אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - דנקנר משקיע בחברת התרופות סאנופי-אבנטיס צילום: אוראל כהן

בלעדי ל"כלכליסט" - דנקנר משקיע בחברת התרופות סאנופי-אבנטיס

נוחי דנקנר רכש בשבועות האחרונים באמצעות כור מניות של חברת התרופות הצרפתית סאנופי-אבנטיס בשווי של 100 מיליון דולר. בסאנופי מושקעים גם קונצרן לוריאל והמשקיע האגדי וורן באפט

16.08.2010, 06:56 | גולן חזני

אחרי קרדיט סוויס וקארפור, קונצרן אי.די.בי נכנס להשקעה בחברה גלובלית נוספת, וגם הפעם מדובר בחברה אירופית. ל"כלכליסט" נודע כי בשבועות האחרונים החלה חברת כורמקונצרן אי.די.בי לרכוש מניות של ענקית התרופות הצרפתית סאנופי־אבנטיס. עד כה נרכשו מניות בהיקף של כ־100 מיליון דולר, והכוונה היא להגיע לאחזקה גדולה הרבה יותר.

ל"כלכליסט" נודע כי נוחי דנקנר, בעל השליטה באי.די.בי, נפגש בעת האחרונה כמה פעמים עם סרג' ואלברג, יו"ר סאנופי־אבנטיס, ועם כריס ויבכר המנכ"ל. הפגישות התקיימו באירופה, והפגישה האחרונה, עם ויבכר, התקיימה בישראל לפני כחודש.

סאנופי־אבנטיס - אשר נוצרה ב־2004 לאחר מיזוג של שתי החברות המרכיבות את שמה בעסקה של החלפת מניות - נסחרת בבורסות של פריז וניו יורק לפי שווי של 75 מיליארד דולר. בעלי המניות המובילים הם קונצרן לוריאל הצרפתי (8%) וחברת האנרגיה טוטאל (6%). גם המשקיע האגדי וורן באפט, שרק בשנה האחרונה נכנס להשקעה בחברה, מחזיק כעת ב־1.9% ממניותיה. תשואת הדיבידנד לבעלי המניות עומדת על 6%.

לפי הערכות שפורסמו לראשונה בוול סטריט ג'ורנל, סאנופי עשויה להגיש הצעה לרכישת חברת הביוטכנולוגיה ג'נזייםבעסקה שעשויה לחצות את רף 20 מיליארד הדולר.

 

חיסונים וסוכרת

סאנופי־אבנטיס נחשבת לאחת מחברות התרופות הגדולות בעולם והיא מובילה עולמית בתחום החיסונים והטיפול בסוכרת. החברה פיתחה שורה של תרופות שנהפכו לאבני דרך בתעשית הפרמצבטיקה העולמית, וכל אחת מהן תורמת לשורת ההכנסות של סאנופי יותר מ־2 מיליארד יורו בשנה.

כך, למשל, תרופת הלנטוס, שהיא התרופה הנמכרת בעולם לטיפול בסוכרת, תרמה אשתקד 3.51 מיליארד יורו לשורת המכירות; הלובנוקס - שהיא התרופה המובילה בעולם למניעת קרישי דם לאחר ניתוח - תרמה באותה עת 3.08 מיליארד יורו; הפלביקס למניעת קרישת דם הוסיפה 2.48 מיליארד יורו; והטקסוטר המטפלת בסרטן השד תרמה 2.19 מיליארד יורו.

כמו בשתי ההשקעות הגלובליות הקודמות, ההערכה היא שגם הפעם ביצעו אנשי המחקר של אי.די.בי בחינה מדוקדקת של החברה ושל מצבה הפיננסי - בטרם הוחלט על ההשקעה. לפי הערכות פנימיות באי.די.בי, סאנופי־אבנטיס נסחרת במחיר הנמוך ב־20% לעומת חברות מובילות אחרות בענף כגון נוברטיס, רוש ופייזר. סאנופי היא החברה הגדולה בעולם לפיתוח חיסונים לילדים, ובאחרונה היא החליטה להגביר את פעילותה בסין ובהודו לנוכח העובדה שבכל אחת משתי המדינות נולדים מדי שנה 20–25 מיליון ילדים. כבסיס לפעילותה בהודו רכשה סאנופי את פעילות החיסונים של חברת שאנטה.

