אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לישון בעבודה: הסיאסטה עושה קאמבק צילום: shutterstock

לישון בעבודה: הסיאסטה עושה קאמבק

יותר ויותר מקומות עבודה בעולם מכירים בחשיבות מנוחת הצהריים, ומאפשרים לעובדיהם לחלום מעט בשעות העבודה

31.08.2010, 15:21 | סוכנויות הידיעות

מתומאס אדיסון ווינסטון צ'רצ'יל ועד ביל קלינטון ואפילו ג'ורג' קוסטנזה, הסיאסטה, נמנום הצהריים, זכתה לתמיכה של רבים וטובים. ומסיבה טובה - מאז שמדען השינה דיוויד דינג'ס גילה בתחילת שנות ה-80 במעבדה בפקולטה לרופאה באוניברסיטת פנסילבניה את המדע המודרני מאחורי הנמנום, שינה קלה התגלתה כמועילה לעירנות, לזיכרון, לכישורים המוטוריים, לקבלת החלטות ולמצב הרוח, ובמקביל מפחיתה את רמות הלחץ, חוסר הזהירות ואפילו מחלות לב.

מחקר של אוניברסיטת סטנפורד מצא שאמריקאים כיום ישנים בממוצע פחות משבע שעות בלילה, וכי כ-20% מהאוכלוסייה סובלת מעייפות לאורך היום. על כן חברות רבות פנו אל נמנום הצהריים בניסיון לחסוך מיליארדי דולרים בכל שנה באיבוד פרודוקטיביות לאורך היום, ומגמה זו מצטרפת לעלייה בהטבות במקום העבודה בדמות חדרי כושר ופעוטונים.

עובדי נייקי לדוגמה נהנים כעת מגישה ל"חדרי שקט" המעודדים את הנמנום, וניתנים לשימוש גם למדיטציה. גוגל, הידועה בהטבות שהיא מעניקה לעובדים שלה, הציבה תאי נמנום לאורך המשרדים הראשיים שלה בקליפורניה.

לחברת הטכנולוגיה הקטנה Jawa מאריזונה יש שני חדרי מנוחה, אחד עם תאי נמנום דומים לאלו של גוגל, והשני עם ספה, שזוכים לפופולאריות בקרב המתכנתים שעובדים שעות ארוכות. חברות תעופה רבות, כמו קונטיננטל ובריטיש איירווייז מאפשרים לטייסים לישון במהלך טיסות בינלאומיות, כשעמיתיהם מחליפים אותם (הנוהג אסור בטיסות מקומיות).

כסא הקסם. 795 דולר לחודש ונחים בשקט כסא הקסם. 795 דולר לחודש ונחים בשקט כסא הקסם. 795 דולר לחודש ונחים בשקט

לחברות אחרות כמו בן אנד ג'רי, אמנם אין מדיניות רשמית בנושא אבל יש להן חלל לא רשמי לנמנומים, והן מקבלות זאת בהבנה אם אחד העובדים נח חצי שעה נוספת. "כשעובדים 16 שעות ביום, חשוב להעניק לעובדים הזדמנות ליהנות מנמנום צהריים", מסבירה מליסה גרינג'ר מ-Jawa.

חברות אחרות שלחו למיקור חוץ את הפתרונות לשנת הצהריים שלהן. ילו (Yelo), ספא לנמנומים במרכז מנהטן, מספק את שירותיו להרסט, ניוזוויק וטיים וורנר. המקום מציע אופציות לנמנום בחדר טיפולים שבהם הלקוח יכול להתאים את הארומתרפיה, הקולות והתאורה. נמנום של 20 דקות עולה 15 דולר, בעוד שהפסקה של חצי שעה שכוללת גם מסאז' רגליים עולה 40 דולר.

"בשנים האחרונות ההתמקדות היתה על תזונה והתעמלות, אך שינה מספקת היא ללא ספק האלמנט החשוב ביותר של הפרודוקטיביות", אומר כריסטופר לינדהולסט, ממייסדי חברת מטרונאפס שמשווקת כסא נמנום לחברות כמו גוגל, פרוקטר אנד גמבל וסיסקו.

הכסא כולל מערכת שמע ואוזניות שמבטלות את רעשי הרקע. "הכסא עוצב כך שהוא מספק פרטיות, אך הוא מיועד לאזורים משותפים כך שיוצרים סביבה של עירנות וקבלה." מסביר לינדהולסט. החברה משכירה את כסא הקסם תמורת 795 דולר בחודש.

