אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היישוב האקולוגי הראשון בישראל יוצא (שוב) לדרך

היישוב האקולוגי הראשון בישראל יוצא (שוב) לדרך

אחרי עיכוב ביורוקרטי של חמש שנים, מועצה אזורית הגלבוע מקימה את היישוב נורית. בניסיון לשחזר את הצלחת כפר ורדים, תכנן האדריכל אילן פיבקו יישוב אקולוגי שיקרוץ למנכ"לים ולאנשי עסקים. זוגות צעירים יצטרכו כנראה להמשיך לחפש

16.08.2010, 12:11 | דותן לוי

לאחר חמש שנים של מחלוקות בין גורמי התכנון, יחל בספטמבר הקרוב שיווק הקרקעות ביישוב נורית שבגלבוע. היישוב האקולוגי הראשון בישראל יקום 10 ק"מ מזרחית מעפולה, 25 ק"מ מערבית מבית שאן ו־2.5 ק"מ מהקו הירוק, ובו יבנו את ביתם כ־450 משפחות שיהנו מנופי הגלבוע מצד אחד ומתצפית מרהיבה על עמק חרוד מהצד השני. במועצה האזורית גלבוע מבהירים כי הם מעודדים זוגות צעירים להגיע ליישוב, אך באותה הנשימה מודים כי בשל העלויות הגבוהות יחסית לאזור, האוכלוסיה שצפויה להגיע (וכבר נרשמה לישוב) תהיה בעלת אמצעים.

במועצה תולים תקוות גדולות ביישוב החדש ומקווים כי נורית תיהפך ל"יישוב הדגל" של המועצה ולמוקד משיכה לתיירים - למעין "כפר ורדים" של הגלבוע. במועצה שואפים לשחזר את ההצלחה של סטף ורטהיימר בגוש תפן, ולמנף את פארק התעשייה מבואות גלבוע שנמצא גם הוא בשלבי שיווק.

ראש המועצה האזורית גלבוע דני עטר אמר ל"כלכליסט", כי "כחלק מההצעה שאנחנו מגבשים לחברות שיעתיקו מפעלים לגלבוע, נציע גם פתרון של מגורים איכותיים. לחברה שתהיה מעוניינת בכך נאפשר מגורים של קבוצת מהנדסים או מנכ"לים יחד ביישוב. אני מאמין שזה מודל שיעבוד".

לשם תכנון ייחודי של היישוב החדש נשכרו שירותיו של האדריכל אילן פיבקו ואת הפרויקט תבצע החברה היזמית הלה שבבעלות היזם רפי אלאלוף.

לדברי אלאלוף, "מחיר שטח עם בית בנורית יעמוד על כ־2 מיליון שקל - יקר בכ־35% מיתר ההרחבות באזור, ולכן ברור לנו שלהרבה זוגות צעירים לא יהיו האמצעים להגיע ליישוב. אנו צופים שיגיעו משפחות בעלות אמצעים, אבל מעבר לכסף מדובר במשפחות עם מודעות סביבתית שיידרשו לעמוד בתקנונים קפדניים ביחס לבנייה ולאורח החיים ביישוב". תקנון היישוב קובע, למשל, כי אפילו נסיעה ברכב אל מקומות העבודה שמחוץ ליישוב תתבצע ב"פול" של כלי רכב.

תוספת בנייה בחינם

כדי לעודד את התושבים החדשים לבנות בצורה ירוקה, בהתאם לאופיו האקולוגי של היישוב, המועצה תעמיד לרשותם ליווי וייעוץ בנושאים כגון מיקום הבית, מיחזור מים ואנרגיה סולארית. כמו כן, משפחה שתקים "בית ירוק" ביישוב תוכל לקבל עד 20% תוספת באחוזי הבנייה ללא תשלום.

כדי להפוך את נורית למוקד תיירותי, מתוכננת במרכז היישוב שדרה ירוקה עם בתי קפה ודוכני מסחר שבה יתקיימו סדנאות אמנים ומוקדי חוויה בנושאי איכות הסביבה, אקולוגיה ובנייה ירוקה. השדרה המרכזית תוביל לתצפית המשקיפה על עמק חרוד. כמן כן, התשתיות הציבוריות של היישוב יכללו שבילי אופניים בתוך הישוב ובהיקפו, עמודי תאורה חסכנית, מערכות מיון אשפה, פינוי אשפה במתקנים מוטמנים.

השקה אחרונה?

