אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אתה הבוס: העובדים חולים - העסק גוסס צילום: shutterstock

אתה הבוס: העובדים חולים - העסק גוסס

הגדלת התשלום לעובדים על ימי מחלה היא עוד פגיעה בעסקים הקטנים, שיתקשו לשאת בנטל העלויות החדשות

06.09.2010, 09:59 | אבי קרעין וזאב הרשקוביץ

בדיונים שנערכו לאחרונה בין ההסתדרות לבין משרד האוצר בנושא חוק ההסדרים לשנים 2012–2011 סוכם כי סכום התשלום על ימי מחלה של עובדים יגדל. עובדים מאוגדים מקבלים כבר כיום סכום גבוה באמצעות ההסכמים הקיבוציים, כך שהפגיעה תהיה בעסקים הבלתי מאוגדים, שהם ברובם עסקים קטנים.

על פי החוק החדש, תחול עלייה משמעותית בדמי המחלה שישולמו לעובד החל מהיום השני למחלה. החל מהיום הרביעי יקבל העובד שכר מלא על ההיעדרות, דבר שיביא למוטיבציה שלילת לחזור לעבודה. שינוי זה מבורך לעובדים, אולם השאלה היא מי יישא בנטל הכלכלי של ההוצאות שגדלו? התשובה, כמו במקרים רבים אחרים - המעסיק.

מדובר במכה נוספת "מתחת לחגורה" לעסקים הקטנים, שבשנים האחרונות ספגו גזירות רבות כתוצאה משיתוף הפעולה בין התאחדות התעשיינים, ההסתדרות ומשרד האוצר.

העסקים הקטנים והגורמים המייצגים אותם נדחקו הצדה. איגוד לשכות המסחר ולהב (לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל) לא היו חלק במשא ומתן הכלכלי עם משרד האוצר, ואיגוד לשכות המסחר אף פרש מלשכת תיאום הארגונים הכלכליים כי הגיע למסקנה כי קולו אינו בא לידי ביטוי.

פעם אחר פעם אנו נוכחים לדעת כי אין גוף מייצג לעסקים הקטנים והבינוניים, וכי ההסתדרות סוגרת עסקאות עם משרד האוצר כאשר העסקים הקטנים הם אלו שמקבלים את החשבון.

הממשלה מדברת בשני קולות. מצד אחד, מצהירה כי היא רוצה בטובת העסקים הקטנים והבינוניים, שהם הקטר האמיתי של המשק, וכי יש לקדם חוקים של אפליה מתקנת, ומצד שני, חונקת אט אט עסקים אלו בצעדים שהיא מבצעת בשטח.

החברות הגדולות משלמות לעובדים אף יותר מחובתן על פי חוק. רובן משלמות את דמי המחלה במלואם. נוצר מצב שבו מרבית החוקים הסוציאליים הנחקקים פוגעים ישירות בעסקים הקטנים, אשר רובם משלמים לעובד רק לפי הקבוע בחוק. העסק הקטן, שמתקשה גם כך לעמוד בתחרות מול החברות הגדולות, נקלע לקשיים גדולים עוד יותר בשנים האחרונות עקב העלויות הנוספות אשר מושתות עליו.

אם חוק ההסדרים יכלול את השינוי בנושא דמי המחלה, השלכותיו עשויות לפגוע בתוצר המקומי הגולמי (תמ"ג) של המשק. התשלום החלקי על ימי מחלה לעובדים נועד, בין השאר, שלא לעודד עובדים להשתמש בימי מחלה שלא לצורך. עלייה בהיקף התשלום לעובדים מקטינה את גורם ההרתעה. אין דבר קל יותר מלקבל מרופא אישור על ימי מחלה, ומאחר שמהיום הרביעי ואילך יקבלו העובדים תשלום מלא - הרי שנתחיל לראות עובדים רבים שמתחילים את חופשת המחלה שלהם כבר ביום שישי, כדי לנצל יותר ימים בתשלום מלא.

הכותבים הם מנכ"לים משותפים בניהול נטו - מנהלי כספים באאוטסורסינג לחברות

תגיות

26 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

26.
הגעתי עם חום גבוה לעבודה - הדבקתי את הראש צוות
מאחר ולא משלמים על היום הראשון למחלה אז הגעתי לבודה עם 38.5 ההספק שלי היה בערך אפס, בזמן שבדרך כלל אני עושה הכל במשרד. עכשיו הבוס חולה בבית. ואני בוהה באינטרנט. (כי הוא מקבל שכר מלא מהיום הראשון) כשחולים לא עובדים נקודה.
מהנדס תוכנה בכיר  |  27.02.11
23.
הנני בעל עסק - והתשובה הינה לכולם
כולנו בעד העובדים במידת ההגיון. לכל אחד יש משפחה אשר אותה הוא צריך לפרנס בכבוד. הבעיה המרכזית בשנים האחרונות הינה כי המדינה משפרת את מצב העובדים, אולם לא משתתפת בעלויות הכרוכות בכך. מרביתנו בעלי העסקים הקטנים, לא עשירים ולא גונבים אף אחד. אנו נמצאים בתחרות המחריפה כ העת גם עם עסקים קטנים עמיתים וגם מול העסקים הגדולים הכובשים כל חלקה אפשרית. המחירים שלנו לרוב לא עולים כי אם יורדים. לעומת זאת, העלויות שלנו כמעסיקים באופן כללי ועלויות העבודה באופן ספציפי עולות באופן לא סביר בשנים האחרונות. נכון, נושא דמי המחלה הוא תוספת לא גבוהה לעלויות. אבל אם ניקח את הסכם פנסיית החובה, העלייה בעלות דמי ביטוח לאומי מעביד, עליית שכר שוטפת, עלייה בזקיפה למס בגין ליסינג (שחלקה בפועל מושתת על המעביד) וכיוצא בכך, הרי גם העובדים יפגעו מהעובדה שאני לא מרוויח וחבל......
גידי , מרכז  |  12.09.10
לכל התגובות