אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": החלפת הציטוטים של שערי ריבית תידחה לתחילת 2011

בלעדי ל"כלכליסט": החלפת הציטוטים של שערי ריבית תידחה לתחילת 2011

חברות הביטוח ביקשו מהאוצר לדחות את החלפת חברת שערי ריבית בחברת שווי הוגן. טוענות: המודל של שווי הוגן סובל מכשלים ואינו בשל

23.08.2010, 10:12 | רחלי בינדמן

בעקבות השגות שהעלו הגופים המוסדיים, האוצר ידחה ככל הנראה את יישום המודל החדש של ציטוטי ריבית לצורך שיערוך נכסים לא סחירים מאוקטובר 2010 לתחילת 2011 - כך נודע ל"כלכליסט".

איגוד חברות הביטוח שיגר לפני כשבועיים מכתב לאגף שוק ההון במשרד האוצר, בחתימתו של משה וינרב, ראש תחום ביטוח חיים. האיגוד מבקש לדחות את המעבר מציטוטי ריבית על פי חברת שערי ריבית לציטוטים של מי שנבחרה כמחליפתה במכרז - קבוצת שווי הוגן שבראשות פרופ' צבי וינר. לפי החלטת האוצר, המודל החדש של קבוצת שווי הוגן אמור להיכנס לפעולה כבר באוקטובר, אך באיגוד חברות הביטוח חוששים מתקלות, ומסבירים כי המודל החדש אינו בשל, ויישומו המיידי עלול להשפיע על שיערוך כספי החוסכים.

"העסק עלול לקרוס"

איגוד חברות הביטוח מתייחס במכתבו לבעיות בפן החשבונאי של המודל שמציעה שווי הוגן, ובעיקר בהיבטים של יישום ה־IFRS (התקינה החשבונאית הבינלאומית), וכן בפן התפעולי - בטענה כי המודל אינו נותן מענה למגוון רחב של נכסים לא סחירים.

כותב המכתב, משה וינרב, אמר ל"כלכליסט" כי מדובר ב"בעיות ברמה הטכנית. לא ניתן ליישם את המודל כבר באוקטובר, ומיד 'לזרוק' את המודל הקודם. שינוי כל כך משמעותי צריך להיעשות על ידי הרצה מקבילה של שני המודלים לתקופה מסוימת, אחרת העסק יכול לקרוס לגמרי. צריך לזכור שמודל השיערוך משפיע ישירות על הסכומים שאנחנו משלמים לעמיתים, ולכן אנחנו רוצים שההעברה תתבצע באופן מסודר, ושהפיקוח יהיה ער לבעיות ברמה המקצועית".

עם זאת, לדברי וינר, "אין חולק על הזוכה במכרז - אנחנו מבקשים רק למצוא פתרון לבעיות הטכניות, כדי לאפשר מעבר חלק". מי שתבחן את הפנייה במשרד האוצר היא דקלה מוסקוביץ', החשבת הראשית של המשרד.

ל"כלכליסט" נודע כי בטרם פנו חברות הביטוח לאוצר, העביר פרופ' וינר, ראש קבוצת שווי הוגן, מצגת של המודל לגופים המוסדיים, שבסיומה הם יצאו מודאגים. ציטוטי הריביות שבהם מדובר משמשים לשיערוך נכסים לא סחירים בהיקף עצום של 300 מיליארד שקל. מדי יום שיערכה קבוצת שערי ריבית, שהיתה אחראית לציטוטים בחמש השנים האחרונות, נכסים בהיקף של 50 מיליארד שקל, ובהם אלפי פיקדונות והלוואות פרטיות.

שערי ריבית תערער

לשערי ריבית - שבבעלות משרד פאהן־קנה, חברת פרדיקטה וחברת נטרא ייעוץ כלכלי - "בטן מלאה" על תוצאות המכרז שבו נקבע כי תוחלף, ובכוונתה לערער בעתירה מינהלית. הקבוצה טוענת כי בחישוב תוצאות המכרז נפלה טעות בחישוב הצעות המחיר. כמו כן, כמה מחברי ועדת המכרז, שבחרה בקבוצת שווי הוגן, העלו ספקות בדיוניהם בנוגע למודל שהציעה הקבוצה הזוכה. כך, למשל, אמר אחד מחברי הוועדה כי "המודל מתאים אך לא בשל", ואחר ציין כי "ההצעה מקיפה ברמה האקדמית, אך לוקה בהיבט המעשי".

ועדת המכרז כללה נציגים של הגופים המוסדיים, ובהם יוני טל, מנהל ההשקעות הראשי של מנורה, וגילי כהן מאקסלנס, וכן את פרופ' עופר ליברמן מאוניברסיטת חיפה ופרופ' אורלי שדה מהאוניברסיטה העברית. ראש קבוצת שווי הוגן, פרופ' וינר, הוא ידידו אישי של המפקח על שוק ההון, עודד שריג, ולכן האחרון נמנע ממעורבות בהליך.

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "התקבלה פנייה מאיגוד חברות הביטוח, נבחן את כל הנדרש לצורך המעבר למודל החדש מבחינה תפעולית ומקצועית. במסגרת המכרז ניתן ניקוד לשלושה פרמטרים: איכות המציע (20%), איכות המודל (55%) ועלות ההצעה (25%). לאור הטענות, נבדק פרמטר העלות פעם נוספת ולא נמצא בו פגם. הוועדה המייעצת של המכרז כללה את טובי המומחים וסמכה את ידיה על המודל הזוכה".

תגיות