אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שטייניץ: נוסיף 7.5 מיליארד שקל לתקציב ההשכלה הגבוהה בשש השנים הקרובות צילום: סי די בנק

שטייניץ: נוסיף 7.5 מיליארד שקל לתקציב ההשכלה הגבוהה בשש השנים הקרובות

התוספת תינתן כחלק מרפורמה שתכלול בין היתר עידוד מצויינות באוניברסיטאות, גיוס מרצים צעירים ותוכנית להשבת מוחות. שר האוצר שטייניץ הודיע כי כבר בתקציב 2012-2011 יועברו 1.3 מיליארד שקל למערכת, מעבר לגידול הטבעי

18.08.2010, 11:43 | תומר אביטל

המערכת להשכלה גבוהה תזכה לתוספת תקציבית של כ-7.5 מיליארד שקל בשש השנים הקרובות. התוספת תוצמד לרפורמה משמעותית שתכלול בין השאר שינוי במודל התקצוב, הכפלה בתקציב הקרן הישראלית למדע, עידוד התחרות על המצויינות באוניבריסטאות, שקיפות שכר של הסגל, גיוס מרצים צעירים, ותכנית להשבת מוחות ועוד.

שר האוצר שטייניץ. "התקצוב יינתן על בסיס איכות ולא כמות", צילום: אסף שילה, ישראל סאן שר האוצר שטייניץ. "התקצוב יינתן על בסיס איכות ולא כמות" | צילום: אסף שילה, ישראל סאן שר האוצר שטייניץ. "התקצוב יינתן על בסיס איכות ולא כמות", צילום: אסף שילה, ישראל סאן

שר האוצר יובל שטייניץ הודיע הבוקר (ד') במסיבת עיתונאים מיוחדת כי כבר בתקציב הקרוב לשנים 2012-2011 יועברו כמיליארד ו-300 מיליון שקל לטובת ההשכלה הגבוהה, מעבר לגידול הטבעי. התקציב נועד לממן רפורמה שלדברי השר "תעודד מצויינות". השר הדגיש כי "התוספת המשמעותית שתינתן מותנית ברפורמה שתכניס את האוניברסיטאות והמכללות לתזזית, ולתחרות ביניהם. התקצוב יינתן על בסיס איכות ולא כמות". שר האוצר הדגיש כי "התוספת לא הייתה מתאפשרת ללא קיצוץ של קרוב ל-3 מיליארד שקל בתקציב הביטחון".

שר האוצר הוסיף כי "אנו נוסקים בזכות ההון האנושי אך האקדמיה שוקטת על שמריה. בדירוג הבינלאומי ניתן אף לומר שהיא נסוגה לאחור. כשר אוצר שהגיע מהאקדמיה אני חש זאת ברמה האישית. השאיפה למצוינות מתונה מאוד, והאקדמיה זקוקה לניעור רציני. זה חלק משלים לרפורמה בהייטק שנועדה לשמר את היתרון של ישראל".

סער: "הבטחנו והבאנו שינוי"

שר החינוך גדעון סער הודיע כי "הבטחנו שינוי והבאנו שינוי. התוכנית תיצור אווירה של שותפות בתוך מערכת ההשכלה הגבוהה, והשקעה תקציבית שתאפשר עידן חדש. זהו סיכום שש-שנתי למתווה תקציבי שיאפשר להעלות את מערכת ההשכלה על דרך המלך.

שר החינוך גדעון סער. "התוכנית תיצור אווירה של שותפות", צילום: תומריקו שר החינוך גדעון סער. "התוכנית תיצור אווירה של שותפות" | צילום: תומריקו שר החינוך גדעון סער. "התוכנית תיצור אווירה של שותפות", צילום: תומריקו

"לאחר עשור של שחיקה תקציבית, יושקעו כספים לטובת פיתוח ההון האנושי. השינוי מתבצע בנקודת זמן קריטית. התקציבים יאפשרו ביצוע תוכנית שתעודד את המצוינות ואת חיזוק הפריפריה הכלכלית והגיאוגרפית. יוקמו 4 מרכזי מצויינות כבר בשנת הלימודים הקרובה, יחל מאמץ ממותג להשבת המוחות, ומודל התקצוב יתמוך מצויינות בהוראה.

