אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקיבוץ בוונציה

הקיבוץ בוונציה

הביאנלה לארכיטקטורה, שתיפתח בשבוע הבא בוונציה, מסקרנת בזכות האוצרת שלה, אדריכלית-העל היפנית קאזויו סג'ימה. הביתן הישראלי יעלה את התערוכה "קיבוץ - אדריכלות ללא תקדים"

25.08.2010, 10:34 | דקל גודוביץ

"אנשים נפגשים באדריכלות" הוא שם הביאנלה ה־12 לאדריכלות בוונציה, שתיפתח ב־29 באוגוסט ותוצג עד 21 בנובמבר. כמקובל גם בביאנלה לאמנות, המתרחשת פעם בשנתיים ולסירוגין עם הביאנלה לארכיטקטורה, תעלה התערוכה העיקרית בגני ארמון התערוכות (Palazzo delle Esposizioni) ובארסנלה (Arsenale) - אזור המספנה והמפעלים לנשק מתקופת הרפובליקה של ונציה.

את הביאנלה אצרה האדריכלית היפנית קאזויו סג'ימה (Kazuyo Sejima), שותפתו של ריו נישיזאוה (Ryue Nishizawa) לסטודיו המרתק Sanaa. סג'ימה (54) זכתה השנה עם שותפה בפרס פריצקר היוקרתי, והיא אחת מהנשים היחידות בסקציית אדריכליות־העל בעולם. התערוכה שאצרה - אחרי תערוכות קודמות שאצרו תיאורטיקני אדריכלות, ולא אדריכלים פעילים - מעוררת סקרנות רבה.

מתוך וידאו המתאר את קיבוץ יד חנה, שהפך ליישוב קהילתי כפרי, צילום: איתי רזיאל מתוך וידאו המתאר את קיבוץ יד חנה, שהפך ליישוב קהילתי כפרי | צילום: איתי רזיאל מתוך וידאו המתאר את קיבוץ יד חנה, שהפך ליישוב קהילתי כפרי, צילום: איתי רזיאל

"בעולם שמשתנה במהירות, האם יכולה האדריכלות להבהיר מהם הערכים וסגנון החיים החדשים המתאימים למציאות העכשווית?", שואלת סג'ימה בטקסט האוצרות לביאנלה, ולמתן תשובה הזמינה 46 אדריכלים ויוצרים ידועים מרחבי העולם, וגם צעירים, שהתבקשו הפעם להציג לא את עבודותיהם, אלא גישה חדשה בחלל התערוכה, אשר "תביע את עמדתם על יחסי הגומלין בין סביבות חדשות, עירוניות, חברתיות וטבעיות", כפי שניסחה זאת סג'ימה.

בין האדריכלים שיציגו יהיו רבים מטוקיו, עירה של סג'ימה, כמו משרד האדריכלים Bow-Wow, האדריכל סו פוג'ימוטו (Sou Fujimoto) ואחד האדריכלים היפנים המפורסמים בעולם, טויו איטו (Toyo Ito). לצד היפנים יהיו גם אדריכלים ידועים נוספים מהעולם, כמו רנזו פיאנו. גם יוצרים מתחומים אחרים הוזמנו לתרום את חלקם, למשל הקולנוען הגרמני וים ונדרס ואמן המיצבים האורבניים מדנמרק Olafur Eliasson.

בין האדריכלים החשובים שיציגו בארמון התערוכות יהיה גם המשרד OMA, שבעליו, האדריכל והתיאורטיקן ההולנדי רם קולהאס, יזכה השנה בפרס אריה הזהב על מפעל חיים. כדרכו, קולהאס שב ומפתיע. האדריכל שתכנן ביד גסה ובוטה מבני ראווה בסין, מביט בתערוכה דווקא לצד השני, ומתעסק בשימור - כשם התערוכה שהוא מעלה. בחדר הראשון של התערוכה "שימור" יוצגו עבודות של OMA, ובחדר השני יוצגו אבחנות ביקורתיות על פרויקטי שימור מן המאות ה־20 וה־21. במסגרת התערוכה יסב קולהאס את Fondaco dei Tedeschi, בית מכס ומסחר בוונציה שהוקם ב־1228, לחנות לתרבות, וזאת במסגרת יישום הרעיונות שלו.

מה זה "ענף הנוי"

לצד התערוכה המרכזית יהיה השנה מספר שיא של ביתנים לאומיים, מ־53 מדינות, ואלה יתפרסו בארסנלה ובעיר. המצטרפות החדשות הן איראן, בחריין, אלבניה, רואנדה, מלזיה ותאילנד.

קאזויו סג קאזויו סג'ימה. זוכת פרס פריצקר השנה קאזויו סג

נדמה שהביתן הישראלי יהיה אחד מהמעניינים. האדריכל יובל יסקי וד"ר גליה בר אור אצרו תערוכת מחקר מקיפה על אדריכלות ותכנון בקיבוצים, לרגל 100 שנים להיווסדם: "קיבוץ - אדריכלות ללא תקדים" שמה. התערוכה, שעיצב האדריכל דן חסון, מחולקת לשלושה. אחד החלקים הוא עבודת וידיאו של עמוס גיתאי, שמתמקדת בחדר האוכל שתכנן אביו, האדריכל מוניו גיתאי ווינראוב, בקיבוץ כפר מסריק. בחלק נוסף של התערוכה יוצגו ארבע עבודות וידיאו המתעדות את הקיבוץ כפי שהוא היום: חדר האוכל במרחביה, בית התרבות של חפציבה, קיבוץ יד חנה, שהפך ליישוב קהילתי־כפרי, ולעומתו גבעת ברנר, שמתאושש, קולט תושבים ומשמר את צביונו. לקטעי הווידיאו אחראים איתי רזיאל (צילום) ואיילת גיל (בימוי ועריכה). חוקרי ארכיטקטורה רבים שותפים לחלק השלישי של התערוכה, ובהם צבי אפרת, יובל יסקי ועדי בירן. הם יציגו 200 צילומים היסטוריים, שרטוטים ותוכניות נוי מארכיוניהם של קיבוצים ואדריכלים פרטיים, שמרביתם טרם נחשפו לציבור. "הדימויים האלה יוצגו לפי מערכת מושגית ולא כרונולוגית, וינסו לבאר את תופעת הקיבוץ. לצד דימוי שעוסק ב'נוי', למשל, יופיע טקסט קצר שיסביר את המושג 'ענף הנוי'", אומר יסקי בראיון ל"כלכליסט". הדימויים עצמם ישוכפלו באלפים על נייר פשוט וזול, וכל אחד ממבקרי התערוכה יוכל לתלוש אותם מהקיר ולצאת עם מזכרת ייחודית מתיעוד הקיבוץ. "ניסינו להימנע מצביון של ארכיון, שבו לכל פריט יש ערך היסטורי ואסור לגעת בו", מסביר יסקי.

במסגרת הביאנלה יתקיימו בשבתות הרצאות וימי עיון, שההשתתפות בהם כלולה במחיר הכניסה, ויחולקו פרסי אריה הזהב לביתן המצטיין ולאדריכלים הטובים ביותר.

תגיות