אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסיפורים הגדולים מאחורי הדוחות הקטנים של הרבעון השני צילום: shutterstock

הסיפורים הגדולים מאחורי הדוחות הקטנים של הרבעון השני

מי מתחננת לכניסת משקיע חדש, איזו חברת משקאות מחפשת נפט, איזה בעל שליטה מכניס את היד לכיס ומי תובעת השותפה? כל הסיפורים שבדוחות הכספיים

02.09.2010, 18:10 | כתבי כלכליסט

קשה להתלונן על תוצאות ענקיות השוק המקומי ברבעון השני של 2010. חמשת הבנקים הגדולים, למשל, הציגו ברבעון השני רווחי שיא של שנתיים - 1.6 מיליארד שקל. שתי הנציגות המובילות של ענף ייצור המזון השיגו יחדיו צמיחה של 6.5% בהכנסות, ואפילו שלוש חברות הסלולר ידעו להציג צמיחה נוספת של 7.5% בשורה התחתונה לרווח נקי מצרפי נקי של 886 מיליון שקל, וזאת בימים של מלחמות על עתיד התמחור של דמי הקישוריות.

זה כמובן נראה מובן כאשר המשק הישראלי מציג ברבעון השני קצב צמיחה שנתי של 4.7%, ואילו האבטלה יורדת בחדות מ־7% ל־6.2%.

אבל היו מי שקלקלו קצת את החגיגה. כך, למשל, חמש חברות הביטוח הגדולות הציגו הפסד מצרפי כבד של 110 מיליון שקל עקב ירידת ערך השקעותיהן בשוק ההון. ויותר מכך, בבורסה עדיין נסחרות לפחות עשרות אם לא מאות חברות - רבות מהן מענפי הנדל"ן והתעשייה - שטרם הצליחו להתאושש מהמשבר העולמי הקשה של 2008.

גם שנתיים אחרי המשבר, אותן חברות עדיין נדרשות להתמודד עם חובות כבדים ועם מימון מחדש של נכסים שנרכשו במחירים בועתיים. על כמה מהן, ועל עוד סיפורים גדולים המסתתרים בדו"חות הקטנים, תוכלו לקרוא בפרויקט סיכום הרבעון השני של "כלכליסט".

 

רוזבאד - ההון העצמי התכווץ ל־2% מהמאזן

ירידה של 23% בהכנסות ל־27.8 מיליון שקל ומחיקות שווי של 3 מיליון שקל בנדל"ן להשקעה בגרמניה גררו את רוזבאדנדל"ן להפסד של 8.7 מיליון שקל ברבעון השני של 2010.

תזרים המזומנים השלילי של החברה הסתכם ב־2.9 מיליון שקל. מתזרים המזומנים החזוי עולה כי במהלך השנה הקרובה יהיה על רוזבאד לעמוד בהתחייבויות של 165.4 מיליון שקל. החברה מניחה כי תצליח להשלים גיוס הון של 140 מיליון שקל באמצעות הנפקת זכויות, ובמקביל תפעל לגיוס חוב של 55 מיליון שקל. בעלי השליטה, דודי ויסמן ושרגא בירן, כבר הזרימו אל רוזבאד בשנה האחרונה 74 מיליון שקל. ויסמן ובירן התחייבו להזרים עוד 90 מיליון שקל במסגרת הנפקת הזכויות המתוכננת, אך גם אם יעמדו בהתחייבויותיהם, ספק אם ההפסדים שממשיכה רוזבאד לצבור יעודדו את בעלי המניות האחרים להזרים את חלקם בהנפקה, 50 מיליון שקל. ההון העצמי של רוזבאד עומד, נכון להיום, על 2.1% בלבד מסך המאזן, והמינוף הגבוה יקשה עליה בגיוס חוב.  

 

 

 

לייפוייב - צפויה לעבור לרשימת השימור

הגירעון בהון העצמי של לייפוייבמשך את תשומת לבה של הנהלת הבורסה. מאחר שההון העצמי של חברת פיתוח המכשירים הרפואיים הוא מתחת ל־2 מיליון שקל (גירעון של 3.6 מיליון שקל ברבעון השני של 2010) כבר ארבעה רבעונים ברציפות, ומאחר שאחזקות הציבור במניה אינן עולות על 24 מיליון שקל (כיום על 21 מיליון שקל), הודיעה הבורסה שאם לא תעמוד בכללים עד סוף השנה, המניה תעבור לרשימת השימור.

