיוון שלדבריו אינטל עמדה לאורך השנים במחויבויות שלקחה על עצמה בתמורה למענקים "מעל ומעבר", ולנוכח החשיבות שהוא מוצא בהמשך שיתוף הפעולה עם החברה, שמוגדר על ידו "יעד אסטרטגי לתעשייה ולמשק". לצורך כך, כותב בן אליעזר, "קיימת חשיבות גבוהה לשמירת רצף פעילותה והתרחבותה בישראל".

תוספת תקציבית ממשרד האוצר

הפקידות הבכירה במשרד האוצר מתנגדת למענק גם במתכונתו המקוצצת. "לא מפתיע שזו ההמלצה של משרד התמ"ת, שמתקבלת על סמך דו"ח שחברת אינטל עצמה מימנה", אמר אתמול בכיר באוצר ל"כלכליסט". "לא ברור מה מקור סמכות ההמלצה של התמ"ת, כיוון שאין בידיו התקציב המדובר. אם מצוי בידי התמ"ת סכום של 200 מיליון דולר לחלק - הוא מוזמן לעשות זאת, אלא שאם הוא רוצה תקציב נוסף בסכומי ענק ממשרד האוצר, ראוי שישקיע את הסכומים בהשקעות שיהיו מחוללות תעסוקה בשיעור גבוה יותר".

מתן המענק יגדיל את הכנסות המדינה מהמפעל. פירוט חישוב הכדאיות שערך משרד התמ"ת מתן המענק יגדיל את הכנסות המדינה מהמפעל. פירוט חישוב הכדאיות שערך משרד התמ"ת מתן המענק יגדיל את הכנסות המדינה מהמפעל. פירוט חישוב הכדאיות שערך משרד התמ"ת
*תקופת החישוב מתחילה ב-2006 - השנה שבה החל תהליך הקמת המפעל. אם לא יינתן המענק, אינטל מצהירה כי תסגור את המפעל ב-2016. אחרת, חישוב ההכנסות נעשה עד שנת 2020. **המלצת התמ"ת *תקופת החישוב מתחילה ב-2006 - השנה שבה החל תהליך הקמת המפעל. אם לא יינתן המענק, אינטל מצהירה כי תסגור את המפעל ב-2016. אחרת, חישוב ההכנסות נעשה עד שנת 2020. **המלצת התמ"ת *תקופת החישוב מתחילה ב-2006 - השנה שבה החל תהליך הקמת המפעל. אם לא יינתן המענק, אינטל מצהירה כי תסגור את המפעל ב-2016. אחרת, חישוב ההכנסות נעשה עד שנת 2020. **המלצת התמ"ת

לפני כשנה פנתה אינטל למרכז ההשקעות במשרד התמ"ת, שתקציבו עומד על 550 מיליון שקל בשנה, וביקשה לבחון את האפשרות לקבל מענק של 400 מיליון דולר - 15% מההשקעה שהיא עצמה מעוניינת לבצע במפעל שלה בקריית גת, שתעמוד על 2.7 מיליארד דולר. מכיוון שתקציב מרכז ההשקעות אינו מספיק כדי לממן את המענק לאינטל, נדרש התמ"ת לקבל תוספת תקציבית ממשרד האוצר.

פרשנות האם שילמנו מס אינטל מיותר? מה אפשר ללמוד מהעובדה שאינטל הסכימה להורדה דרמטית בהיקף המענק שתקבל? אולי שאת המענקים שניתנו לה בעשור האחרון - יותר ממיליארד דולר - היה אפשר להוריד גם כן במחצית נעמה סיקולר, 4 תגובותלכתבה המלאה

גם את המפעל הנוכחי בקריית גת, שהוקם בהשקעה של כ־3.5 מיליארד דולר, הקימה אינטל בסיוע מאות מיליוני דולרים מהמדינה, ובעשור האחרון קיבלה מהמדינה מענקים של יותר ממיליארד דולר. המענק אמור לסייע לאינטל לשדרג את המפעל, כיוון שחברות הפועלות בתחום השבבים נדרשות לחדש את קווי הייצור מדי כמה שנים. אינטל העריכה כי הטכנולוגיה במפעל הנוכחי שלה בקריית גת תתיישן בתוך חמש שנים אם לא יחודשו קווי הייצור, כך שללא השקעה נוספת במפעל משנת 2016 ואילך יירדו דרמטית ההכנסות ממסים ומספר המועסקים בו.

הכנסה לאומית פי שמונה מהמענק

בחודשים האחרונים ביצעה חברת תבור כלכלה ופיננסים בדיקת כדאיות כלכלית של המענק עבור משרד התמ"ת. תוצאות הבדיקה קבעו בצורה חד־משמעית וללא סייגים כי יש לאשר את המענק, כיוון שהשקעת המדינה עתידה להחזיר את עצמה בכמה מישורים, ובעיקר בהכנסות ממסים.

