אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבונדסליגה - היכן שהאוהד הוא המלך צילום: אי פי אי

הבונדסליגה - היכן שהאוהד הוא המלך

עונת 2010/11 של ליגת הכדורגל הבכירה בגרמניה מתחילה בסופ"ש עם הבטחה לתחרותיות אינטנסיבית ויחס משובח לבעלים האמיתיים של המשחק - האוהדים

17.08.2010, 16:20 | אוריאל דסקל

"בגרמניה האוהד הוא המלך". כך מתחילה הכתבה בשבועון הבריטי "אובזרבר". הכתבה מבכה את העובדה שהגרמנים נהנים יותר מהכדורגל שלהם, ושבאנגליה המשחק הפך לנחלתם של העשירים, שהפקיעו את המשחק מידי מעמד הפועלים.

ובאמת, אין כמו הכדורגל הגרמני. הוא פשוט מעורר קנאה.

חלק מהקבוצות מעניקות הנחה משמעותית לאוהדים שמגיעים למשחקים ברכבת – או תחבורה ציבורית. חלק מהכרטיסים אף עשוים להקנות נסיעה חינם למגרשים.רוב הקבוצות מממנות אוהדים ולרוב גם מנהלות כנסים וימים פתוחים כדי לשמוע מה שהם אומרים. יותר מזאת, גם רוב הקבוצות פותחות את האימונים לקהל הרחב - למועדון כמו הופנהיים אפשר להיכנס מבלי לקבל אישור.

הגישה החברתית והפתוחה של הגרמנים לא כדורגל לא פוגעת בהכנסות הליגה. ההפך הוא הנכון. עם הכנסות של 1.7 מיליארד יורו בשנה הליגה הגרמנית היא השנייה הכי מכניסה וגם הכי רווחית. מבין חמש הליגות הגדולות של אירופה לבונדלסיגה יש את מספר האוהדים הגדול ביותר ומחירי הכרטיסים הנמוכים ביותר.

באיירן מינכן. פייבוריטית לאליפות אבל זה לא יהיה קל, צילום: אי אף פי באיירן מינכן. פייבוריטית לאליפות אבל זה לא יהיה קל | צילום: אי אף פי באיירן מינכן. פייבוריטית לאליפות אבל זה לא יהיה קל, צילום: אי אף פי

הליגה היחידה בשליטת אוהדים - הצלחה מסחרית ומקצועית

כן, כבר עשור שקבוצות גרמנית לא זכתה בצ'מפיונס ליג אבל בכל שאר הליגות קרסו בגלל המרדף אחרי הבלתי מושג – תוך כדי התעלמות מהאוהדים. באנגליה חצי מהקבוצות מתקשות לעמוד בקצב המסחרר שמכתיבים שייח'ים ואוליגרכים, בספרד רבים מהשחקנים לא קיבלו את משכורותיהם חודשים; באיטליה המגרשים ריקים; בצרפת, ליגה מתוקנת יחסית, מוציאות הקבוצות כ-70% על משכורות שחקנים – יותר מכל מדינה אחרת. בגרמניה רק 50% מההכנסות מופנות למשכורות שחקנים. ובכל זאת, גם לענקיות כמו ארסנל קשה לרכוש שחקנים מגרמניה. "האיתנות הפיננסית של הקבוצות הגרמניות מקשות על רכישת שחקנים מהבודנסליגה", הסביר ארסן ונגר, מנג'ר ארסנל.

לכריסטיאן זייפרט, מנכ"ל הבונדסליגה, יש הסבר להצלחה המסחרית/מקצועית הזו. "ערך הגרעין של הבונדסליגה זה שהאוהדים הם לפני הכל. לכן מחירי הכרטיסים נמוכים, בגלל זה מועדונים לא מרשים לעצמם לבקש עוד כסף. המועדונים הם האוהדים ולכן הם נוטים להיות בעד האוהדים".

