אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"חברת החשמל מאשימה את הרגולטור במקום את עצמה" צילום: יותם פרום

"חברת החשמל מאשימה את הרגולטור במקום את עצמה"

בעוד מנכ"ל חברת החשמל עמוס לסקר טוען שהתעריפים הנמוכים שקבעה רשות החשמל הם שהובילו להפסד של מיליארד שקל, ברשות טוענים כי הבעיה היא התנהלות קלוקלת. "למה לסקר לא מזכיר את ההטבות השערורייתיות של העובדים?"

02.09.2010, 06:59 | ליאור גוטמן

הקרב על העלאת תעריפי החשמל עולה מדרגה: גורמים בכירים ברשות החשמל תוקפים בחריפות את בקשות מנכ"ל חברת החשמל עמוס לסקר להעלות את תעריפי החשמל בשיעור חד. "לסקר מנער את עצמו מאחריות", טוענים ברשות החשמל.

ביום שני פורסמו דו"חותיה הכספיים של חברת החשמל לרבעון השני של 2010. החברה טוענת בדו"חותיה שתעריפי החשמל הנמוכים היו בין הגורמים העיקריים להפסד העצום של יותר ממיליארד שקל במחצית הראשונה של השנה, זאת לעומת הפסד של 54 מיליון שקל בתקופה המקבילה ב־2009.

אולם עיון בדו"חות מגלה כי במחצית הראשונה מכרה חברת החשמל 23.8 מיליארד קוט"ש חשמל - עלייה של 3.17% ביחס למחצית הראשונה של 2009. עם זאת, הכנסות החברה ממכירת החשמל הסתכמו ב־7.9 מיליארד שקל, צניחה של 17% ביחס לאשתקד. בחברת החשמל מאשימים את רשות החשמל בקביעת תעריף נמוך ולא הגיוני, וטוענים כי הדבר מאיים על יכולתה של החברה לעמוד בביקוש העתידי לחשמל. רק לפני כחודש קבעה החברה כי היא מפסיקה להשקיע בהקמת תחנות כוח חדשות. שלשום אף הגישה תביעה נגד הרשות בטענה שעבודתה נעשית בלי לקבוע נהלים, תקנים וצורת דיווח.

ברשות החשמל, לעומת זאת, מסבירים שהבעיה היא בחברת החשמל עצמה. "חברת החשמל קיבלה החלטה להסיט את האש מהקשיים שלה ולהאשים את הרגולטור שאחראי על הזרמת הכספים", טוען גורם בכיר ברשות. "לחברה יש קרן נאמנות ללא רכיבי פנסיה, ובנוסף גם הטבות לחג וחשמל חינם, ששוויים הכולל הוא 1.5 מיליארד שקל בשנה. עם זאת, מנכ"ל חברת החשמל לא רואה צורך לציין את הדברים האלה, מנער את עצמו מאחריות ועוד טוען שמי שאחראי למצב זו רשות החשמל. לכן, לטענתו, הצרכן צריך להעביר לחברת החשמל כסף באמצעות העלאת תעריפים". עוד מוסיף הגורם כי התביעה של חברת החשמל נראית לו מוזרה, "אולם הרשות תגיב לכשתבחן אותה לעומק".

גיוסים בריבית של 9.5%

בסיס תעריף החשמל מתעדכן עקרונית מדי חמש שנים על ידי רשות החשמל, שגם רשאית לעדכן תעריפים אחת לחצי שנה או אחת לשלושה חודשים. רשות החשמל היא גוף סטטוטורי שהוקם ב־1996 כדי לפקח על כל יצרני החשמל במשק, זאת מתוך הנחה ששוק שוק החשמל ייפתח יום אחד לתחרות. אולם יצרנית החשמל הגדולה בישראל היתה ונשארה חברת החשמל, שמוחזקת כמעט במלואה (99.85%) על ידי ממשלת ישראל, ומספקת כ־95% מצריכת החשמל של המדינה.