שטייניץ. האוצר מתנגד, צילום: אסף שילה, ישראל סאן שטייניץ. האוצר מתנגד | צילום: אסף שילה, ישראל סאן שטייניץ. האוצר מתנגד, צילום: אסף שילה, ישראל סאן

עם זאת, בהמשך חשף "כלכליסט" כי אינטל היא זו שמימנה את המענק עבור משרד התמ"ת, מה שהוביל לביקורת רבה והעמיד את המסקנות באור שונה. בתמ"ת הודיעו כי המשרד עומד מאחורי ההמלצות אף שהדו"ח מומן על ידי אינטל, אך במקביל החלו לפעול לשינוי הנוהג שבמסגרתו החברה מבקשת המענק היא זו שמשלמת עבור הבדיקה הכלכלית, שתכריע אם הוא כדאי למדינה.

בתמ"ת העריכו כי מענק של 400 מיליון דולר הוא גבוה מדי, כיוון שהוא מגלם מענק של 666 אלף דולר עבור כל עובד שתעסיק אינטל - סכום גבוה ביחס למענקים המאושרים בדרך כלל על ידי מרכז ההשקעות.

מענק של 200 מיליון דולר, לעומת זאת, משקף מענק של 333 אלף דולר לעובד, וזהו סכום שנמצא בטווח שנוהג התמ"ת לאשר. במקביל נדרשה אינטל גם להגדיל את מספר העובדים החדשים שתתחייב להעסיק.

המלצת משרד התמ"ת מגובה בעבודה כלכלית שנעשתה על ידי מרכז ההשקעות, על בסיס אותה עבודה של תבור כלכלה ופיננסים. מהממצאים עולה כי החזר המענק למדינה כתוצאה מתשלומי מסים של אינטל עתיד להתבצע בתוך שלוש שנים. מהנתונים עולה כי המסים הישירים שתשלם אינטל, אם תקבל את המענק ותבצע את השדרוג במפעל, עתידים לגדול בסכום של 617 מיליון דולר - פי 1.5 מהמענק. עוד עולה כי ההכנסה הלאומית, כולל הכנסות עקיפות, עתידה לגדול כתוצאה מהשדרוג ב־3.3 מיליארד דולר - פי שמונה מהמענק.

בן אליעזר. רואה בחיתוך המענק הישג גדול, צילום: אלכס קולומויסקי בן אליעזר. רואה בחיתוך המענק הישג גדול | צילום: אלכס קולומויסקי בן אליעזר. רואה בחיתוך המענק הישג גדול, צילום: אלכס קולומויסקי

בתמ"ת סבורים כי לאור הנתונים הללו, המתייחסים להיקף מענק כפול, יש לאשר את המענק המקוצץ, שיעמיק פי כמה וכמה את הכנסות המדינה. כמו כן מתייחסת המלצת התמ"ת להערכות כי אינטל צפויה להעסיק עוד 600 עובדי קבלן נוסף על 1,850 העובדים שהיא מעסיקה היום בקבלנות, וכי מכפיל התעסוקה כתוצאה מהמענק - לכמה עובדים תספק אינטל תעסוקה במעגל הרחב יותר - עתיד לעמוד על 6.9 עובדים נוספים על כל עובד אחד של אינטל.

התמ"ת מוסיף תמיכה להמלצה ומציין את התרומה הצפויה של אינטל לפריפריה, את השקעותיה באיכות הסביבה ואת העובדה שהיא מבצעת רכש גומלין בשיעורים גבוהים בישראל.

אינטל מסכימה למענק המופחת

 

נוסף על האוצר, המענק צבר גם מתנגדים בממשלה ובתעשייה, וההכרעה לגביו עתידה להתקבל אצל ראש הממשלה בשבועות הקרובים. המתנגדים למענק טוענים כי מדובר בסכום גדול מדי, בייחוד כשהוא מתווסף למענקים של יותר ממיליארד דולר שכבר קיבלה אינטל בעשור האחרון מהמדינה.

בתעשייה טוענים כי תוספת תקציב למרכז ההשקעות היא דבר מבורך, אך לא ייתכן שזו תבוזבז כולה על חברת ענק אחת ולא על עשרות חברות קטנות יותר, שיוכלו לעשות קפיצת מדרגה של ממש באמצעות מענקים קטנים יותר. כמו כן טוענים המקטרגים נגד הדפוס שנוצר, שלפיו אינטל מקבלת מענקי עתק מדי כמה שנים, כי איש אינו רוצה להיות חתום על ההחלטה שלא לאשר לאינטל תקציב ולהביא ליציאתה מישראל.

אינטל טענה בעבר כי אם לא תקבל את המענק, היא תבצע את ההשקעה הגדולה של 2.7 מיליארד דולר במדינה אחרת. עם זאת, בכירי החברה - לרבות חברים בהנהלה העולמית - הסכימו בדיונים מול משרד התמ"ת למענק המופחת, ואמרו כי גם בסכומים האלה יבצעו את ההשקעה בישראל.

אם לבסוף לא יאושר המענק, אינטל טוענת כי תקים את המפעל באחת משלוש המדינות הבאות: אירלנד, בסין או בארצות הברית.

