אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

טעימת "כלכליסט": היינות האדומים הישראליים הטובים ביותר לחג

סעודת ראש השנה המשפחתית לא תהיה שלמה בלי בקבוק היין האדום הנכון. "כלכליסט" לגם והחליט: גרנד ווין 2007 של יקב קסטל הוא מס' 1

05.09.2010, 09:33 | גלי וולוצקי

איכות היין שמנפיקים היקבים הישראליים משתפרת משנה לשנה, וגם חובבי היין הבררנים ביותר יכולים כיום להניח בגאווה בקבוק של יין ישראלי על שולחן החג בראש השנה.

השאלה באיזה יין לבחור אינה פשוטה. במהלך הטעימה שערך "כלכליסט" במסעדת מול־ים בתל אביב, התברר שיין לארוחת החג צריך לעמוד בכמה פרמטרים: הוא צריך להתאים גם לאניני טעם המחפשים בקבוק איכותי וגם לאלו שאינם מורגלים בשתיית יין; אם קונים סוג אחד של יין הוא צריך להתאים למגוון מנות - מהכבד קצוץ בראשונות ועד לצלי העגל בעיקריות, ושיחמיא לאוכל אך לא יגנוב את ההצגה; ומעל לכל - הוא צריך להיות יין טעים שכיף לשתות אותו, ושיהפוך את ההסתכלות שלנו על השנה הבאה עלינו לטובה להרבה יותר אופטימית.

"כלכליסט" מדרג את עשרת היינות האדומים הישראליים הטובים ביותר לשולחן החג.

1. קסטל, גרנד ווין, 2007. לא מפתיע שלמקום הראשון הגיע יין מאחד מיקבי הבוטיק הוותיקים והמוערכים בארץ, שיינותיו זוכים לציונים גבוהים גם בקרב מבקרי יין בעולם. זהו בלנד בסגנון בורדו, המשלב זני קברנה סוביניון (70%), מרלו (25%), ו־5% מהזנים פטי ורדו, מלבק וקברנה פרנק - שנבצרו בכרמי היקב בהרי ירושלים, והתיישנו 20 חודשים בחביות עץ אלון צרפתיות חדשות.

הגרנד ווין נחשב ליין הדגל של היקב, המיוצר בו עוד משנת הבציר הראשונה ב־1992. זהו גם היין שהביא את אלי בן זקן, הבעלים של היקב, לידי ההחלטה להפוך את פעילותו כיינן מתחביב למקצוע. אף שהיה שנוי במחלוקת וחלק מהטועמים הגדירו אותו כ"קשה", הסתמן הגרנד ווין כחביב הטועמים. כולם התרשמו ממנו והסתקרנו לדעת באיזה יין מדובר. הערות הטועמים: יין מעניין, מאוד ארומטי, ילווה נהדר את האוכל בלי להשתלט, אך ירשים. יין עם אף המזכיר יינות עולם ישן, פה יחסית עפיץ. מתאים מאוד לארוחת החג, ובאותה מידה גם לצלחת גבינות. חלק מהטועמים סברו שהיין עתיד להתפתח וכי עדיין לא מיצה את הפוטנציאל שלו. מחיר: 200 שקל.

2. רמת הגולן, ירדן קברנה סוביניון, 2007. היין מיוצר מענבים הנבצרים בכרמי הקברנה המובחרים של היקב במרכז ובצפון רמת הגולן, ומכרם אחד בגליל העליון. הוא התיישן במשך 18 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי. הערות הטועמים: אף ירוק, לא חנפן בפה, מורכב ועשיר עם טעמי פירות בשלים, יתאים מאוד למאכלי בשר. מחיר: 125 שקל.

3. סגל, רכסים דובב ארגמן, 2007. זן הארגמן הוא פיתוח ישראלי, והענבים המשמשים ליצירת היין הזה נבצרו מכרם יחידני - כרם דובב שעל פסגת הר גודרים במרום הגליל. היין יושן במשך 18 חודשים בחביות מ־80% עץ צרפתי ו־20% עץ אמריקאי. הערות הטועמים: אף מתובל וחיך עוצמתי, יין חגיגי, מלא ומאוזן. מחיר: 114 שקל.