זו אינה הפעם הראשונה שהיישוב נורית עולה על דפי התכנון. ב־2005 כבר הניח ראש הממשלה דאז אריאל שרון את אבן הפינה ליישוב, אלא שרגע לפני תחילת שיווק הקרקעות החלו מחלוקות, ובצדן עיכובים ביורוקרטיים, והפרויקט נכנס להקפאה. סלע המחלוקת בין מינהל מקרקעי ישראל לבין משרד השיכון והמועצה האזורית היה סוגיית ההיטלים אשר היו אמורים לממן את בניית השדרה המרכזית של המושב. רק לאחרונה הגיעה המועצה לפשרה שבמסגרתה המועצה האזורית תיתן מימון ביניים בסך כ־4 מיליון שקל עד שישווקו יתר המגרשים ביישוב, והתושבים החדשים ישאו בהיטלים.

צריך לעבור מיונים

תוכנית האב לנורית כוללת כ־450 יחידות דיור צמודות קרקע שיוקמו על קרקע בשטח 312 דונם. שיווק היישוב יתחלק לשלושה שלבים: שלב א', שיחל בחודש ספטמבר הקרוב, הוא שיווק 106 יחידות דיור. שלב ב', שהתב"ע שלו נמצאת בימים אלה בתהליכי אישור סופיים, כולל שיווק 93 יחידות נוספות, ובשלב האחרון מתוכנן שיווקן של יתר היחידות.

 

לפי המועצה, עד כה נרשמו כ־200 משפחות אשר חלקן המתינו כמה שנים ושילמו דמי רצינות ולכן אותן משפחות יקבלו זכות ראשונים ויהיו הראשונות שיתחילו בהליך המיונים. המגרשים שישווקו בישוב ישתרעו על שטח של 500 מ"ר, 750 מ"ר ו־1,200 מ"ר במחירים שבטווח 450–650 אלף שקל. מגרשים שגודלם 750 מ"ר ומעלה יאפשרו זכויות נוספות לבניית יחידות אירוח או יחידות לשימוש מסחרי.

כך בונים יישוב אקולוגי

מגורים ביישוב אקולוגי נתפסים ככאלה שמצריכים שינוי באורח החיים, אלא שבפועל מרבית תשומת הלב מושקעת בתכנון בית המגורים והשטחים הציבוריים, ואילו אורח החיים עצמו לא משתנה באופן מהותי. בבניית היישוב ישתמשו רק בחומרי בנייה בעלי תו תקן ירוק, שלא ישונעו מעל 45 ק"מ.

 

העצים הקיימים בשטח ישומרו ובמרכז היישוב תיבנה שדרה מרכזית מעל פני הקרקע, כדי שלא לפגוע בצמחייה המקומית. התחבורה ביישוב תיתן העדפה להולכי רגל ולרוכבי אופניים. מערכת ההשקיה ביישוב מתוכננת לחיסכון במים, ויוקמו בריכות חורף לאגירת מי גשמים שישמשו לחלחול ופיתוח צמחייה וגידול בעלי חיים. ביישוב תוקם תשתית למיחזור אשפה עם מכלים המותאמים למיחזור נייר, פלסטיק, זכוכית, מתכת, סוללות ומוצרי חשמל, וכן פסולת אורגנית שתהפוך לקומפוסט ביתי.

 

בבנייה הפרטית יחויבו התושבים לשים דגש על מיקום הבתים, בידוד, אנרגיה סולארית ומיחזור מים.