הבונדסליגה היא הליגה היחידה שנשלטת על ידי אוהדים. כל הקבוצות (מלבד וולפסבורג ולברקוזן) בבעלות אוהדים – וזאת בגלל חוק גרמני שמחייב שלפחות 50% + מניה אחת מכל מועדון יהיה בבעלות חברי המועדון.

על החוק הזה שומרים בקנאות בגרמניה. מרטין קינד, הנשיא של האנובר 96, מנסה לשנות אותו כי "מועדונים גרמניים לא יכולים להתחרות ברמה הבינלאומית מאחר שאין להם תומך אחד שיכול להשקיע כספים". הוא מאמין גם שיש צ'אנס טוב להביא לשינוי החוף על ידי פנייה למוסדות הגבוהים של האיחוד האירופאי אבל ההתנגדות לו רב.

"מתוך 36 מועדונים בשתי הליגות הבכירות של גרמניה, 35 היו נגד שינוי החוק", אמר זייפרט, שטוען כי הפייר פליי הפיננסי, התקנה של אופ"א, תאפשר למועדונים הגרמנים להתחרות מול כל קבוצה באירופה. אגב, גם השתלטות של חברות על מועדונים נעשית בהיגיון. וולפסבורג ובאייר לברקוזן נשלטות על ידי פולקסוואגן ובאייר בהתאמה. הן קיבלו את האישור להשתלט על המועדונים הללו לאחר שהוכיחו מספר שנים – ש"הם לא סתם בשביל הפרסום", לפי זייפרט. "אם הם תומכים במועדון 20 שנה, הם יכולים להיות הבעלים שלו", אמר זייפרט.

אוהדים בגרמניה. "ערך הגרעין של הבונדסליגה זה שהאוהדים הם לפני הכל. לכן מחירי הכרטיסים נמוכים, בגלל זה מועדונים לא מרשים לעצמם לבקש עוד כסף. המועדונים הם האוהדים ולכן הם נוטים להיות בעד האוהדים", צילום: אי פי אי אוהדים בגרמניה. "ערך הגרעין של הבונדסליגה זה שהאוהדים הם לפני הכל. לכן מחירי הכרטיסים נמוכים, בגלל זה מועדונים לא מרשים לעצמם לבקש עוד כסף. המועדונים הם האוהדים ולכן הם נוטים להיות בעד האוהדים" | צילום: אי פי אי אוהדים בגרמניה. "ערך הגרעין של הבונדסליגה זה שהאוהדים הם לפני הכל. לכן מחירי הכרטיסים נמוכים, בגלל זה מועדונים לא מרשים לעצמם לבקש עוד כסף. המועדונים הם האוהדים ולכן הם נוטים להיות בעד האוהדים", צילום: אי פי אי

תחרותיות בריאה

באיירן מינכן, האלופה, היא הפייבוריטית גם השנה לזכות באליפות למרות שלא ממש חידשה את הסגל שלה ורק החזירה מהשאלה את טוני קרוס, כוכב הכדורגל הצעיר. וולפסבורג, שהתחזקה עם מספר שחקנים איכותיים והצליחה להשאיר אצלה את אדין דז'קו המחוזר. שאלקה - עם ראול בחוד ופליקס מגאת, יצרן התארים – על הספסל, גם נראית חזקה. ורדר ברמן, שצפויה לאבד את מסוט אוזיל לריאל מדריד, תמשיך לייצר כדורגל התקפי בכל מקרה. אי הוודאות לגבי האלופה היא גם אחת מהסיבות להצלחת הבונדסליגה.

הבונדסליגה במספרים

594 מיליון יורו

הכנסות ממכירת זכויות שידור

537 מיליון יורו

הכנסות מחסויות ופעילויות מסחרית

424 מיליון יורו

הכנסה מימי משחק

הבונדסליגה מעל כולם - מבחינת קהל

41,904

ממוצע הקהל במשחק בונדסליגה

35,592

ממוצע הקהל במשחק פרמיירליג

28,478

ממוצע הקהל במשחק ליגה ספרדית

21,034

ממוצע הקהל במשחק ליגה צרפתית

תגיות