אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שרה לרפל קובעת, והעולם קולט צילום: פיטר סטיגטר

שרה לרפל קובעת, והעולם קולט

הטעם של שרה לרפל מגדיר את הבגדים שתלבשו, את המוזיקה שתשמעו, אפילו את המים המינרליים שתשתו - כי לרפל היא המייסדת של "קולט", מקדש סטייל פריזאי שמותח את גבולות האופנה, ממליך מעצבים ומהווה מוקד של יצירתיות. בראיון ל"כלכליסט" היא מגלה שהסוד שלה הוא "להתעלם מטרנדים, וללכת עם הטעם"

25.08.2010, 12:06 | רונית צין-קרסנטי

במרץ 1997, בגיל 21, שרה לרפל שינתה את האופן שבו תופסים אופנה, מוכרים אופנה, חווים אופנה. לרפל ואמה קולט רוסו פתחו אז בפריז את קולט (Colette), 700 מ"ר שפרוסים על פני שלוש קומות והגדירו מחדש את חנויות האופנה. קולט לא מוכרת בגדים ואביזרים. כלומר היא מוכרת בגדים ואביזרים, אבל היא בעיקר מוכרת טעם ועיצוב.

לצד פריטי הלבוש אפשר לקנות שם חפצי עיצוב, גאדג'טים, ספרים, מגזינים, דיסקים וקוסמטיקה, לראות תערוכות אמנות מתחלפות או לשבת במסעדה ובבר המים הגדול בעולם, שמציע יותר מ־90 מותגי מים מינרליים מכל העולם. המוטו היה פשוט אך חדשני - Style Design Art Food - וקולט נהפכה מהר מאוד למקדש לייף סטייל, מוקד עלייה לרגל לקונים ומושא חלומות של מעצבים. והכל בזכות הבחירות המדויקות של לרפל (34), הקניינית של החנות ומי שצמחה להיות אחת הדמויות המשפיעות ביותר על עולם האופנה היום.

"אין לי נוסחה מנצחת", היא אומרת, "אני פשוט מביאה לחנות רק קולקציות שאני אוהבת ופריטים שצדו את עיניי. הבחירה שלי היא אינסטינקטיבית מאוד. אני מסתובבת בשבוע האופנה בפריז, קוראת הרבה מגזינים, ואם יש משהו שמוצא חן בעיניי אני מיד מזמינה אותו".

ועד כמה הבחירות האלה מושפעות מטרנדים?

"אני לא אוהבת ללכת לפי טרנדים, אלא רק לפי טעם אישי".

החנות של שרה לרפל. 700 אנשים ביום החנות של שרה לרפל. 700 אנשים ביום החנות של שרה לרפל. 700 אנשים ביום

שיתופי פעולה בלעדיים עם מעצבי־על

 

הטעם הזה יצר את אחד מאוספי האופנה, במובנה הרחב, המעניינים ביותר בעולם. "אקלקטי וסלקטיבי", קראה לו סוזי מנקס, מבקרת האופנה של "הראלד טריביון". שאר עיתונאי האופנה והלייף סטייל, בדרך כלל עולם עקוב מתככים ולכלוכים, מיישרים קו בפרגון מקיר לקיר, ומעצבי־העל מצטרפים אליהם. בחגיגות העשור של החנות, למשל, השתתפו בין השאר ויקטורי דה קסטלן, מעצב התכשיטים של דיור; ונסה סווארד, המעצבת של אזארו; וקונדיטור־העל פייר הרמה - כולם מתייחסים לקולט כאבן דרך באופנה העולמית. סטפאנו פילאטי, המנהל הקריאטיבי של איב סאן לורן, הוסיף והזכיר שלרפל שינתה את סצינת האופנה הפריזאית ויצרה מתחם אופנה עילית חדש ברחוב סן הונורה שבו נמצאת החנות. מאז הוקמה שם קולט נפתחו סביבה מגוון חנויות לייף סטייל, כולל חנויות של איב סן לורן, הרמס וקלואה.

הדיאלוג המתמיד והמחבק עם המעצבים הוא סימן ההיכר של קולט מתחילת הדרך, ולאורך כל השנים הוא שירת את שני הצדדים. "יש כל כך הרבה מעצבים שאנחנו גאים לעבוד איתם מהשנה הראשונה, עונה אחרי עונה, והם אלה שעזרו לנו לבנות את קולט", אומרת לרפל ומונה את ג'רמי סקוט, Three as Four, Rodarte ותום בראון. מעצבים מוכרים זכו בקולט לבמה איכותית ומעודדת, ומעצבים צעירים זכו ליהנות מהמגע של לרפל: כשהיא גילתה מותג חדש, כגון פרואנזה שולר או ויקטור ורולף, היא הזניקה אותו לצמרת.

