אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לאן צועד שוק המניות?

לאן צועד שוק המניות?

קיימות שתי גישות לגבי הכיוון העתידי של שוק המניות: פסימית ואופטימית. שקלול זהיר של שתי הגישות מרמז על מגמה חיובית מתונה של השווקים

29.08.2010, 08:54 | סיון ליימן

בחודשים האחרונים היינו עדים לירידות שערים חדות בבורסה הישראלית ובבורסות העולם. אולם, מתחילת יולי השתנתה המגמה - ומדדי השווקים עלו ואף קיזזו חלק מהירידות. השאלה הנשאלת כעת היא מהו הכיוון העתידי של השוק. בקרב מנהלי ההשקעות והכלכלנים קיימות שתי גישות.

הגישה הפסימית גורסת כי שוקי המניות עלולים לרדת בחדות, שכן המשבר הכלכלי טרם הסתיים, ואנו צפויים לשנים של מיתון עולמי. לפי גישה זו, שוקי המניות עלולים להידרדר לרמות המחירים מאז שיא המשבר בשנת 2008. חששות המשקיעים נובעים ממשבר החובות באירופה שאיים להפיל כלכלות בגוש היורו ואף לפרק את הגוש; מתוכנית הסיוע האירופית שדרשה הפחתה של הגירעון במדינות גוש היורו, דבר שעלול להוביל למיתון נוסף; מפחד מהאטה בקצב הצמיחה של המשק האמריקאי עקב סיום תוכניות התמריצים של הממשל ושיעור האבטלה הגבוה בארה"ב; ומחשש מהתקררות של כלכלות המדינות המתפתחות.

מנגד, על פי הגישה האופטימית עברו שוקי המניות תיקון על רקע עליות השערים החדות ב־2009 וברבעון הראשון של השנה, והמגמה החיובית תשוב עם המשך השיפור בכלכלה העולמית. על פי גישה זו, המשקיעים דווקא צריכים להתעודד מכמה סיבות: תוכנית הסיוע האירופית הצליחה להרגיע את חשש המשקיעים מהתפרקות גוש היורו; הנתונים האחרונים מעידים על המשך הצמיחה באירופה; מרבית החברות הנסחרות במדד S&P האמריקאי מציגות שיפור ברווחיהן ברבעון השני של 2010 ומספקות תחזיות אופטימיות; הממשל האמריקאי נחוש לאושש את המשק האמריקאי; והריבית הנמוכה במשק הישראלי, לצד הירידה החדה בשיעור האבטלה והערכת משרד האוצר כי המשק הישראלי צפוי לצמוח ב־3.6% ב־2010 וב־3.8% ב־2011, מספקות איתותים מעודדים לגבי מצבנו.

באופן אישי, אני מעדיף לנקוט את הגישה הריאלית ולשקלל את כל הגורמים. בנוגע לגוש האירופי, החשש מפני קריסה ומכניסה של הגוש למיתון היה מוגזם - ולראיה, הנתונים הטובים שמספק הגוש לאחרונה. כתוצאה מהנתונים החיוביים זינק היורו מול הדולר לרמה של 1.3 דולרים ליורו. בנוגע לארה"ב, אנו עדים לשיפור אטי במצב הכלכלה האמריקאית, והדבר בא לידי ביטוי בדו"חות החברות ברבעון השני של השנה. בהנחה שהממשל בארה"ב, בניצוח הנגיד, יציג תוכנית תמריצים נוספת, הדבר עשוי להאיץ את קצב התקדמות הכלכלה שם. ובנוגע למשק הישראלי? הריבית הנמוכה, העומדת על 1.75% בלבד, גורמת להיעדר אלטרנטיבות לציבור המשקיעים ומעודדת השקעה במניות. מגמה זו עשויה להימשך תקופה ארוכה.

בשקלול הנתונים וההנחות הללו, אני סבור ששוקי המניות צפויים להמשיך במגמה חיובית מתונה אך עקבית, ולכן אני ממליץ להגדיל באופן מתון את מרכיב המניות בתיק.

כותב המאמר הוא יועץ השקעות פרטי ומנכ"ל כנען ייעוץ השקעות.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
תגידו, ליועץ השקעות יהיה תמיד עניין להציג אופטימיות, לא? [גם שהנפילה קרובה]
כותב המאמר אני מניח, מתפרנס מאנשים השמים בידיו הנאמנות את מיטב כספם. האם אפשר לצפות שיכתוב מאמר שיקרא להם לברוח משוק ההון כי הוא לקראת נפילה? רבותיי, בזהירות רבה אני אומר: הנתונים מהעולם לא מעודדים. האחרונים שהייתי סומך עליהם הם יועצי השקעות. האמת היא שאין לי המלצה, גם בנדל"ן המצב בשנתיים הקרובות יהיה בעייתי. בגדול, תחזיקו חזק. הכסף של רובכם הולך להישחק משמעותית. רק בניתוח בדיעבד נדע איפה היה בטוח להשקיע, וזאת מהסיבה הפשוטה... מצב כזה בכלכלה העולמית עוד לא היה ואין לדעת איך נצא ממנו.
תם , תל אביב  |  29.08.10
2.
כמו בבדיחה!!
האדם שנופל מקומה עשירית וקומה השלישית מהחלון נשאל לשלומו ועונה ""בינתיים הכל בסדר". זהו המצב המדינות משקיעות להצלת הכלכלה ממפולת כמו שמנסים להחיות אדם שמוחו אינו פועל עוד. רגע האמת קרב. ברגע שהמדינות לא יסייעו- מתוך אסטרטגית פעולה או בגלל מצב המשקים תגיע הנפילה הכואבת. שהקודמת היא רק תזכורת לצפוי. אין לאשלות את הציבור הכלכלה במשבר עמוק שכמוהו לא היה. היעציאה מהמשבר תהיה לעולם שונה לחלוטין לכלכלות שונות לחלוטין. ההסטוריה שתכתב בטווח רחוק יותר תזכיר את ה"אפטימיים" כבני אדם שרצונותיהם היו חזקים יותר מהעובדות. העובדות מדברות אחרת!!!!
מיכאל , ראשל"צ  |  29.08.10