אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אשליות "הפיתרון" וחיוניות האסטרטגיה צילום: עמית שעל

אשליות "הפיתרון" וחיוניות האסטרטגיה

רבים מאמינים שעם אסטרטגיה ברורה מראש נמצא פיתרון לכל בעיה. אולם חילוקי דעות רבים אינם ניתנים לפיתרון, ולעיתים המטרה היא רק למזער את הנזק

13.08.2010, 08:50 | יורם גבאי

החינוך "המערבי" הפרגמאטי מחנך אותנו שכשיש רצון טוב של הצדדים וכאשר יש לנו אסטרטגיה ברורה, נמצא פיתרון לכל בעיה, ואם ניכשל ינבע הדבר מרשעותו או טיפשותו של הצד השני.

המציאות טופחת על פנינו שוב ושוב, משום שבמציאות אין פיתרון לרבות מן הבעיות, ואסטרטגיה ברורה כלל אינה מעשית ברבים מן המקרים גם כאשר הצד השני הוא בעל רצון טוב ונכונות להסכם.

דילמת ילדי העובדים הזרים

רובנו מתחסדים כאשר אנו מתנגדים לסילוק חלק מן הילדים של עובדים בלתי חוקיים ובאותו זמן מתנגדים "לייבוא" לישראל של עשרות אלפי עובדים זרים. אנו מסבירים עמדתנו בכך שאם הייתה לישראל אסטרטגיה בנושא, לא היתה נוצרת הבעיה.

במציאות, ברור שלא כך המצב – האסטרטגיה הישראלית היא ברורה וראויה. עובד זר מקבל רישיון לזמן מוגבל (כדי שלא "יתנחל" בישראל) וממילא העובדים הזרים מתחלפים ביניהם, התוצאה, רבים מאלה שפג רישיונם, נשארים ומולידים ילדים, כך היה וכך יהיה.

פיתרון אין, כל עוד יש עובדים זרים בסיעוד, חקלאות ובניה.

דילמת שכר הבכירים

רובנו מתחסדים, כאשר אנו דנים בצורך להוריד מהותית את שכר הבכירים כאשר אנו יודעים היטב שפערי השכר בכל קבוצות האוכלוסייה, הם אדירים (סופרים, ספורטאים, זמרים, דוגמניות ואחרים).

פערי השכר בגלובליזציה נגזרים ממבנה המשק הקפיטליסטי ומפערי ההשכלה העצומים בחברה הישראלית, וממילא אין לחש קסם לשיפור המצב.

המתחסדים למיניהם ממציאים הסברים לעמדתם, ומנסים להבחין בין "יזמים" ואנשי הייטק שם מותר לקיים אי שוויון אדיר לבין מנהלים במערכות פיננסיות ואחרות, והם ממציאים תיאוריות המבחינות בין חברות מקומיות, לגלובליות, או בין חברות ציבוריות לפרטיות. הבחנות סתמיות היוצרות קטגוריות מלאכותיות.

האמת המפתיעה היא, שממוצע שכר הבכירים במדינות העולם תואם את פערי התוצר, בתוספת משקל מסוים לאי השוויון בהשכלה. כך למשל נתוני רשות ני"ע שפורסמו לאחרונה מראים, שממוצע שכר הבכירים בארה"ב ושוויץ גבוה מישראל, יותר מפערי התוצר. בבריטניה, איטליה וספרד הפערים דומים ובבלגיה ושבדיה נמוכים יותר, כך שמבנה המשק הקפיטליסטי יוצר תוצאות דומות ברוב מדינות העולם.

ברור עם זאת, שכמו שמקבל השרות משלם לזמר בערב חתונה, בהתאם למיקוח ביניהם כך הדירקטוריון והאסיפה הכללית צריכים להתמקח עם המנהל על שכרו, ולקבוע קריטריונים יעילים לחברה, בנושאי בונוסים, אופציות וכדומה.

אשליית האסטרטגיה

רבים מאיתנו מאמינים שאם היתה לנו מראשי מדיניות ואסטרטגיה ברורה בנושא חלופי שבויים, (מהו גבול הויתורים), לא היינו במצב הנוכחי. לאמיתו של דבר, עם ובלי אסטרטגיה היינו בכל מקרה באותה דילמה. מרגע שנחטף חייל, מתחיל מיקוח עם הצד השני והוא יתעקש על מספרים גדולים, גם אם נכריז מראש שלא נסכים לכך.