"לצד חיזוק הנגישות, נחזק את המצויינות של המוסדות, נאפשר גיוס סגל צעיר, תוספות למכסות סטודנטים בדגש על פריפריה. ננגיש את המוסדות למגזרי החרדים והערבים - ניתן כחצי מיליארד שקל בתוואי עולה. זה נכנס לבסיס התקציב ונותן אופק".

הממשלה ממשיכה לקיים משא ומתן עם הסטודנטים לגבי שכר הלימוד. בינתיים נקבע כי שכר הלימוד יישאר זהה בשנה הקרובה, אך עדיין לא הוחלט מה יקרה בהמשך.

טרכטנברג: "נתמרץ מצויינות"

יור הוות"ת, פרופסור מנואל טרכטנברג, אמר כי "עד היום ניתנו תמריצים לא נכונים - אנחנו נשנה את זה. המערכת מקבלת תוספת תקציבית של 30% - הסכום של כל התוספות מסתכם בכ-7.5 מיליארד שקל - זה הרבה מאוד. התקציב היום של כלל המערכת עומד על כ-6.9 מיליארד".

לדבריו "אנו רוצים לתמרץ מצויינות. אנו משנים את מודל התקצוב לראשונה מזה 20 שנה: נדגיש את הפרמטרים של המצויינות ונחלק לפיהם את הכספים. בין הפרמטרים נספור פרסום של מחקרים בכתבי עת חשובים וספרים, וזכייה במענקים תחרותיים בארץ ובחו"ל.

"כמו כן, התעריף לפיו נעביר כספים פר סטודנט יהיה לפי מקום מגוריו - אם הוא מהפריפריה או לא. כמו כן ניקח בחשבון את שיוכו המגזרי. ניתן תקציבים לפי הון אנושי ולא רק לפי ספירת ראשים. גם נכפיל את הקרן הישראלית למדע, מבלי להגדיל את מספר המענקים כדי להגדיל את האיכות. ולבסוף נפעל בשקיפות: נפרסם בזמן אמיתי למה כל מוסד קיבל את הסכומים שהוא קיבל".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
הבטחות לחוד ומעשים לחוד
בפוליטיקה הכל אפשרי. אפשר להבטיח ולא לקיים, אפשר לעשות גם בלי הבטחות, אפשר לעוות נתונים, אפשר לומר דברי כזב, אפשר להטעות את הציבור ועוד... די בחילופי שלטון והרכבת קואליציה והכסף המובטח משנה כיוון וחולף לנתיב אחר. לא קיים שר אוצר הנותן מבלי לקחת. כך שחלק גדול מהתקציב המובטח, יבוא מכיסם של הסטדנטים.
18.08.10
3.
זה הכל?
אם הימורים היו חוקיים הייתי מניח על השולחן אלפייה ואומר שמשהו חסר בתוכנית. יש כל כך הרבה חוסר יעילות במערכת הזו (חינוך). הרבה קצוות פתוחים שנתונים לפרשנות של אנשים שבהחלט לא הנכונים (כך שפוגעים במישרין או בעקיפין בכל החפץ בהשכלה גבוה). עד כדי כך שאפילו רבים (גם אם אלפים הרי זו לא הכמות אלא האיכות) פשוט מעדיפים ללמוד בחו"ל, בין אם רפואה,אדריכלות,משפטים,הנדסהה,עיצוב ועוד...איך פותרים את בעיית השורש שקודמת להשבת המוחות וקודמת לבריחת המוחות?
תומר , תל אביב הנהדרת  |  18.08.10
לכל התגובות