4. בזלת הגולן, קברנה סוביניון רזרב, 2006. ענבי היין נבצרו כולם מכרם יחידני, כרם שעל שבצפון רמת הגולן, והיין יושן במשך 20 חודשים בחביות עץ אלון אמריקאיות וצרפתיות. הערות הטועמים: יין בעל פוטנציאל, בוודאי יתפתח בעתיד, אף ארומטי, חיך פירותי, יין בשרי שממש אפשר "לנגוס" בו. מחיר: 180 שקל.

הטועמים: מימין: השף אייל לביא (רוקח 73), השף ירון קסטנבוים (שותף בקייטרינג פוד ארט ומזל טלה, ובמסעדת חדר האוכל), המסעדן שלום מחרובסקי (מול־ים), השף איתי הר גיל (הבסטה), השף יורם ניצן (מול־ים), המסעדן יורם ירזין (קפה איטליה, טוני וספה, עד העצם ועוד), המסעדן בן מחרובסקי (פיר 23), השף בן תדהר (לה מיזון), צילום: עמית שעל הטועמים: מימין: השף אייל לביא (רוקח 73), השף ירון קסטנבוים (שותף בקייטרינג פוד ארט ומזל טלה, ובמסעדת חדר האוכל), המסעדן שלום מחרובסקי (מול־ים), השף איתי הר גיל (הבסטה), השף יורם ניצן (מול־ים), המסעדן יורם ירזין (קפה איטליה, טוני וספה, עד העצם ועוד), המסעדן בן מחרובסקי (פיר 23), השף בן תדהר (לה מיזון) | צילום: עמית שעל הטועמים: מימין: השף אייל לביא (רוקח 73), השף ירון קסטנבוים (שותף בקייטרינג פוד ארט ומזל טלה, ובמסעדת חדר האוכל), המסעדן שלום מחרובסקי (מול־ים), השף איתי הר גיל (הבסטה), השף יורם ניצן (מול־ים), המסעדן יורם ירזין (קפה איטליה, טוני וספה, עד העצם ועוד), המסעדן בן מחרובסקי (פיר 23), השף בן תדהר (לה מיזון), צילום: עמית שעל

5. דלתון, קברנה סוביניון כרם מירון, 2008. יין מכרם יחידני - כרם מירון שבסמוך לשמורת נחל עמוד, שיושן בחביות עץ צרפתיות במשך כ־12 חודשים. הערות הטועמים: יין קליל יחסית, אף פירותי עמוק ונוטה לבשלות יתר, על החיך הוא עגול, מאוד עולם חדש בסגנונו, יכול להתאים למגוון רחב של מאכלים, אך לא בטוח שחגיגי מספיק לארוחת חג. מחיר: 129 שקל.

6. ססלוב, קברנה סוביניון רזרבד, 2006. יין הדגל של היקב, העשוי מענבי קברנה סוביניון מהכרם האורגני שבקדיתא, התיישן במשך 24 חודשים בחביות מחמישה סוגים, שכל אחת מהן העשירה את היין ותיבלה אותו בטעמים שונים. הערות הטועמים: אף בשל - אולי יתר על המידה, על החיך הוא כבד עם חמיצות גבוהה, חלק מהטועמים סברו שהחיך לא מקיים את הבטחות האף ואחרים סברו שהוא מעניין מאוד. יין בסגנון עולם חדש מובהק. מחיר: 160 שקל.

7. יונתן תשבי, ספיישל רזרב, 2004. בלנד המורכב מ־50% ענבי קברנה סוביניון, 40% ענבי מרלו ו־10% ענבי קברנה פראנק, שנבצרו בכרמי היקב בשדה בוקר ובהרי יהודה. היין יושן במשך 24 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי חדשות. הערות הטועמים: אף סגור יחסית, על החיך הוא קליל ומעניין עם טעמים פירותיים, אך כרגע יותר מתאים לשתייה יומיומית. מחיר: 250 שקל.