בסיס התעריף התעדכן בפעם האחרונה בפברואר 2010, ועלה ב־7.8%, אך בשקלול כל הפרמטרים נרשמה ירידה בתעריפי החשמל בשיעור של 9.6% למגזר הפרטי ושל 16.3% למגזר התעשייתי. הנימוק להורדת התעריפים היה השימוש ההולך וגובר של חברת החשמל בגז טבעי, הזול יותר משאר הדלקים. גם בדו"ח הכספי הנוכחי מודה חברת החשמל שהוצאות החברה על רכישת דלקים במחצית הראשונה של 2010 הסתכמו ב־3.7 מיליארד שקל, ירידה של 24% ביחס ל־2009. במהלך תקופת הדו"ח נרשמו ירידות של 59% בשימוש בסולר, 61% בשימוש במזוט ו־1.6% בשימוש בפחם. עם זאת, בשימוש בגז טבעי נרשמה עלייה של 15.4%.

מנגד, עומד דו"ח הבנק העולמי, שבחן את מצבה הפיננסי של חברת החשמל, ושגרסתו הסופית נחשפה ב"כלכליסט" ביולי האחרון. הדו"ח אמנם מצא כי חוסר ההתייעלות של החברה שווה מיליארד שקל בשנה, אך גם קבע חד־משמעית שנדרשים ארבעה מהלכים מיידיים כדי לשמר את יכולתה של החברה לספק חשמל בשנים הקרובות: הזרמת הון בעלים של כ־6 מיליארד שקל, העלאת תעריפי חשמל בשיעור של 16%, גיוס של כ־50 מיליארד שקל עד 2014 והתייעלות שכוללת הפחתת עלויות שכר בשיעור של כ־25%.

הזרמת הון בעלים אינה עומדת כרגע על הפרק. למעשה, המדינה מעולם לא הזרימה כסף לחברת החשמל, ופיתוח משק החשמל מומן מגיוסי הון של החברה. מתחילת 2008 עד תחילת 2009 גייסה חברת החשמל 1.75 מיליארד דולר בשלוש הנפקות אג"ח שונות. בגיוס האחרון, שנערך בחו"ל בתחילת 2009, גייסה החברה חצי מיליארד דולר בריבית גבוהה של 9.5%. גיוסים אלו גרמו, לטענת הבנק העולמי, למצב מסוכן שבו מינוף האשראי הנוכחי הוא ברמה של 73%.

"חברת החשמל דרשה העלאת תעריפים של 16% גם לפני דו"ח הבנק העולמי, אבל אין להם עוגן מתמטי להישען עליו", טוען הבכיר ברשות. "אף שהם נפגשו עם הרשות כמה פעמים, אף אחד מהם לא היה יכול להראות היכן נעשתה טעות בחישובים". הגורם גם מזכיר שבסוף שנות התשעים ובתחילת העשור ניסתה חברת החשמל לתבוע את הרשות בעניינים דומים אולם "נזרקה מכל המדרגות".

האוצר ינסה לעשות סדר

 

ובינתיים, ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה לפני שבועיים וחצי להקים צוות מיוחד במשרד האוצר שיבחן את מצבה של חברת החשמל. הצוות כולל את מנכ"ל האוצר חיים שני ונציגים מאגפי החשכ"ל, התקציבים, השכר ורשות החברות הממשלתיות. אלו, בשיתוף משרד התשתיות ורשות החברות, אמורים עד נובמבר להגיש לנתניהו תוכנית להבראת משק החשמל בכלל וחברת החשמל בפרט. במקביל צוות רגולטורים שהוקם ברשות החברות החל לבחון את סוגיות הפנסיה של עובדי החברה, שבקופתה כ־17 מיליארד שקל. "רשות החברות נכנסת לוורידים של חברת החשמל בכל הקשור להתנהלות קופת הפנסיה", מאשים הגורם.

אז איך זה ייגמר? יו"ר רשות החשמל אמנון שפירה הוביל אמנם את הורדת התעריפים בפברואר, אך בינתיים חלק מאנשי מליאת החשמל הוחלפו. בינתיים נמצאת הרשות בהליך בחינת בסיס תעריף ההולכה, השונה מבסיס תעריף מקטע הייצור. אם ירשמו תנודות חריפות, ייתכן שהדבר יתבטא בהעלאת תעריפים. במשרד האוצר סירבו להגיב ואמרו שמנכ"ל המשרד עורך בימים אלו בחינה של המצב. ממשרד התשתיות הלאומיות, שאחראי מקצועית על משק החשמל, מסרו בתגובה שהשר עוזי לנדאו "התריע לפני כמה שבועות בפני הממשלה על מצבה הפיננסי הקשה של חברת החשמל".

חברת החשמל בתגובה: "העתירה מדברת בעד עצמה והנושאים יידונו בבית המשפט"

תגיות