רבים מאמינים, שישנה אסטרטגיה הקובעת שכל נסיגה צריכה להיות בהסכמה עם הצד השני ולכן אסור לבצע התנתקות חד צדדית, גם טענה זו היא בעייתית לוגית. ברק ביצע את המהלך בלבנון רק לאחר שכשלו סופית השיחות עם סוריה, שרון התנתק מעזה רק כאשר אבו מאזן הבהיר שהסכם שלום יהיה רק כאשר ישראל תיסוג לגבולות 67. כך יהיה גם בעתיד, הדילמה תהיה בין התנתקות חד צדדית להסכם שלום מלא, אין דרך ביניים של התנתקות בהסכמה, ללא הסדר סופי עם מחירו המלא. לוגית, שוב אשליה של "מוצאי" הפתרונות שאינם קיימים.

לצערנו עלינו להשלים עם המציאות, חילוקי דעות רבים אינם ניתנים לפיתרון, ואסטרטגיה ברורה לא עוזרת ברוב המקרים. המטרה במקרים אלה היא לעשות מינימליזציה של הנזק, ולא להשלות עצמנו שיש פתרונות קלים אם בכלל.

יורם גבאי הוא יו"ר פעילים ניהול תיקי השקעות והממונה לשעבר על הכנסות המדינה

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
יישר כח על הנושא - הדילמה של קבלת החלטות תמיד תהיה .פעמים רבות הפתרון פשוט
וקשור לשכל ישר ומוכנות להתמודד עם קבלת החלטה לא פשוטה. מכאן שאומץ וביטחון עצמי חשובים ביותר בהקשר זה. כמעט כל החלטה מהותית שנלקחה התקבלה כך. ברוב המקרים הבעייה היא שהפחד משתק וגורם לחוסר החלטה. שימו לב שגם אצל הפלשתינאים וגם אצלנו עיקר הבעייה הוא הפחד להחליט ולא סוג הפתרון.
albatros  |  15.08.10
8.
אריק שרון פעל לפי ההנחה, שאם יש לך בעיה כלשהיא עכשיו...תנסה לפתור אותה, כי לעולם
לא תדע "מה יהיה", ולכן זה לא מעשי לעשות "ניתוח לעתיד"....כי העתיד הוא רק השערות. יש במחשבה הזאת, סוג של היגיון...מכיוון שלעולם לא תדע "איך ישתנו יחסי הכוחות" בעקבות שינוי המצב. מאידך, הרצון לטפל בהסרת הפיטריה המעיקה מצפורן הרגל....עלולה לגרום לנזק גדול יותר, לכל הרגל. למה לא לירות ביתוש או זבוב טורדן, שלא נותן לנו לישון?...למה לא להבעיר אש כדי להניס אותו?.... אסטראטגיה היא טובה לזמן מסוים וע"פי הנחות מסוימות, שעלולות או עשויות להשתנות (=אבל בגלל קיבעון יודעים זאת רק אחרי...). כמו שהחברים מהעבר (=איראן וגם טורקיה) הופכים לאויבים...גם האויבים מהעבר (=ירדן,מצרים וגם סעודיה) יכולים להפוך לידידים.
צאוצסקו1 , מתחת לבלטה  |  15.08.10
7.
לכל בעיה יש פיתרון אבל יש אנטרסים כלכליים/פוליטיים שמפריעים
ניקח את בעיית העובדים הזרים בא נקבע נקודת איזון בה לא ייכנס עובד זר חדש מאושר לארץ עד שקודמו לא יצא ב"עין", אם נעלם הקודם לא ייכנס החדש. סביר להניח שהוא עובד עדיין בארץ. האם תעשיית העובדים הזרים מעניין אותה הקשיש בנהריה או המשך התנועה והדלת המסתובבת, שממנה היא חייה. וכן ניתן על פי חוק למנוע כופר נפש עבור אישורי עבודה כך שהעובד המסכן לא צריך לעבוד שנתיים לפרנס את התעשייה הזאת ועוד... נכתוב רק בניזרי האיש שנלחם בשם המדינה בעובדים זרים, ואם המדינה בכלל "תשתגע" ותרצה לבער את התועבה, שתשלח פקידים שיעשו את העבודה הזאת כדיי למנוע את התופעות השליליות, כמו שהיא עושה במלחמתה בסחר נשים. דבר אחרון גדר בגבול מצרים, למניעת הברחות סמים זונות עובדים ונשק, באיחור של 30 שנה עדיין המדינה מתמזמזת בהקמת הגדר.
שלמה , מדינת תא  |  15.08.10
לכל התגובות