אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה יאמרו חברות הסלולר לשופטים? צילום: סיון פרג'

מה יאמרו חברות הסלולר לשופטים?

חברות הסלולר צפויות להגיש עתירה לבג"ץ נגד הפחתת דמי הקישוריות; מה יהיו הטיעונים המרכזיים שלהן?

05.09.2010, 06:58 | גילעד נס

חברות הסלולר מצויות בדילמה לגבי עיתוי העתירה לבג"ץ נגד הפחתת דמי הקישוריות, המתוכננת להיכנס לתוקף בינואר 2011. מחד, מכיוון שכוונתן היא לעכב ככל שניתן את המהלך, המועד הנכון להגשת העתירה הוא קרוב לחודש ינואר, כדי לבקש הקפאה של ההפחתה לכמה שבועות עד לסיום הדיון.

מנגד, ביהמ"ש עשוי לסרב לבקשת ההקפאה מאותה סיבה בדיוק - שמדובר בפעולת השהייה ולא בצורך ענייני הנובע מהזמן הדרוש להכנת חומר העתירה.

יש לזכור כי כאשר עובר הדיון למישור המשפטי הוא נהפך לקיצוני. כל ההסכמות לכאורה שהפגינו החברות במהלך השימוע, הן מול משרד התקשורת והן באמצעי התקשורת, בטלות ומבוטלות, ונציגיהן המשפטיים ישגרו חצים רבים בנושאים מגוונים, בתקווה שלפחות חלקם ימצאו את מרכז המטרה. החברות יציגו כמה טענות מרכזיות:

1. היעדר סמכות משרד התקשורת להתערב בנושא דמי הקישוריות. אף שהנושא כבר נדון ב"בג"צים" נגד ההפחתה ב־2004 וטענת החברות נדחתה, לא מן הנמנע שהנושא יעלה שוב ושהחברות יביאו אסמכתאות חדשות להוכחת צדקתן.

2. ההליך שביצע משרד התקשורת היה פגום. על פי טענה זאת, המודלים הכלכליים שלאורם הורה המשרד לחברת NERA לבחון את הנושא אינם משמשים עוד את האיחוד האירופי; המשרד נמנע מלקבל את המלצות החברה לגבי רכיבים שונים, דוגמת עוצמת ההפחתה; ותהליך השימוע לא היה שקוף מספיק.

3. ההפחתה לא תוריד את המחירים. אף שהתקפה על החלטה שלטונית בבג"ץ אמורה להתמקד בפרוצדורה יותר מאשר במהות, החברות צפויות לטעון כי בחינת תוצאות ההפחתה הקודמת מוכיחה שמחירי הסלולר לא הושפעו בטווח הארוך ושהפער בין העלויות ללקוחות הפרטיים ללקוחות העסקיים רק התרחב.

מנגד, העלאת טיעון זה היא בעייתית מאוד, משום שמדובר בתוצאות המדיניות של החברות עצמן ולא בתוצאה שנגרמה בשוק חופשי באמת.

4. אפליה לעומת מגזר הטלפוניה הנייחת. פרטנר טוענת כי אם מופחתים דמי הקישוריות בסלולר, יש לבחון גם את הפחתתם בקווים נייחים. אף שנדחתה בקשתה של פרטנר לדון בנושא הקישוריות בסלולר בוועדת חייק, הבוחנת את פתיחת התשתיות של חברת בזק לתחרות, סביר להניח כי היא תעלה שוב את הנושא בבג"ץ.

במידה מסוימת, במסיבת העיתונאים שקיים ביום חמישי שיחק שר התקשורת משה כחלון לידיה של פרטנר, כאשר הודה שהמשרד בחן את ההשפעה שתהיה להורדת דמי הקישוריות בסלולר על הגדלת התנועה בטלפונים הקוויים. כחלון טען כי העצמת התחרות בשוק הסלולר גרמה למשרדו להחליט כי אין לחבר את הדיון בין השוק הנייד לנייח. ייתכן שבכך הוא העניק לפרטנר הזדמנות לבחון את עמדת משרד התקשורת בנושא גם בבג"ץ.

5. העדפה לטובה של חברת מירס. טענה חמישית שעשויות חברות הסלולר להעלות בבג"ץ היא להעדפה של חברת מירס באמצעות מהלך הפחתת דמי הקישוריות, כחלק מהניסיונות של משרד התקשורת לחזק אותה כמתחרה אטרקטיבית יותר בשוק הסלולר. חברות הסלולר יטענו בהקשר זה כי אין סיבה אמיתית להעדפת מירס, משום שהיא היתה יכולה בשנים האחרונות להיהפך למתחרה משמעותית יותר, לו רק היו בעלי המניות שלה מחליטים לעשות כן.

תגיות