אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עד אמצע המאה לא יישאר זהב לכרייה צילום: עמית שעל

עד אמצע המאה לא יישאר זהב לכרייה

הזהב הוא הסחורה היחידה בשוק שמחירה הנוכחי גבוה ממחירי השיא של 2008. הריבית הנמוכה, צעדי הליברליזציה בסין והתיקון שחל באחרונה עשויים להעלות את מחירה עוד יותר - כאשר כ־75% מעתודות הזהב בעולם כבר נכרו

12.08.2010, 18:20 | אריה גורן

הזהב היה מאז ומעולם שם נרדף לעושר. אגדות עם רבות עסקו בדרכים להשגתו, ובמשך דורות רבים ניסו אלכימאים להפיק זהב מחומרים אחרים - לשווא.

הזהב מוכר לאדם עוד מימי קדם, ויש אפילו עדויות לשימוש בו במצרים העתיקה ובתרבות האינקה. משחר ההיסטוריה ועד לעת החדשה הוא שימש אמצעי תשלום עד שהוחלף בשטרות הכסף. לזהב מקום נכבד בהיסטוריה של עמים רבים, ודוגמה טובה היא תקופת "הבהלה לזהב" בארצות הברית של המאה ה־19 — עת נדדו רבים לחלקה המערבי של המדינה בתקווה למצוא את המתכת הנדירה.

זהב. רוב העתודות כבר נמכרו, צילום: בלומברג זהב. רוב העתודות כבר נמכרו | צילום: בלומברג זהב. רוב העתודות כבר נמכרו, צילום: בלומברג

מכיוון שהזהב היא מתכת אצילה שאינה מתכלה או מתחמצנת עם הזמן, הרי שכמעט כל הזהב שהופק אי פעם נמצא במקום כלשהו בעולם. לפי הערכות, כמות הזהב על פני האדמה עומדת על כ־163 אלף טונות. מהם, כ־51% נמצאים ברשותם של אנשים פרטיים (בדמות תכשיטים וכדומה), כ־18% שמורים במרתפי הבנקים המרכזיים של המדינות השונות, כ־17% נמצאים במטילי זהב, מטבעות ומדליונים לצורכי השקעה, כ־12% במגזר התעשייתי וכ־2% בשימושים אחרים.

עתודות הזהב המוכחות שעדיין לא נכרו מוערכות ב־47 אלף טונות. במילים אחרות, יותר מ־75% מהזהב שנמצא בעולם כבר נכרו ונמצאים מעל פני הקרקע. לפי קצב הכרייה הנוכחי העומד על כ־2,400 טונות בשנה, הזהב יספיק רק לעוד 20 שנה. גם אם נביא בחשבון את עתודות הזהב הלא מוכחות, המוערכות ב־100 אלף טונות, נגלה שהזהב ממכרות יספיק רק לעוד 42 שנה בערך.

בזהב משתמשים בעיקר לתכשיטים, אבל הביקוש בתחום זה ירד באחרונה בגלל המשבר הכלכלי העולמי ובגלל מחירו הגבוה. ככל שמחיר הזהב עולה, כך יורד הביקוש לתכשיטים ואילו הביקוש לזהב להשקעה עולה.

כדי להמחיש זאת אפשר להשוות את 2003 לשנת המשבר 2009. ב־2003 עמדה צריכת הזהב לתכשיטים על 73.3% מצריכת הזהב הכללית שהסתכמה ב־3,389 טונות. באותה שנה רק 1.2% מצריכת הזהב הכללית יוחסו לקרנות סל שרכשו זהב ממשי. ואילו ב־2009 השתנו היחסים: צריכת הזהב לתכשיטים היתה אחראית רק ל־46.2% מהצריכה הכללית שהסתכמה ב־3,797 טונות, ואילו תעודות הסל צרכו 15.2% מהצריכה הכללית.

הבנקים קונים

גם בהתנהגות הבנקים המרכזיים של המדינות השונות חל שינוי, ומ־2009 היקף רכישות הזהב שלהם גדול מהיקף המכירות. לעומת זאת, בשנים קודמות מכרו כל הבנקים יחדיו כ־500 טונות זהב לשנה (מגבלת הגג שהוטלה עליהם).

ב־2009, מיחזור זהב ממוצרי אלקטרוניקה ומתכשיטים ישנים כיסה כמעט את כל ההפרש (כ־1,416 טונות) שבין צריכת הזהב הכללית להפקת הזהב ממכרות (2,356 טונות). באותה שנה תעשיית האלקטרוניקה היתה אחראית לכ־10% מצריכת הזהב, בעיקר לצורך ייצור מגעים למוליכים (הזהב הוא מוליך חשמל מעולה שאינו מחליד).

