אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל יצרנית החשמל הפרטית דוראד: "למדינה אסור להסתמך על חשמל מגז בלבד" צילום: אוראל כהן

מנכ"ל יצרנית החשמל הפרטית דוראד: "למדינה אסור להסתמך על חשמל מגז בלבד"

בעקבות חתימת ההסכם עם חברת החשמל למכירת עודפי החשמל של דוראד, אומר דורון גרופר: "הם יהיו חייבים להתייעל כדי להתחרות בנו"

16.08.2010, 08:13 | ליאור גוטמן

"אנחנו מסוגלים לפתור את בעיית רזרבת החשמל הצפויה במשק בשנת 2013", כך טען אתמול (א') דורון גרופר, מנכ"ל יצרנית החשמל הפרטית דוראד, בעקבות הסכם הרכש שעליו חתמה החברה ביום חמישי עם חברת החשמל. על פי ההסכם צפויה חברת החשמל לרכוש את כל עודפי החשמל של תחנת הכוח שתקים דוראד באשקלון – אותם עודפים שלא תצליח למכור דורארד לצרכנים הפרטיים.

"התחנה שנקים צפויה לייצר 800 מגה־ואט בשנה", אומר גרופר. "עד היום חתמנו על הסכמים עם משרד הביטחון, עם מקורות ועכשיו גם עם חברת החשמל. בעקבות ההסכם האחרון הצלחנו למלא את כל מכסת הייצור של התחנה".

 

חברת החשמל כבר חתמה על חוזה דומה עם החברה לישראל. מה מיוחד בחוזה שאתם חתמתם איתה?

"זו הפעם הראשונה שבה נחתם חוזה עם מגה־יצרן שיוסיף למשק כ־8% מכושר ייצור החשמל. זו פריצת דרך, מפני שכל היצרנים שיבואו אחרינו ישתמשו בחוזה כעוגן לחוזים שלהם". לדברי גרופר, אם לא יקרה שום דבר יוצא דופן, כבר אחרי החגים תשיג דוראד סגירה פיננסית בהיקף של 4 מיליארד שקל, כך שתוכל להשלים את הקמת התחנה בתוך כשנתיים וחצי.

התעכבתם. אמרו שהיצרנים הפרטיים יעבדו כבר ב־2011.

"ציפיתי שזה יקרה קודם, אבל לצערי לקח 3.5 שנים להסדיר את כל הנושאים הרגולטריים. אלמלא עזרתם של שר התשתיות, עוזי לנדאו, רשות החשמל וחברת החשמל לא היינו מגיעים לפה", הוא מסביר.

"תעריפי החשמל יתייקרו"

לדברי גרופר, בעוד חמש שנים שוק החשמל ייראה אחרת מכפי שאנו מכירים אותו: "יכול להיות שיקומו עד אמצע העשור עוד תחנה או שתיים, ואז נגיע למצב שבו 15%–20% מכושר הייצור במשק יגיע מיצרנים פרטיים. חברת החשמל תצטרך להתייעל ולהוריד מחיר כדי להתחרות בנו. הרי מקורות ומשרד הביטחון לא באו אליי בזכות העיניים היפות שלי".

בסוף כל המשק יעבוד על גז טבעי. אומרים שמסוכן להסתמך על מקור אנרגיה בודד.

"למדינה אסור להסתמך על סוג אחד של דלק. זה כמו מזון - אני יכול לייבא את כל החיטה מחו"ל, אבל יום אחד יהיה אמברגו ואז ייתכן שלא יהיה לחם. גרעין כנראה לא יהיה בקרוב, אז צריך שילוב של תחנות פחם וגז".

אף שלגרופר אין נגיעה ישירה לסוגיית התמלוגים שיינתנו למדינה על גז טבעי (כבר ב־2007 חתמה דוראד על חוזה לאספקת גז עם EMG המצרית), יש לו דעה נחרצת בעניין: "החלת מיסוי רטרואקטיבי היא דבר שאסור שיקרה במדינה מתוקנת. יזם בא, משקיע מאות מיליונים תוך נטילת סיכון אדיר, ויכול להפסיד את כל הכסף. תאר לעצמך שאני חותם על חוזה לפי מודל עסקי מסוים, ופתאום מטילים עלי מיסוי רטרואקטיבי. איך אפשר להקים תחנה ככה? זה לא נראה לי הגיוני".

אז מה הפתרון? שטייניץ אמר שאם התנהגו בעבר בשלומיאליות, לא חייבים לחזור על זה.

"הפתרון הוא שייתנו להם לקדוח, ואם יתגלו מאגרים חדשים, שיחילו את המס מהיום והלאה. אסור בשום פנים ואופן לגעת בגז שכבר נמצא באופן רטרואקטיבי". לדברי גרופר, החשש הוא שעקב העלאת התמלוגים יתייקרו תעריפי החשמל: "העלאת התמלוגים תיפול על הציבור, ומי שרוצה שיתעמת איתי על זה. מחיר הגז יעלה, המצרים ילכו בעקבותינו ויעלו אותו לרמה כמעט שווה. זה מה שיקרה, ועם ישראל יצטרך לשאת בזה. מה עשינו בכך?".

תגיות