בלא מעט מקרים מדובר בשיתופי פעולה אקסקלוסיביים. במאי, למשל, ערכה קולט מחווה לציון 75 שנה ל־DC Comics, החברה שיצרה את סופרמן, וונדרוומן ובאטמן, ולצורך כך הזמינה את קרל לגרפלד, סוניה ריקל, פייר הרדי, בלמיין ולנווין לעצב דגמים מיוחדים שנמכרו רק אצלה. במסעדה של קולט אפשר לקנות את בקבוקי הדיאט קולה הנדירים בעיצובו של לגרפלד, וקומות החנות אירחו, בין השאר, את ההשקות הבינלאומיות של הטלפונים הסלולריים של דיור וסנדלי הגלדיאטור של נייקי.

שרה לרפל. חיבוק מתמיד עם המעצבים, צילום: פיטר סטיגטר  שרה לרפל. חיבוק מתמיד עם המעצבים | צילום: פיטר סטיגטר שרה לרפל. חיבוק מתמיד עם המעצבים, צילום: פיטר סטיגטר

לפני שנתיים החלה קולט לשתף פעולה עם ענק ההלבשה האמריקאי גאפ. מתחם המוקדש לבוטיק נפתח למשך חודש בסניף הדגל של הרשת בשדרה החמישית בניו יורק, ונמכרו בו פריטים מיוחדים פרי שיתוף הפעולה בין שני המותגים. בגאפ שמחו להיות מקושרים לחדשנות פורצת הדרך ולשיק הצרפתי המזוהים עם הבוטיק הפריזאי, ויצאו במסע פרסום נרחב שבו הכריזו כי הם הראשונים להביא את קולט לאמריקה. שיתוף הפעולה הביא לקולט חשיפה עצומה וסימן את החנות כנקודה אסטרטגית על מפת הקניות של כל תייר ממוצע חובב שופינג.

האם קולט מיועדת להמונים? תגי המחיר המוצמדים לפריטים הנמכרים בה בהחלט לא מעידים על כך. למרות זאת מדי יום מבקרים בחנות כ־700 אנשים, ובשבוע האופנה המספר מגיע ל־3,000, רובם אמריקאים ויפנים חמושים במצלמות.

ההנאה מאווירת הבוטיק נפגמת כאשר צריך לפלס את הדרך בין המוני התיירים המתגודדים סביב הדגמים הייחודיים.

בדיפלומטיות האופיינית לה, לרפל מתייחסת בזהירות לפנייה אל הקהל הרחב, למשל בשיתופי פעולה שנעשים בשנים האחרונות בין קמעונאיות אופנה זולות כמו H&M לבין מעצבי־על. "אני לא חושבת שזה נעשה כדי לשרוד, אלא משום שזה מאפשר למעצבים ולרשתות לגעת בסוג אחר של לקוחות. זה נהדר שמותגי אופנה יוצרים קו זול יותר או עובדים עם מותגים בייצור המוני ומציעים קולקציה פחות יקרה. זה מרגש מאוד, כי כך הלקוחות יקבלו עיצוב באיכות טובה וזולה אפילו בקולט. הפילוסופיה שלנו היא שתקבל את הדברים הטובים".

סניקרס, גלריה, גאדג'טים ומניקור

 

13 שנים אחרי הקמתה, קולט שומרת על אלמנט ההפתעה כל הזמן. חלונות הראווה משתנים מדי שבוע, במעורבות ישירה של בעלות החנות (לרפל מסרבת לספר על העבודה המשותפת עם אמה). התערוכות בגלריה מתחלפות מדי חודש, ובין השאר הציגו בה הצלמים ברוס ובר ומרתה קמרילו והאמנים ג'ורדן טינקר ואריק אלמס. מתחת לגלריה מופעל לעתים חלל לפרויקטים זמניים, שאירח את בית האופנה היפני קום דה גרסון. עד סוף אוגוסט מוצגת שם תערוכה על המעבר של נערות מילדות לנשיות, ואחר כך תעלה תערוכה של הצלם אהרון רואל.

"ביקרנו בחלל הזה, שהיה ריק במשך זמן מה, ומהר מאוד הגינו את הרעיון לפתוח חנות שכוללת מסעדה, גלריה, פריטי אופנה, טיפוח, עיצוב, מוזיקה, ספרים ועוד", מתארת לרפל את לידתה של קולט.