לפי הערכות שונות, אירלנד, עד לאחרונה המתמודדת המובילה מול ישראל, איבדה מהאטרקטיביות שלה בשל המשבר הכלכלי החמור שאליו נקלעה. מבנה המענקים באירלנד הוא אחר, וככל הנראה היא מציעה לאינטל זיכוי משמעותי ממס על הקמת המפעל, שאם לא ינוצל במלואו יוחזר לחברה כמענק. לפי הערכות שונות בתעשייה, הטבות המס שהיא מציעה עומדות על הרבה פחות מ־400 מיליון דולר.

המתחרה הרצינית הנוספת היא ארה"ב, שככל הנראה גם בה מוצע בינתיים מענק נמוך יותר לאינטל, אולם לזכותה עומדת הקירבה הפיזית למטה העולמי של החברה בקליפורניה.

ממשרד התמ"ת נמסר בתגובה: "מכתב בנושא אכן נשלח לרה"מ, אך אנו לא מתכוונים להתייחס לתוכנו".

באינטל סירבו להגיב.

תגיות

20 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

20.
אינטל הבטיחה שנה שעברה שאין בונוס השנה - בסוף חילקו בונוס
אינטל מחלקת בונוסים לעובדים על חשבון הציבור הישראלי. את הכסף יש להעביר למדען הראשי ולחלק למאות חברות היי-טק. ראשי האוצר לא מבינים שהם מקפיאים את התפתחות תעשיית ההיי-טק בארץ אם הם לא מזרימים כסף למדען הראשי ונותנים כסף לאינטל?
חיים  |  13.08.10
19.
ערך עבודת העובדים עבור אינטל, שווה יותר מהשכר שלהם.
את הרווחים של אינטל אנחנו לא רואים, אלא הם. אילו אינטל הייתה משלמת לעובדים בישראל את ערכם בלי המענקים- כנראה שאותם עובדים לא היו ממשיכים לעבוד באינטל. כמו כן, אותם המוחות שאינטל מעסיקה שווים למשק הרבה יותר מהמיסים שאינטל משלמת. לדעתי, חבל שנפסיד את אותם מוחות, וניתן אותם לאינטל. לייצר מעבדים אנחנו לא יודעים, ולא מתיימרים לדעת (או שמשרד התמ"ת חושב שכן?) כמו כן- ממש לא כיף לעבוד באינטל בחיפה. מנסיון. אם אינטל לא מסוגלת להתחרות בשוק תחרותי על העובדים בישראל, בלי לממן קשר עם פוליטיקאים- כלכלי יותר בשבילנו שלא תשאר כאן, אלא בסין. המצב אבסורד, יש המון חברות שרווחיות בזכות עצמן (ומשלמות המון מיסים), ללא שום מענק (מהמדינה) על אף עובד, אבל את הכסף נותנים לאינטל. אה, והמיסים האלה דווקא מגיעים מאותן חברות שרווחיות בזכות עצמן. אינטל, עם כל הכבוד, לא אחראית על 15% מהתל"ג של ישראל. אלה עובדי אינטל שאחראים לכך (אם הנתון נכון- רק אל תגידו שאינטל עצמה מימנה את המחקר שאמר את זה). כן, אני כותב את זה, כי יש לי אינטרס אישי. החברה שאני עובד בה, מפסידה עובדים מצוינים, כי הם מעדיפים לעבוד באינטל. רק שאת החלק משכרם שהמדינה מממנת, אנחנו לא רואים, ואינטל כן. אה, והערה קטנה לסיום- חוץ ממעבדים, כל דבר שהם עושים- יוצא גרוע יותר ממתחריהם בתחום. תראו את זה במחשב הביתי אם יש לכם משהו במחשב שהוא של אינטל חוץ ממעבד.
דביל , חיפה  |  12.08.10
17.
לתת כסף לאינטל = טעות פאטאלית
איפה בעולם ימצאו פראיירים שזמינים לעבודה 24/7 ועוד לקבל סכומי עתק מהמדינה לשדרג מפעל, רק בישראל. המדינה עושה טעות שנותנת כסף לאינטל במקום זה עדיף לפתח עשרות סטארטאפים ישראליים ולבלום בריחת מוחות החוצה התועלת למשק בעתיד תיהייה כפולה ומכופלת, אבל לצערנו במדינה לא יודעים לחשוב צעד וחצי קדימה ובגלל זה המדינה נימצאת המצב שהיא נימצאת בכל התחומים.
עובד באינטל , קרית גת  |  12.08.10
16.
מתי בפעם האחרונה קיבלתם 33% רווח בשנה מהשקעה?
אני מת על ההתלהמות וצרות העין הישראלית. מישהו מקבל אז מישהו חייב להיות מושחט. מדינת ישראל מחזירה את ההשקעה בתוך שלוש שנים כלומר 33% רווח בשנה על ההשקעה הראשונית. אם אפשר היה הייתי משקיע במענק הזה באופן פרטי - כל המענק הזה הוא עסק כלכלי פרופר.
גיל , חיפה  |  12.08.10
לכל התגובות