ב־21 ביוני השנה טיפס מחיר הזהב לשיא - 1,266.5 דולר לאונקיה - כשהרקע לכך היה שיאו של משבר החוב באירופה וקריסת היורו. אך לאחר שהתברר שהאיחוד האירופי מתגבר על המשבר, ירד מחיר הזהב ובסוף יולי הגיע מחירו ל־1,155.6 דולר לאונקיה, תיקון של 8.8%. מאז כבר עלה מחיר הזהב ב־2.5% ל־1,183.87 דולר לאונקיה.

הזהב הוא הסחורה היחידה שמחירה הנוכחי גבוה ממחירי השיא שנרשמו ב־2008 - השנה שבה שוק הסחורות הרקיע שחקים. בערכים ריאליים המביאים בחשבון את מרכיב האינפלציה, אפשר לראות שמחיר הזהב היה בעבר גבוה הרבה יותר. למשל, בינואר 1980 הגיע מחיר הזהב ל־850 דולר לאונקיה השקולים ל־2,380 דולר במונחים של ימינו.

ישנם כמה אינדיקטורים היכולים להצביע על עלייה אפשרית במחיר הזהב. הראשון שבהם הוא הריבית. ההיצף המוניטרי והריבית הנמוכה בארה"ב מעלים את קרנו של הזהב כחלופת השקעה בגלל עודף התשואה שהוא יכול להעניק מבין המכשירים היציבים יחסית. ואכן, בסביבת ריבית גבוהה יותר ההשקעה בזהב נעשית פחות אטרקטיבית.

הגורם השני הוא המחיר. התיקון במחיר הזהב מהפסגה של יוני אמנם אינו גדול, אך הוא מעודד צרכנים במזרח התיכון ובאסיה לרכוש תכשיטים.

הגורם השלישי הוא סין. ביום שלישי שעבר פרסמה ממשלת סין תקנות חדשות המקלות על אזרחי המדינה לרכוש זהב לצורכי השקעה. הביקוש לזהב מצד משקיעים בסין גדל מאוד, ובשנה שעברה רכשו משקיעים פרטיים בסין 73 טונות זהב לעומת 18 טונות בלבד בשנה שלפניה. בעקבות הליברליזציה צפויים המשקיעים לרכוש כמות זהב גדולה עוד יותר.

איך משקיעים?

קרן הסל הסחירה ביותר לזהב מכונה streetTRACKS Gold Trust והיא משקיעה בזהב ממשי. מלאי הזהב שהקרן מחזיקה כיום, כ־1,300 טונות, גדול יותר מהאחזקות של כל אחד מהבנקים המרכזיים בסין, שוויץ ויפן. הקרן נסחרת בבורסת ניו יורק תחת הסימול GLD ודמי הניהול שלה הם 0.4% לשנה. קיימות גם אופציות call ו־put לקרן.

לצד זאת אפשר להשקיע במניה של חברת הכרייה הקנדית באריק גולד (Barrick Gold) הנסחרת בבורסת ניו יורק תחת הסימול ABX. מדובר בחברה הגדולה בעולם בתחום הפקת הזהב ממכרות, האחראית לכ־10% מהתפוקה העולמית. באריק גולד גם מפיקה נחושת כתוצר לוואי של כריית הזהב.

מה צפוי בשבוע הבא?

ביום רביעי 18 באוגוסט יפרסם משרד האנרגיה האמריקאי את הדו"ח השבועי על מלאי הנפט במדינה, ולדו"ח זה השפעה מיידית על מחיר הנפט. למחרת, 19 באוגוסט, יפרסם משרד החקלאות האמריקאי את הדו"ח השבועי על יצוא הסחורות החקלאיות מארה"ב. מכיוון שמדינה זו אחראית על 61% מיצוא התירס, 38% מיצוא הסויה ו־20% מיצוא החיטה העולמי, לדו"ח ישנה השפעה ניכרת על מחירי הסחורות החקלאיות.