מה ניסיתן לעשות בעצם?

"ידענו שזה חייב להיות יותר מחנות אופנה או אפילו חנות קונספט. רצינו להביא לפריז מוצרים ומותגים שלא יכולנו למצוא כאן, וליצור מקום מפגש שישתנה מדי שבוע ותמיד יהיה מפתיע לבקר בו".

לפני שנתיים נעשה צעד חריג נוסף בניסיון לשמור על חידוש מתמיד: החנות נסגרה לחודשיים לצורך שיפוץ נרחב בתכנונו של היפני מאסאמישי קאטאיאמה, ארכיטקט בוטיקים מוביל. אבל המבנה הבסיסי של קולט לא השתנה: בקומת הכניסה אפשר למצוא מבחר ענק של מגזינים מכל העולם, פינת האזנה למוזיקה, קיר סניקרס, חדר טי שירטס, אזור גאדג'טים (מכשירים סלולריים של מעצבי אופנה, למשל) ואביזרים למשרד, ספריית די.וי.די ודוכנים של נרות מעוצבים, שעונים ועוד. בקומה הראשונה נמצא היכל האופנה, שבו הוצגו לאורך השנים יותר מ־5,000 מותגים וכ־150 אלף פריטים, ולצדו מתחם קוסמטיקה עם מוצרים בלעדיים שייצרו לחנות מותגי ענק. החודש נפתח שם גם סלון מניקור שמציע צביעה מיוחדת של הדפסים על הציפורניים.

מארז אוכל של קולט. 90 סוגי מים מינרלים מארז אוכל של קולט. 90 סוגי מים מינרלים מארז אוכל של קולט. 90 סוגי מים מינרלים

 

מהם שיתופי הפעולה הבאים שלכן?

"אנחנו נשתף פעולה עם חברת ההנעלה הקנדית סורל, וגם עם טימברלנד, הפעם ביצירת ז'קט, והחיבור השיקי מכולם — צעיף משי מיוחד עם הרמס".

מה תציע החנות בעונת החורף שבפתח?

"בחורף הזה הגוונים יהיו כאמל, נייבי ואפור. האשה בחורף 2010 היא מינימליסטית, לובשת פרווה (מלאכותית או אמיתית) או מעיל טייסים. סריגים יהיו כרגיל פופולריים מאוד, בכל מקום ובצורות שונות. הדפסי נמר יופיעו בעיקר על אביזרים, ואפשר לזהות בעיצובים גם השראות ממסעות וטיולים".

ברשימת החידושים שיגיעו לחנות מונה לפלר את קולקציית האביזרים של קלואה, תיקים בעיצובה של מרגריטה מיסוני, סריגים שעיצבה הדוגמנית לילי קול, פריטים שעיצבה מאיה נורמן - אשתו של דמיאן הירסט, ושמלות של Hakaan, מעצב מבטיח ממוצא טורקי שחי בלונדון. לגברים יוצעו בין השאר טי שירטס של אלכסנדר וונג, פריטים בעיצובו של ראף סימונס ושל בתי האופנה הגדולים דיור הום ולאנווין.

לאילו פריטים מקולקציית החורף את כבר מחכה?

"תיקים של אלכסנדר וונג ושל אולימפיה לה טאן, תכשיטי ראש של מזון מישל, נעלייים שעיצבו יחד ג'וזפה זנוטי האיטלקי והתכשיטנית דלפין דלטרז, צעיף ומעיל של המעצב הפריזאי המבטיח ג'וליין דויד וכובע של המעצבת הרוסייה ויקה גזינסקיה".

לרפל חובבת עיצובים בהשפעות יפניות. כשהיא נשאלת אילו מעצבים היא לובשת ביומיום היא משיבה: "קום דה גרסון, ג'וניה ואטאנבי וסקאי, אך גם לאנוון, מארק ג'ייקובס, Rodarte ונייקי".

ומה הלאה? האם בעקבות שיתוף הפעולה עם גאפ לארפל שוקלת להתרחב לשווקים חדשים? היא טוענת שכרגע לא מתוכננים ניסיונות כאלה: "אנחנו נשארות בפריז". ובעוד עשר שנים? "נהיה בדיוק כמו לפני עשר שנים, עדיין כאן, נתמקד וננסה להפתיע אותך מדי יום. זה הרעיון - תמיד לחדש ולהיות הראשונים".

תגיות