ד"ר שרה מדניק, מהפקולטה לפסיכיאטריה באוניברסיטת קליפורניה, פיתחה "פורמולה למקסום נמנום הצהריים" שמאפשרת לעובדים לעקוב אחר מחזורי השינה שלהם דרך סרט מצח שעוקב אחר גלי המוח. כמו כן, היא המציאה קסדת חלומות הנמכרת עבור 29.95 דולר, שמשמשת כמסכה, כרית ואטמי אוזניים. "נמנום קצר הוא הרבה יותר מרענן ממה שאנשים חושבים", אומר ג'ים הורן שעומד בראש מכון מחקר השינה באוניברסיטת לונגברו באנגליה. " שינה קצרה בצהריים תיפטר מהעייפות מבלי להפריע לשנת הלילה." אולם הוא מדגיש כי עדיף לא להסתמך על הנמנום כתחליף קבוע לשעות שינה אבודות.

נמנום צהריים לחיזוק הפרודוקטיביות אטרקטיבי במיוחד עבור עובדים לחוצים בזמן, ורוב המומחים מברכים את ההכרה בחשיבות הנמנום הקצר בזמן העבודה.

אולם יש המזהירים מההשלכות הלא מכוונות של התופעה. "זה יכול לצאת משליטה: כשמעודדים את העובדים לישון במהלך העבודה, למעשה מעודדים אותם ללכת לישון מאוחר בלילה", מציין הורן. "החברה שלנו מתחילה להתרגל לרעיון של שינה באמצע העבודה, אך זה עדיין נתפס כמשהו שיכול להוביל לפיטורים".

תגיות

29 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

29.
לישון כן בצהריים רק בבית
מי צריך לראות את הבוס כל כך הרבה שעות.על חשבון המשפחה???טירוףףףףף. שינת צהריים בעבודה תוביל לבגידה :-).ילכו לישון לנמנם בזוגות חחחחחח... אני מאז הייתי ילדה ישנתי בצהריים.ככה נישארתי ערה לפעמים עד שלוש ארבע לפנות בוקרוהספקתי לעבוד .וללמוד.אין כמו מנוחת צהריים. לקצר שעות עבודה של רופאים מנתחים ,חובה ונהגי משאיות השם ישמור..
hilda  |  11.09.10
28.
איפה, איפה משרד התמ"ת
מזמן הפכנו לעבדים של אמריקה במדינה הזאת. אנשים נשארים בעבודה כדי להיות זמינים כל הזמן בשביל הלקוחות מעבר לים או בגלל שמפחדים ללכת הביתה מוקדם. לא רואים את המשפחה, לא רואים את הילדים, לא מצליחים לפתח תחביבים או חיי פנאי ורק יושבים כל היום מול מחשב, או מול לקוחות שצורחים עליהם או בוס שצורח עליהם. מנוחת צהריים? לא תודה - אל תעשו טובות. שמשרד התמ"ת יתחיל לאכוף את החוקים שלו (חוק שעות עבודה ומנוחה אוסר על יום עבודה מעבר ל 8-9 שעות), ואז נדבר.
מיצי  |  01.09.10
27.
למה רק נימנום?
אני עצמאי במשך הרבה שנים , אני ישן צהריים כול יום החל משעה 14.00 ועד 16.30 . כול מי שעובד איתי יודע שאין לקבוע איתי פגישות בשעות אלו ( כולל דירקטוריונים שאני חבר בהם ) ואני גם לא עונה לשיחות טלפון. אחר הצהריים אני עובד עד שעה 23.00 בערך כולל משפחה וחברים. התפוקה שלי ושל העסקים שלי מאז רק עולה ומשגשגת.בארץ חמה כמו שלנו אין ברירה אחרת.מומלץ לכולם!
רון , דרום  |  31.08.10
26.
רעיון חכם
בתור מנהל בהיי-טק, אבא לשני ילדים קטנים, אני חושב שזה רעיון גאוני. אני לא עובד שעות ארוכות כמו הייטקיסטים אחרים, אבל לפעמים בשעות הצהריים, ביחוד בימים בהם אני מתעורר עם הילדים (והתרנגולים), אני מרגיש ששינה קצרה תעשה פלאים ותשפר את הפרודקטיביות. אני חושב שקונספט שכזה, במידה והוא מבוקר ע"י החברה, יכול מאוד להועיל
אורן , רעננה  |  31.08.10
25.
אפוקליפסה עכשיו
יש משפט חכם מאוד שנאמר בסרט הזה, והוא תקף לא רק לחיילים בצבא בזמן מלחמה או לאו, אלא לכל ארגון או קבוצת אנשים שחותרת למטרה אחת : אנחנו צריכים פחות ופחות אנשים, שהופכים להיות משאב מבוזבז בארגון. האנשים שכן נשארים בארגון צריכים להיות ממוקדים יותר, משקיענים יותר, נאמנים יותר וממצים את מלוא הפוטנציאל האפשרי שיש לכל אחד מהם להציע כיחיד, ולכולם יחד כארגון. אם כל אחד ייתן 200% מעצמו, בלי הסחות דעת ובלי שטויות אלא רק עבודה יעילה ופרקטית, יהיה אפשר גם לסיים יום עבודה אחרי 5-6 שעות.
רונן , מרכז  |  31.08.10
לכל התגובות