אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פישר: לא נוכל לעמוד לנצח מול הכוחות החזקים בשוק המט"ח צילום: Assaf Shilo Israel Sun photo

פישר: לא נוכל לעמוד לנצח מול הכוחות החזקים בשוק המט"ח

לדברי הנגיד בכנס של מכון הייצוא, "בשוק המט"ח פועלים גם כוחות חזקים מאשר הבנק המרכזי, והבנק לא יכול להשפיע על שער החליפין בטווח הארוך. בשוק המט"ח קיימת אי וודאות ועל הייצואנים ללמוד לגדר את חשיפתם לשער החליפין"

05.09.2010, 18:33 | מיקי פלד

נגיד בנק ישראל אומר כי בנק ישראל לא יוכל לעמוד לנצח מול הכוחות החזקים בשוק המט"ח.

בנאום בכנס מעון הייצוא הערב (א') בת"א, אמר פישר כי "יש כוחות חזקים יותר מהבנק המרכזי שפועלים בשוק המט"ח ולא נוכל לנצח לעמוד מול כוחות השוק, אלא להשפיע על שער החליפין רק לתקופות קצובות אך חשובות ואם נחשוב שיש צורך בעתיד להתערב בהתאם אז ככה נתנהג. בשוק המט"ח יש הרבה מאוד אי וודאות ועל הייצואנים ללמוד לגדר את חשיפתם לשער החליפין, ולהתאים את הרכב הייצוא למשקים הצומחים".

פישר הוסיף, כי "מבדיקה של בנק ישראל עולה, כי ייסוף של 10% מביא לירידה כמותית של 2% בייצוא, כלומר מעט כ-0.8% מהתמ"ג. אם עושים את החישוב, אז אנחנו פחות או יותר רואים שייסוף של 10% מביא לגידול בגירעון בחשבון השוטף של 2% תוצר, כלומר שזה גורם משמעותי שבנק מרכזי צריך לקחת בחשבון כאחד המחירים היחסיים שמשפיעים באפן משמעותי על המשק".

בנושא ההתאוששות העולמית אמר פישר: "אני מניח שאנחנו בתקופה של תנודתיות, אבל ההסתברות שנותנים כלכלנים שאני מכבד למיתון שני זה 25% ולא יותר מזה. אם יהיה דבר כזה אז מדובר בעיקר על ארה"ב והאטה בצמיחה בצפון-מרכז אירופה".

פישר הוסיף כי "אנחנו מצליחים פחות בייצוא למדינות שצומחות מהר, לעומת ההצלחה שלנו בארה"ב והמשקים המפותחים, כלומר שאנחנו לא מכוונים למדינות שצומחות הכי מהר".

לדברי הנגיד, חוץ מאירלנד, ישראל מייצאת כחלק מהתוצר את השיעור הגבוה ביותר מקרב מדינות ה-OECD. אולם, לדבריו, החלק המדאיג הוא שאמנם הייבוא מישראל כחלק מכלל הייבוא האמריקאי גדל ל-0.69% בשנים האחרונות, אך חלקה של ארה"ב מייבוא הסחרות בעולםירד ל-21% מ-25%, בעקבות המשבר. "זה אומר שאולי גדלנו, אבל בשוק שחלקו בעולם יורד. במדינות המפותחות גם ירדנו בייבוא וגם הם ירדו. העלייה היא במדינות ה-BRIC (ברזיל, רוסיה, הודו וסין – מ.פ.), שהייבוא לשם אולי לא גדל מבחינה יחסית, שהיא עלייה מתונה, אך במדינות שהכפילו את החלק שלהם בסחר העולמי מאז תחילת העשור".

תגיות