קבוצת כרמל - ז'ק בר יביא כסף מהבית לשיפור התזרים

בעל השליטה בקבוצת כרמל, ז'ק בר, יעמיד לטובת החברה שפועלת בתחום הנדל"ן ברומניה הלוואות גישור עד לסכום של 2 מיליון יורו, המיועדות לתשלום התחייבויותיה השוטפות עד נובמבר 2011.

לכרמל ארבעה פרויקטים למגורים בסמוך לבוקרשט ולקלוז', אך למעשה רק פרויקט אחד, Green Vista, נמצא בשלבי בנייה, והיתר מוקפאים.לכרמל התחייבויות שוטפות (במאוחד) לבנקים ולנותני אשראי אחרים בהיקף של 95 מיליון שקל, ובנוסף היא תצטרך לפרוע במאי 2011 התחייבויות בסכום של 10 מיליון שקל למחזיקי האג"ח שלה. לעומת זאת, בקופתה של החברה היו, נכון לסוף הרבעון השני, מעט יותר ממיליון שקל במזומנים ושווי מזומנים, והיא מציינת בדו"חות כי צפוי חוסר בתזרים המזומנים הנדרש לפירעון התחייבויותיה.

כדי להתמודד עם המצב מתכננת כרמל, בין השאר, למכור את חלקה בבניין משרדים ברחוב בגין בתל אביב, לשעבד או לממש שניים מהפרויקטים שלה ואף לבחון הכנסת שותף לפרויקט Green Vista.

אם יחול עיכוב במימוש מקורותיה העצמיים של החברה על פי התכנון, יעמיד לרשותה בעל השליטה את המימון שלו התחייב, כביטחונות להלוואה נוספת בפרויקט Green Vista, או כנגד הכנסות שיתקבלו בפרויקט. אפשרות שלישית היא שבר ירכוש, בשווי שוק, את הקרקעות ברומניה שהחברה רכשה באמצעות הון עצמי.

אינטרקיור - מחפשת משקיע בקדחתנות

חברת המכשור הרפואי אינטרקיורמחפשת בקדחתנות אחר משקיע שיכניס מזומן לחברה, וזאת במסגרת הסכם להמרת אג"ח שהנפיקה החברה ב־2007 למניות. החברה, שרושמת בדו"חות הערת "עסק חי" כבר כמה רבעונים, הודיעה כי אם לא תצליח למצוא משקיע עד שבוע לאחר פרסום דו"ח הרבעון השני, היא תכנס את הדירקטוריון כדי לדון בהמשך דרכה. תשלום הקרן הראשון, בהיקף של 13.3 מיליון שקל, ב־2012.

פמס - החברה תובעת את שותפתה האמריקאית שפשטה רגל

יצרנית האריגים לאפודי מגן ולתעשיית המיגון פמסתובעת את אחת השותפות שלה בארצות הברית, חברת פוינט בלנק, לאחר שזו נכנסה באפריל להליכי הקפאת הליכים (Chapter 11) ולא שילמה את התחייבויותיה למיזם המשותף שלהן - Lifestone.

פוינט בלנק, אחת משתי הספקיות הראשיות של אפודי מגן לצבא ארה"ב, הקימה ב־2008 עם פמס (בשותפות שווה) את Lifestone העוסקת בייצור בדים ארוגים לאפודי מגן. לפי ההסכם ביניהן, פוינט בלנק מספקת לחברה המשותפת חומרי גלם, וזו מייצרת עבורה את הבדים הדרושים לה לייצור האפודים.

נכון למועד כניסתה של פוינט בלנק להקפאת הליכים עמד חובה ל־Lifestone על כ־3 מיליון דולר, כשחלקה של פמס בחוב עומד על 1.5 מיליון דולר. ביולי הגישה החברה המשותפת תביעה נגד פוינט בלנק בגין חלקה בחוב. למרות התביעה ממשיכה Lifestone לספק תוצרת לפוינט בלנק תמורת תשלום במזומן ומראש.

