אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נשיא לשכת סוכני הביטוח: "דמי הניהול בקופות גמל נמוכים יותר בגלל סוכני הביטוח" צילום: בועז אופנהיים

נשיא לשכת סוכני הביטוח: "דמי הניהול בקופות גמל נמוכים יותר בגלל סוכני הביטוח"

ל"כלכליסט" נודע כי נשיא הלשכה אודי כץ נפגש לפני 10 ימים עם בכירי האוצר בניסיון למנוע הקטנת עמלות הסוכנים, אחת ההצעות שמועלות בכדי להוריד את דמי הניהול בקופות הגמל

01.09.2010, 10:23 | רחלי בינדמן

מאחורי הקלעים של החלטת משרד האוצר להקפיא את הרפורמה שתכנן בדמי הניהול של קופות הגמל נחשפים. ל"כלכליסט" נודע כי לשכת סוכני הביטוח בראשות הנשיא אודי כץ, קיימה לפני כעשרה ימים עם בכירי האוצר במסגרתה הציגה הלשכה ניתוח כלכלי שלפיו ממוצע דמי הניהול בקופות גמל הפועלות עם סוכני ביטוח נמוך מממוצע דמי הניהול בקופות הגמל שלא עובדות עם סוכנים.

הניתוח הכלכלי שבוצע על ידי כלכלנים של הלשכה ואשר הגיע לידי "כלכליסט" חושף לכאורה כי דמי הניהול בקופות שפועלות ללא תיווך סוכנים דמי הניהול עומדים על 1.16% בעוד הקופות שנעזרות בסוכני ביטוח לצורכי שיווק גובות דמי ניהול ממוצעים של 1.13%. קופות הגמל, לפי הניתוח שלא פועלות עם סוכנים הן עצמה של הראל, קרן ההשתלמות הגדולה בענף, קהל של מגדל, קופת הגמל הגדולה בענף גדיש ושתי קופות גדולות נוסף, תמר וגפן של כלל. 

הסיבה להזמנת הבדיקה היא הגבלת עמלות הסוכנים בדמי הניהול, הגוזרים על פי רוב כמחצית מדמי הניהול לצד מענקים ותמריצים נוספים להם הם זוכים על מנת למשוך לקוחות, לעיתים בתמורה להצלחתם לגייס לקוחות בדמי ניהול מינימלים מסוימים. לשכת סוכני הביטוח, כמנהגה, לא המתינה בצד לשמע הדיווחים על כוונה להתערב בפרי לחמה והחלה להפעיל לחצים על האוצר במטרה לשכנע אותו כי בעיית דמי הניהול לא טמונה בה אלא בשכר הגבוה שמושכים מנהלי הקופות.

"ועדת בכר גרמה להעלאת דמי הניהול"

בלשכת סוכני הדיווח מסרו כי "אודי כץ, הציג בפני הגורמים השונים את טענותה לפיה אין קשר בין תגמול הסוכנים לבין גובה דמי הניהול בקופות הגמל. נהפוך הוא, סוכני הביטוח הם הגורם התחרותי המשפיע על הורדת דמי הניהול. בנוסף, צריך לזכור כי קופות הגמל של היום אינן דומות בניהולן ובתפעולן לקופות הגמל של תקופת טרום ועדת בכר וקיימים משתנים רבים אשר השפיעו על עליית דמי הניהול, ביניהם: הוצאות רכישה, הקמת מערכים מתקדמים, העסקת כוח אדם מקצועי ואיכותי, כללי רגולציה קפדניים ועוד. המשתנים הללו מחייבים השקעות כספיות רבות ומשפיעים באופן ישיר על גובה דמי הניהול, ללא קשר לסוכנים".

בשיחה עם "כלכליסט" הוסיף כץ כי "בחודשים האחרונים אני חש בירידה תלולה בדמי הניהול בקופות הגמל. בעקבות כל הכתבות בעיתונים יש לחץ גדול מצד הציבור להורדת דמי הניהול".

"כולם פועלים באופן פופוליסטי"

הקולות שנשמעים מצד האוצר בכל הנוגע לחשיפת "כלכליסט" אתמול של הקפאת המהלך להוריד את דמי הניהול בקופות הגמל היו פושרים. בכירים באוצר ציינו כי האוצר ממשיך לבחון את סוגית דמי הניהול וכי הוא לא מתכוון לפרסם דבר לפני שיגבש חבילת פתרונות שהוא שלם איתה ובודאי שאין בכוונתו להיכנע לעליהום התקשורתי ולהוציא המלצות שאין להן בסיס.

בכיר לשעבר באוצר סבור כי ההתנפלות התקשורתית דווקא על קופות הגמל היא שערוריתית "כל המקטרגים פועלים באופן פופוליסטי. אף לא אחד מהם הצליח להרים את התזה לפיה דמי הניהול יקרים מדי. הטיעון היחיד הוא שפעם, בתקופה שקופות הגמל הוחזקו על ידי המערכת הבנקאית הם היו זולים יותר ועכשיו הם התייקרו" הוא מציין.

"יש הרבה דברים שעברו על במוצר, העולם השתנה - זהו עולם של ניידות שלא היתה קיימת בעבר, של רגולציה. כולם מעדיפים לשכוח שדמי הניהול בקרנות הנאמנות, שלא כוללים מרכיב של הטבת מס הם הרבה יותר גבוהים" הוא מסביר. אותו בכיר ציין כי "האג'נדה העיתונאית מאכזבת בגישה שלה כשהיא באה בטענות דווקא לאוצר. זאת במקום לקרוא לחוסכים ולהגיד 'תעשו שופינג', ברגע שהציבור יגלה מעורבות ויצביע ברגלים, התחרות תהיה אמיתית ודמי הניהול יגיעו לסטטוס קוו האמיתי".