מימין: מקום חמישי - דלתון, קברנה סוביניון כרם מירון 2008, מקום שלישי - סגל, רכסים דובב ארגמן, 2007, מקום ראשון - קסטל, גרנד ווין, 2007, מקום שני - רמת הגולן, ירדן קברנה סוביניון, 2007, מקום רביעי - בזלת הגולן, קברנה סוביניון רזרב, 2006, צילום: עמית שעל מימין: מקום חמישי - דלתון, קברנה סוביניון כרם מירון 2008, מקום שלישי - סגל, רכסים דובב ארגמן, 2007, מקום ראשון - קסטל, גרנד ווין, 2007, מקום שני - רמת הגולן, ירדן קברנה סוביניון, 2007, מקום רביעי - בזלת הגולן, קברנה סוביניון רזרב, 2006 | צילום: עמית שעל מימין: מקום חמישי - דלתון, קברנה סוביניון כרם מירון 2008, מקום שלישי - סגל, רכסים דובב ארגמן, 2007, מקום ראשון - קסטל, גרנד ווין, 2007, מקום שני - רמת הגולן, ירדן קברנה סוביניון, 2007, מקום רביעי - בזלת הגולן, קברנה סוביניון רזרב, 2006, צילום: עמית שעל

8. כרמי יוסף, ברבדו שיראז, 2008. היין המיוצר מ־100% ענבי שיראז שנבצרו מכרם יחידני, כרם שוסיוב בכרמי יוסף שבמורדות הרי יהודה. היין יושן במשך 12 חודשים בחביות עץ, רובן מעץ אלון צרפתי ומיעוטן מעץ אלון אמריקאי. הערות הטועמים: האף מעניין, הפה פחות. יין קיצוני שאחד הריחות הדומיננטיים שבו הוגדר על ידי חלק מהטועמים כמעופש, ואחרים הגדירו כריח "פרוותי" המאפיין יינות בורגון. מחיר: 129 שקל.

9. ברקן, קברנה סוביניון אלטיטוד רזרב 624+, 2007. מסדרת האלטיטוד, סדרת הטרואר של היקב. ענבי היין הזה נבצרו ביקב עלמה שבגליל העליון והוא יושן 14 חודשים בחביות, רובן חביות חדשות מעץ אלון צרפתי. הערות הטועמים: אף פירותי, אולי מדי, על החיך הוא עמוס אך מעניין ושונה. ישדרג את ארוחת החג. מחיר: 125 שקל.

10. יתיר, יער יתיר, 2007. בלנד המורכב מ־50% ענבי קברנה סוביניון, 36% ענבי פטי וורדו, 7% ענבי מרלו ו־7% ענבי מלבק. מכרמי היקב בלב יער יתיר. היין התיישן במשך 16 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי. הערות הטועמים: אף לא קונבנציונלי, עם הרבה שמש אך גם עם מורכבויות לא ישראליות בהכרח, על החיך הוא כבד ועוצמתי, מעט עפיץ, חגיגי מאוד. מחיר: 250 שקל.

כך טעמנו

ביקשנו מ־17 יקבים ישראליים, ובהם יקבים גדולים ויקבי בוטיק קטנים, לשלוח את יין הדגל האדום שלהם לארוחת החג. לא הגבלנו את היקבים ליינות זניים או בלנדים. בהתאם למגמה העולמית, מרבית היקבים בחרו ביינות זניים שענביהם נבצרו בכרם יחידני (Single Vineyard) המבטאים את ההשקפה שיין מייצג את אזור הגידול שלו, לא פחות מאשר את מגע ידו של היינן.

הטעימה נערכה במסעדת מול־ים בתל אביב, ונוהלה בידי הסומלייה של המסעדה, דנה רביד. הטעימה נערכה באופן עיוור, כל היינות נמזגו כשהם מכוסים בשרוולי טעימה. כל הבקבוקים נפתחו לפני הטעימה כדי לאוורר את היין כדרוש.

הטועמים התבקשו להתייחס לפרמטרים המסורתיים שעל פיהם נבחן היין - הצבע, האף והחיך. בנוסף הם התבקשו להתייחס לשאלה האם היין מתאים לארוחת החג מבחינת החגיגיות שלו וההתאמה שלו למגוון רחב של מנות ושל טעמים.

תגיות