 

מאפיין ייחודי נוסף של סאנופי הוא הנוכחות המוגברת בשווקים המתעוררים, האחראים לכ־30% מהמכירות השנתיות של החברה. באחרונה התווה דנקנר אסטרטגיה להשקעה בשווקים המתעוררים, וביום חמישי הודיע קונצרן אי.די.בי על כניסה לקרן שהוקמה עם קרדיט סוויס, משפחת אולאין הסעודית וממשלת קטאר, להשקעה של מיליארד דולר בשווקים המתעוררים.

ההשקעה בסאנופי־אבנטיס עולה בקנה אחד עם האסטרטגיה של דנקנר ליציאה לשווקים בינלאומיים על חשבון ההשקעה בשוק הישראלי. ההשקעה נעשית על רקע ירידה של כ־20% במחיר מניית סאנופי מתחילת השנה.

יוצאים מקארפור

סאנופי, המתבססת על תרופות מקור שפיתחה, מנסה להגביר את פעילותה בשוק הגנרי. החברה היתה שותפה לשיווק תרופת הדגל של טבע, הקופקסון לטיפול בטרשת נפוצה, שתרמה למכירות טבע 2.8 מיליארד יורו ב־2009.

המנכ"ל ויבכר, אשר מונה לתפקידו בדצמבר 2008, נחשב למי שחילץ את סאנופי מהמשבר הקשה שבו היתה נתונה אז. מאז כניסתו חתמה סאנופי על 33 עסקאות רכישה ושיתופי פעולה. החברה הצרפתית מעסיקה 105 אלף עובדים ופעילה ב־110 מדינות. הכנסותיה ב־2009 עמדו על 44 מיליארד דולר והרווח הנקי על 7.5 מיליארד דולר.

החשיפה של דנקנר לקונצרנים האירופיים החלה ביולי 2008, עת החלה אי.די.בי לרכוש מניות של קרדיט סוויס. מאז רשם הקונצרן רווח של 3.4 מיליארד שקל על ההשקעה. כיום מחזיקה אי.די.בי ב־3.24% ממניות קרדיט סוויס.

לעומת זאת, ההשקעה בקארפור היתה מינורית ולא עמדה ביעדים שהוצבו לה. ביוני 2009 הודיעה אי.די.בי על תוכנית לרכישת מניות של רשת המרכולים הבינלאומית ב־3.5 מיליארד שקל, אלא שבפועל הגיעה אי.די.בי לאחזקה של רק כמה מאות מיליוני שקלים, ובדו"ח הרבעוני האחרון של כור שהתפרסם בשבוע שעבר, היא דיווחה על חיסול האחזקה בקארפור ברווח של 10 מיליון שקל.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
עבור מר נוחי דנקנר
מר דנקנר הנכבד, אנא צור מפעלי פארמה וביוטכנולוגיה תרופתית בישראל. ישנם אלפי אקדמאים משכילים בכל הרמות הצמאים לעבודה בתחום בישראל. ישנם אלפי רעיונות באקדמיה הישראלית. אנא מר דנקנר. לא רק רכישות והשבחות ומיזוגים. החזר לחברה על ידי ייצור מקומות עבודה ולא רק תרומות. תן לנו חכות ולא דגים. תודה.
יואב , מרכז  |  16.08.10
4.
לא שמעתי אף פעם על מחקר שהצליח למנוע מחלות...
חחח.. אם כבר מחקר למציאת תרופה למחלות. נוחי לא בעיניין פיתוח תרופות הוא בעיניין רווחי הון. עכשיו בוא אני אסביר לך איך זה יכול לתרום גם לאומה ולא רק לבעלי המניות - האמונה בחברה מעלה בסופו של דבר את מחיר המניה, אולי לא אמונה של נוחי הקטן מישראל הקטנה אבל עדיין זה מעורר עיניין ובאזז וכו'. מחיר המניה עולה, לחברה כדאי להנפיק לנו עוד קצת מניות במחיר חביב בעבורה. את הכסף הייתי רוצה להאמין שהם משקיעים במחקר ופיתוח - וככה גם אתה מרוויח. בלי קשר, נוחי הוא אחד התורמים הגדולים של מדינת ישראל, ולא היה יכול לתרום אם לא היה מרוויח בעסקים גם סתם מרווחי הון על השקעות.
ל-3  |  16.08.10
לכל התגובות