אותו בכיר טורח להזכיר פרט נוסף שנשכח על ידי המקטרגים "הרבה מהכסף בקופות הגמל זה כסף נזיל, לא באמת מדובר בחיסכון פנסיוני שצריך להגן עליו כי החוסכים יכולים למשוך את הכספים בכל רגע ולקנות איתם בית או מכונית. אין הצדקה לדאוג לאותם חוסכים שיכולים למשוך את הכסף מתי שרוצים, ונהנים מהטבות מס".

הגבלת הסבסוד בדמי הניהול: קשקוש

אחד הרעיונות היותר טובים שנשקלו באוצר כפתרון לבעיית דמי הניהול נגעו לעידוד התחרות ללא התערבות ישירה בדמי הניהול באמצעות אפשרות להעברת כספים שנצברו בקופות הגמל לקרנות הפנסיה מבלי לפגוע בפטור ממס של כספי הגמל ההוניים, כשכיום העברה שכזו תהיה כרוכה במעבר של כסף הוני לכסף צבירתי חייב במס. מקורבים למשרד האוצר חושפים כי הקפאת הרעיון המוצלח מקורה ב"קמצנות" של האוצר שלא מעוניין לאבד את המיסים שיכול לקבל כתוצאה ממעבר שכזה.

לעומת זאת, אחת ההצעות היותר שנויות במחלוקת של האוצר נגעה להציב מגבלה בין דמי הניהול הגבוהים ביותר לדמי הניהול הנמוכים ביותר שגובה החברה המנהלת של קופת הגמל כדי למנוע מצב של סבסוד צולב בה החוסכים הפרטיים נושאים בדמי ניהול גבוהים כדי לסבסד גופים מאוגדים בעלי כושר מיקוח.

"הרעיון הזה הוא קישקוש" אמר בכיר בשוק ההון "בגלל שלא יודעים כיצד המהלך יכול להשפיע על השוק. מוצר הגמל כבר היום הוא מוצר שמטילים ספק בקיומו העתידי ולכן למהלך כזה יכולות להיות השפעות הרות גורל. היום לא מציעים ללקוחות חדשים לשים כסף בקופות הגמל כי זה לא שווה ליצרנים שגובים דמי ניהול מהצבירה, שבהתחלה תהיה זניחה. המוצר גם ככה בסכנת הכחדה. יכול להיות שהמחיר הממוצע דוקא יעלה כתוצאה מהמלך כי היום נותנים הנחות לקבוצות חזקות ומעתה יגידו להם שלא יכולים לתת להם הנחה".

על כך משיב בכיר באוצר כי לקבוצות המאוגדות יש די כוח מיקוח כדי ללחוץ את המחיר כלפי מטה. עם זאת מוסיף הבכיר בשוק ההון כי המהלך הזה קשה לביצוע מבחינה יישומית. "זה נראה הגיוני לעדכן את דמי הניהול של כל אחד מהלקוחות בכל פעם שמתקשרים עם גוף מאוגד שזוכה לדמי ניהול נמוכים? זה לא כיף ויוצר בלאגן". אותו בכיר ציין כי "קודם כל צריך לודא שדמי הניהול אמנם גבוהים מידי ואם זה אומנם כך אז צריך לשנות את התקרה המותרת בחוק (2% מהצבירה).

באוצר אפילו לא שוקלים אפשרות להציב תקרה חדשה לדמי הניהול, הצעה שהועלתה לאחרונה על ידי מספר חברי כנסת, שכן לטענתם מדובר בהתערבות אגרסיבית בשוק חופשי. עם זאת ל"כלכליסט" נודע כי עיקר המהלכים שנבדקים כעת באוצר מתרכזים בהגברת השקיפות לחוסכים והגברת המודעות לצורך להתווכח על דמי הניהול. כך למשל שוקלים באוצר לפשט את הדוחות הרבעוניים שמשוגרים לציבור ולהציג אותם בצורה נוחה למשתמש כולל הסברים שיוצגו באופן ידידותי דוגמת שימוש במילון מונחים הכולל דמויות מצוירות, כדי להוריד את מפלס הפחד הפסיכולוגי המעורב בקריאת הדוחות.  

תגיות

תגובה אחת לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
אולי במקום לשאול כמה תבדקו מה אתם מקבלים
הגיע הזמן שהשפיות תחזור לחיינו ולא תהיה חלק מהרעיונות הפופוליסטיים של חברי כנסת ועיתונים שירצו לקבל כותרות. חברים יקרים אם יש רצון להפחית בדמי הניהול יש להתנות את זה בתמורה הולמת. עבור איכות משלמים בכל מקום.אני לא אובייקטיבי כיוון שאני חי ומתפרנס מהתחום הזה.האם נראה לכם שלקוח שקופות הגמל שלו יושבות בבית השקעות בשיטת "שגר ושכח" ללא כל טיפול ועדכון מלבד דוחות בדואר אמור לשלם אותם דמי ניהול כמו לקוח שלי ? לקוחותי מתעדכנים מידי חודש בעדכון בתחום פנסיוני.הגדולים שבהם מקבלים ממני שיחה יזומה מידי רבעון או חצי שנה בהתאם לגודל התיק.מרבית לקוחותי לא הפסידו כסף ב-2008 כיוון שהוצאתי אותם מהקופות בעלות מרכיב הסיכון הגבוה ובתום הרבעון הראשון של 2009 נכנסו חזרה. המשמעות ? עשרות אחוזים יותר בקופות.אין מה לעשות ככה זה בכל תחומי החיים.כשאתם הולכים לקנות מיצובישי משפחתית או מרצדס משפחתית לא משלמים את אותם הסכומים
רון , מרכז  |  01.09.10