בינתיים רשמה פמס בספריה הפרשה של 750 אלף דולר, מחצית מחלקה בחוב לחברה המשותפת. הכנסות Lifestone, שתלויות בהזמנות מפוינט בלנק, הסתכמו במחצית הראשונה של 2010 ב־2.1 מיליון דולר. בפמס, שרשמה במחצית הראשונה הכנסות של כ־40 מיליון דולר, מציינים כי לפעילותה של החברה המשותפת אין השפעה מהותית על תוצאותיה. ברבעון השני של 2010 עברה פמס להפסד של 1.4 מיליון דולר, לעומת רווח של 8.4 מיליון דולר ברבעון המקביל. המעבר להפסד נובע מירידה בהכנסות ומהוצאות מימון של 6 מיליון דולר, שנגרמו בעיקר עקב התחזקות הדולר אל מול היורו.

 

טמפו - מצטרפת לחגיגת הנפט והגז

בירה מכבי של טמפו, צילום: יוני רייף בירה מכבי של טמפו | צילום: יוני רייף בירה מכבי של טמפו, צילום: יוני רייף

חברת המשקאות טמפוהצטרפה בחודש יוני האחרון לטרנד בשוק ההון. טמפו החלה להשקיע בחברת חיפושי הנפט הזדמנות ישראלית, שהנפיקה לאחרונה יחידות השתתפות בהיקף של 120 מיליון שקל. החברה השקיעה מיליון שקל בשותף הכללי ובתמורה הוקצו לה 1.78% מהון היחידות של החברה. מכירות טמפו ברבעון השני של 2010 הסתכמו ב־241 מיליון שקל גידול של 25% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. הרווח נקי הסתכם ב־10.4 מיליון שקל, זאת לעומת רווח של 2.6 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.

דוראה - היורו גרם לגירעון של 56 מיליון שקל בהון חוזר

חברת הנדל"ן דוראההמחזיקה בחברות ליברטי ואורתם סהר סגרה את הרבעון השני עם גירעון בהון החוזר של 56 מיליון שקל, וגירעון בהון העצמי של 68 מיליון שקל. רואי החשבון של החברה מבהירים כי יכולתה לעמוד בהתחייבויותיה מותנית במימוש נכסים, קבלת דיבידנדים ובאשראי בנקאי.

הגירעון בהון החוזר נובע בעיקר משחיקת היורו, המטבע העיקרי שבו פועלת החברה, מעסקאות גידור שהניבו הפסד, ומעלייה בזכויות בעלי מניות המיעוט בעקבות אופציות שקיבלו לרכישת מניות. השחיקה בהון העצמי נובעת מירידת ערך נכסים בגרמניה ובאנגליה.

החברה מעריכה שתוכל לממש נכסים באירופה ב־50 מיליון שקל עד יוני 2011 וב־93 מיליון שקל עד יוני 2012. כמו כן היא מניחה שתיהנה מדיבידנדים של 15 מיליון שקל ב־12 החודשים הבאים, וכ־10 מיליון שקל בשנה העוקבת.

דוראה לא עמדה בהתניה פיננסית - הון עצמי של 100 מיליון שקל לפחות - בהלוואה בנקאית שיתרתה עומדת על 18 מיליון שקל. בתמורה לביטול ההתניה שיעבדה החברה נכס ברוסיה לבנק והתחייבה לפרוע עד סוף השנה 4 מיליון שקל.

 

ליטו גרופ - מנסה להעשיר את הקופה המתכווצת

אזהרת "עסק חי" ממשיכה גם ברבעון השני להופיע בדו"חות ליטו גרופ, אחרי הפסד כולל של עוד 7.5 מיליון שקל וגירעון בהון העצמי שצמח בהתאם ל־169.6 מיליון שקל. לחברה חובות לבנקים ולבעלי האג"ח בהיקף של 205 מיליון שקל ובקופתה היו בסוף יוני כ־0.5 מיליון שקל בלבד. ליטו, שעיסוקה בעבר היה ייצור מרכבים להובלת מזון בקירור, הסתבכה בשנים האחרונות בהשקעות נדל"ן ובהקמת מחלבה במזרח אירופה. בדו"חות היא מדווחת על משא ומתן למכירת פעילות אחת החברות־הבנות שלה, שעשוי להעשיר את הקופה המכווצת.

בהכנת הידיעה השתתפו: עומרי כהן, עומר ענבר, נעמה סיקולר, שניר הנדלר, חנן פייגנבאום ורחלי בינדמן

תגיות