אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל: אם תימשך עליית מחירי הדירות - נהיה בבועת נדל"ן צילום: חיים צח

בנק ישראל: אם תימשך עליית מחירי הדירות - נהיה בבועת נדל"ן

"בחינה עדכנית של מחירי הדירות יחסית לגורמים המשפיעים עליהם מראה כי הם אינם סוטים מתנאי הסביבה המסבירים אותם", נכתב בפרוטוקולים של בנק ישראל

06.09.2010, 10:55 | שהם לוי

בנק ישראל מפרסם הבוקר את הפרוטוקולים המוניטריים הנוגעים להחלטת הריבית האחרונה אך ההתייחסויות המעניינות יותר של בנק ישראל נוגעות למחירי הדירות.

"בחינה עדכנית של רמתם של מחירי הדירות יחסית לגורמים היסודיים המשפיעים עליהם, הכוללים את: היצע הדירות ביחס לאוכלוסיה, מחזור העסקים ורמת הריבית, מראה כי מחירי הדירות אינם סוטים במידה משמעותית מהסביבה המוסברת על ידי גורמים אלו", כך נכתב בפרוטוקולים המוניטריים של החלטת הריבית האחרונה.

בבנק ישראל מציינים כי הועלתה האפשרות לשקול צעדים נוספים לקירור שוק הנדל"ן המקומי, מעבר לאלה שכבר החל בהן. 

בנק ישראל לא מרוצה מקצב עליית המחירים ומביע חשש לגבי העתיד: "עם זאת, קצב עלייתם המהיר של המחירים אינו מוסבר במלואו על ידי גורמי היסוד ומתבטא בעלייה מהירה של המחיר הריאלי (מחולק במדד המחירים לצרכן) של הדירות. כמו גם ביחס שבין מחירי הדירות לשכר הדירה, והמשך העלייה ביחס שבין מחירי הדירות והשכר הממוצע. אם עלייתם בקצב הנוכחי תימשך גם בעתיד, עלולה רמת מחירי הדיור להתרחק מהרמה התואמת את גורמי היסוד הכלכליים".

המשתתפים בדיונים המוניטריים עסקו בהתפתחויות בשוק הדיור בחודשים האחרונים. בבנק ישראל ציינו כי נמשכת העלייה המהירה במחירי הדירות (שאינם נכללים במדד המחירים לצרכן). אלה עלו במאי ב-2.2% ושיעור עלייתם ב-12 החודשים האחרונים מסתכם בכ-22%.

עוד הוסיפו: "עלייה מהירה זו מתבטאת בפער שהולך ומתרחב בין מחירי הדירות לבין מחירי הדיור (הנמדדים על פי שכר הדירה ונכללים במדד המחירים לצרכן) שעלו בכ-5.6% ב-12 החודשים האחרונים".

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
תגובה ל-3. אנחנו
כל הכבוד לכם באמת מוריד את הכובע, חבל שלי אין את היכולת הזו לקום וללכת מהמדינה הזו, זאת ארץ אוכלת יושביה גועל נפש אתה לא יכול לעשות פה צעד אחד בלי כסף והרבה, והעשירים ממשיכים להתעשר על גבם של מעוטי היכולת בעצם למה לא אם המדינה מאפשרת את זה? ממש בלתי נסבל כל מה שקורה פה
שון , מרכז  |  11.09.10
7.
ואם זו בועה מה יקרה?
אנשים יתחילו להיפטר מהדירות שלהם? אנשים פשוט לא יוכלו לקנות דירות במרכז ובעיקר בגוש דן ובעיקר בת"א-ר"ג-גבעתיים-רמת השרון ויאלצו לעבור לפריפריה ולאט לאט תהיה התקרבות של הפריפריה למרכז ע"י רכבות וכו' בעוד כ 5-10 שנים. זה שבנק ישראל מגדיר או לא מגדיר את המצב כבועה לא אמור להשפיע על שוק המחירים המושפע מהיצע וביקוש וכרגע המצב לא נראה כאילו הוא עומד להשתנות- בהנחה שיבנו והרבה ב 5 השנים הקרובות ידביקו את הפערים בין הביקוש וההיצע, אבל עד אז המחירים ימשיכו לעלות ואח"כיתמתנו. שורה תחתונה- מי שמעדיף שתהיה לו דירה משלו בישראל מוטב שיקנה היום, מצד שני יותר כלכלי לחיות בשכירות ואולי מוטב לעודד את הממשלה לחייב משכירים להשכיר לפרק זמן ארוך ולא כמו היום. חג שמח לכולם!!!
מבין  |  06.09.10
6.
ונניח שתהיה בעתיד "בועת נדלן" עקב עלית מחירי הדירת אז מה?!?
הרי בנק ישראל לא מצפה ואינו כותב בדו"ח כי זה יוביל לירידתמחירים דרמטית. מה שיקרה זה חוסר יכולת של רוב האוכלוסייה בישראל לרכוש דירה עם דגש גדול על המרכז ודגש ענק על מרכז וצפון ת"א- מרכז רמת גן ורמת חן ברמת גן- בורוכוב בגבעתיים. ומה קורה בחוסר יכולת? אנשים יצטרכו ללמוד להתרגללמציאות חדשה של מגורים בשכירות של בעלי הממון, וצעירים שיצליחו לצבור מספיק ממון יוכלו לרכוש דירה במרכז ואם לא- אולי בפריפריה. לדעתי יש בכך משהו חיובי בכך שהפריפריה תתפתח כי הרבה צעירים "חזקים" יעברו לשם ובמקביל תהיה התקרבות של הפריפריה למרכז. בלי קשר-בנק ישראל לא יכול להעלות ריבית בגלל פגיעה אנושה ביצוא ופיחות השקל במקביל להותרת הריבית על כנה בארה"ב ובגוש האירו באירופה. רק הממשלה יכולה וכנראה תפשיר קרקעות בהווה ובעתיד, ואנו כאזרחים נזכה לראות את הפירות של הפשרת הקרקעות והבניה בעוד כ 5 שנים מה שיוביל להתמתנות במחירי הדיור ככל הנראה. במקביל תהיה הקלה על ביצוע תמ"א 38 ויצאו יותר פרוייקטים של פינוי בינוי לפועל בעתיד וזה יגדיל את היצע הדירות גם באיזורים מבוקשים במרכז.
אורי  |  06.09.10
לכל התגובות