הגורמים המשפיעים על מחירי הזהב

תכשיטים

בזהב משתמשים בעיקר להכנת תכשיטים, והצרכניות הגדולות ביותר של זהב הן הודו, סין, ארה"ב וטורקיה - שם נהוג לתת מתנות מזהב בחגים ובאירועים. עם השיפור במצב הכלכלי (בעיקר בסין ובהודו) יגבר במדינות אלו הביקוש לתכשיטים

הדולר ומשברים בעולם

ההשקעה בזהב נחשבה באופן מסורתי למקלט בטוח בעתות משבר. משברים כלכליים הגורמים לירידה בשער הדולר ולהתערערות האמון במערכת הבנקאות העולמית ובשטרות כסף מגבירים את הביקוש לזהב ומעלים את מחירו. גם הריבית הנמוכה השוררת כיום בארה"ב מעלה את האטרקטיביות של הזהב כמכשיר השקעה

ספקולנטים ומשקיעים

ספקולנטים מנסים לנצל מצבים מיוחדים להשגת רווחים מהירים, ומכיוון שהמסחר בחוזים עתידיים ממונף מאוד, הם עלולים להשפיע מאוד על מחיר הזהב. מלבד זאת, גם משקיעים פרטיים הנכנסים לשוק הסחורות מתוך כוונה להגן על כספם מפני עליית האינפלציה או הירידה בשער הדולר יכולים להשפיע על מחיר הזהב

בנקים מרכזיים

הבנקים המרכזיים של המדינות השונות מוכרים ורוכשים זהב בהתאם לצורכיהם ולפעולות אלה השפעה ניכרת על מחיר הזהב. החל מ־2009 היקף רכישות הזהב של הבנקים גדול מהיקף המכירות שלהם, לאחר שבשנים קודמות מכרו הבנקים יחדיו כ־500 טונות זהב לשנה. הבנקים המרכזיים של ארה"ב, גרמניה, איטליה וצרפת הם המחזיקים הגדולים ביותר של זהב

 

הכותב הוא אנליסט גלובלי בכלל פיננסים. האמור אינו בגדר ייעוץ השקעות. הכותב עשוי להחזיק בניירות הערך המוזכרים לעיל

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
זהב - הינה הבועה הארוכה ביותר בכל הזמנים
זו מתכת בלי שימוש אינהרנטי מלבד תכשיטים וכל מיני דברים שוליים. האנושות תסתדר גם אם לא יהיה זהב. אי אפשר באמת להשוות את המתכת הזו לכל הסחורות האחרות. בין אם זה מזון, מתכת לשימוש התעשיה או נפט וגז לצורך אנרגיה. כל המטיפים לזהב בתחום ה2000-3000 כדאי שיחשבו על זה. בהודו שהינה הרוכשת מספר אחד של זהב בעולם (סין מקום שני) כבר החלו פשוטי העם למכור את תכשיטיהם המוזהבים בשביל כסף. בחתונות שהיה נהוג שהכלה תלבש שלושה צמידי זהב אז עכשיו משתמשים ב2 ואפילו ב1. אז תחשבו על זה טוב טוב. הזהב יעלה כי יש ספקולנטים שמעונינים בכך אך באיזשהו שלב הוא יפול ויפול מהר מאוד.
המתבונן1  |  13.08.10
2.
הבעייה בזהב אינה בנדירותו אלה באופן הפקתו
כיום כריית הזהב מתבצעת באופן מתועש והרסני לסביבה, אין יותר גושי זהב בנהרות כפי שראינו בסרטי המערב הפרוע ומרבית הזהב נכרה בגרגרים זעירים המופרדים מהקרקע על ידי חומרים כימים אלימים ובעיקר ציאניד! מדובר על כרייה בסדרי גודל של חלקיים למליון (PPM) קרי כדי להשיג גרם זהב יש לחפור טון של אדמה, לשטוף אותה בכימיקלים ולבודד את אותו גרם זהב נכסף (או בעצם מוזהב). התהליך הרסני לסביבה, למי התהום ולנוף. יש מקרים רבים בעולם בהם קהילות מקומיות מתנגשות באופן אגרסיבי להקמת מכרות (הדוגמא האחרונה לפני שנתיים ברומניה). לטובת עתידנו היה כדאי מאד עם האנושות הייתה נגמלת מהחמדנות לזהב. אגב גם באוסטרליה הייתה בהלה לזהב במאה 19 שאומנם היא פחות ידועה אף אני חושב שהניבה יותר זהב מזו של ארצות הברית. www.udigonen.wordpress.com
אודי  |  13.08.10
1.
אממ.. כדאי לזכור שבאוקיינוסים יש לפחות פי 10 זהב מבכל היבשות, וגם מתחת לפני האוקינוסים
במי האוקיינוסים יש פי 10 או יותר זהב מהכמות שנחפרה עד היום, ומן הסתם מתחת לאוקינוסים יש עוד הרבה (כמו שיש גם נפט). אז כמובן שההפקה של זהב בצורה זו יקרה יותר משמעותית, אבל בואו לא נכנס להסטריית משקיעים בלי לדעת כימיה ופיזיקה שנה א' - בורות מביאה לעוני...
אז בואו לא נכנס לפאניקת זהב  |  12.08.10