תגיות

47 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

47.
Greenwash במיטבו
אם מי שעומד מאחורי הישוב הזה באמת היה מעונין בשמירת הסביבה, הוא לא היה מעלה על דעתו בניית ישוב חדש, שיגרור נגיסה בשטחים פתוחים שהולכים ונגמרים בארצנו, ובפרט בניה בסגנון הפרברי - בתי קרקע, הרבה כבישים, הרבה תשתיות חדשות. אז עם כל הכבוד ל"קר-פול" שכולנו יודעים שהוא לא באמת יעבוד- זה לא זה. לכו תבנו מגדל מגורים ותגורו בו ותחסכו לכולנו את הבכיה לדורות הזו. המילים "ירוק" ו"אקולוגי" במדינת ישראל כבר הפכו לבדיחה עצובה - כל אחד מרשה לעצמו להשתמש בהן בחופשיות בלי שיעמוד מאחוריהן כלום. מה לעשות, שלהיות באמת אקולוגיים - מצריך קצת יותר מאמץ מאשר להגיד את זה. רוצים להיות אקולוגיים ? בנו לכם בנין מגורים בעיר קרוב לעבודה שלכם ונהלו בו אורח חיים אקולוגי. נראה אותכם.
אני , הגליל התחתון  |  31.10.12
46.
נורית בגלבוע ידוב אקולוגי
למתעניינים שימו לב לפרסום מנהל מקרקעי ישראל- פרסום הדוברת 6-1-2011 27-4-2011 19-5-2011 נושאים אלו חשובים ביותר ואמורים לחסוך לכל רוכש מאות אלפי שקלים אל תהססו פנו למנהל לקבל את פרוט כל זכויותיכם וחשוב! לפני חתימת חוזים לקבל את כל הפרטים לעיסקה ממנהל מקרקעי ישראל, חוזה פיתוח פנים מגרש הוא המצאת היזמים, המנהל אוסר על היזמים לכפות ואו להתנות ואו לחייב רוכשים מלבצע את פיתוח פנים רק באמצעותם, כך יכלו היזמים לגבות סכומי עתק ללא כל יחס בין התמורה לתשלום, נצלו זכויותיכם קחו עו"ד מבין בנדלן ותחסכו כסף רב, בהצלחה
חיים  |  28.05.11
45.
נורית ישוב אקולוגי בגלבוע
זכות הציבור לדעת למתעניינים מומלץ ראשית לברר במנהל מקרקעי ישראל את כל זכויות הרוכשים את הנוהלים והתקנון ביחס לנורית מומלץ להיכנס לאתר של מנהל מקרקעי ישראל- הדוברת, ולעיין בכל ההחלטות ביחס לנורית, מדובר על החלטות וזכויות שיכולות לחסוך עשרות ומאות אלפי שקלים למגרש,ביחוד בכל הקשור לפיתוח פנים מגרש, נכון לינואר 2011 אין שיחרור מגרשים כך קבע המנהל בלבד,וחשוב לברר את הסיבות הנכונותרק במנהל זהו המקור האמיתי והכי מדוייק שבשמחה יענה על כל השאלות,
חיים  |  21.03.11
44.
כותרות ללאשום תוכן "עבודה בעיניים"
כאחד שמכיר את היזם את האיזור וכל הפועלים סביב אני אומר לכם שכל מישקונה שם כספו על "קרן הצבי "לגבי היזם תבדקו בהרחבות שבצע ומבצע כפר קיש ,כפר חנניה ועוד ים של תביעות נגדו על טיב ואיכות הבתים על התשתיות שבצע אין שום יחס בן העלות לבין המוצר הסופי ,כמו כן בדיקה שנעשתה מול ממ"י שהוא הבעלים של הקרקע אין אישור לשיווק למועצה המחירים שהיזם גובה לא מאושרים על ידי המינהל אתם משלמים לחינם כספים זה לא ישוב פרטי שלו זה קרקע מדינה ,כמו המינהל בודק את טענות הרוכשים על כך שהיזם מאלץ נרשמים לבנות באמצעותו דבר הנוגד את החוק של המינהל ,"ירוק "רק במצגת אין מושג כזה התשתיות הציבוריות הינן רגילות כך שהכל עבודה בעיניים אל תתפתו כל מי שבדק לעומק ביטל את העיסקה כמו כן לא בטוח שהישוב יצא לפועל בגלל התנהלות היזם כך המניהל וכך החטיבה להתישבות ,כמו כן ישנם מגרשים שלא יצאו לשיווק למה מי אמור לקבלם בחינם על חשבונכם ,לסיכום המקום עם פוטנציאל גדול אך היזם ושותפיו במועצה לא יקימו אותו בגלל חמדנותם (בקצרה ועל רגל אחת )
רפי  |  17.11.10
43.
בואו לישוב גן נר שזה 2דקות מאתר סקי 7דקות לעפולה
בגן נר יש תשתיות כבר ,מרכזי תרבות מתקני ספורט מקצועים בריכה בית ספר חוגים ופעילויות לילדים ונוער מרכז מסחרי פשוט כל מה שהתושב צריך מה אתם מחפשים לי ללכת ישוב "ירוק " שאין בוא כלום שיש לכם 2 דקות ממנו ישוב מפותח מאוד אם מחירים לכל כיס
בר , גן נר  |  30.10.10
לכל התגובות