אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שוויין של תחזיות צילום: יואב אטד

שוויין של תחזיות

זכרו את מגדלי התאומים ואת פרוץ האינתיפאדה השנייה

07.09.2010, 07:51 | אמנון אטד

אל התחזית הכלכלית האופטימית שפורסמה אתמול צריך להתייחס ביותר משמץ של ספקנות, ולא רק מהסיבה שהלמ"ס תעדכן את נתוני הצמיחה השנתיים לאחור לפחות שלוש פעמים. אפשר כמובן לקחת את הנתונים הכלכליים שכבר ידועים, ולנסות להשלים בעזרתם את התמונה המלאה. אבל דווקא האירוע החגיגי של פרסום השנתון הסטטיסטי סיפק לנו בעשר השנים האחרונות הוכחה למשפט המפורסם של הפיזיקאי הדני נילס בוהר, "ניבוי הוא עניין קשה, וניבוי העתיד קשה שבעתיים".

לפני תשע שנים, למשל, יצאו ראשי האוצר בהצהרה חשובה: "המשק יצמח בשנה הבאה ב־4%", תחזית שהיוותה בסיס להצעת התקציב שהוגשה באותם ימים לאישור הממשלה. בתוך חודש וחצי פרסמה הלמ"ס את השנתון הסטטיסטי, כרגיל, כמה ימים לפני ראש השנה. הסטטיסטיקן הממשלתי דאז, פרופ' יוסי יהב, פירט באוזני הכתבים הכלכליים תחזית צמיחה שמרנית, שאליה לא שכח לצרף גם משפט תנאי אופטימי יותר: "אם יחול שיפור במצב הביטחוני, יבוא הדבר לידי ביטוי מיידי גם בנתוני המשק".

התחזית המעודכנת של הסטטיסטיקן הממשלתי דווחה כמעט בזמן אמת בכל אתרי האינטרנט הכלכליים. השעה הייתה 12 בצהריים והתאריך היה 11 בספטמבר 2001. תוך פחות מ־4 שעות התרסקו שני מטוסי נוסעים אל בנייני התאומים בניו יורק, וכלכלת העולם כולו עברה להתנהל במסלול שונה לחלוטין.

גם שנה קודם לכן סיפקה לנו הלמ"ס תזכורת לנזילותן של התחזיות הכלכליות, וגם הפעם היה זה במסיבת העיתונאים לרגל פרסום השנתון הסטטיסטי. "המשק יצא מן המיתון", הכריז אז אותו סטטיסטיקן ממשלתי, והבטיח כי "התוצר הלאומי יגדל השנה בקצב מהיר של 5%–6%, הגדול כמעט פי שלושה מהצמיחה בכל אחת מהשנתיים הקודמות".

תאריך מסיבת העיתונאים היה 26 בספטמבר 2000. ארבעה ימים מאוחר יותר, בראש השנה תשס"א, פרצה האינתיפאדה השנייה, והיציאה מהמיתון נשארה, כזכור, רק על הנייר.

תגיות