אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: אתר ירדני נלחם בשחיתות בממלכה ההאשמית צילום: אפי שריר

דו"ח טכנולוגי: אתר ירדני נלחם בשחיתות בממלכה ההאשמית

בכירים בוויקיליקס כבר לא מסתירים את כוונתם להיפטר מג'וליאן אסאנג' החשוד באונס, ספק אם הצנזורה בקרייגסליסט תועיל, ותהיה האם מידע פתוח מקדם שוויון

07.09.2010, 13:35 | יוסי גורביץ

זמנך עבר

לכמה שבועות היתה לוויקיליקס עדנה: האתר שהפך לקוץ בבשרם של משטרים רבים, במיוחד של זה האמריקני, חגג נצחון גדול כשפרסם ערימה ענקית של מסמכים על המלחמה באפגניסטן, תוך שיתוף פעולה עם שלושה עיתונים משפיעים. יכול להיות שהפרסום הזה, שחשף כמות ניכרת של שקרים ואי אמיתות מצד הגנרלים, יסיים את המלחמה שם ויחזיר את אפגניסטן למה שהיתה תמיד: אסופה בלתי ניתנת לשליטה של שבטים ברבריים.

וכמובן, כמה שבועות לאחר מכן הגיעה הידיעה שמנהל האתר, ג'וליאן אסאנג', הצליח אולי להתחמק מהבלשים של הפנטגון, אבל הסתבך דווקא בשוודיה, שם הוא חשוד במעשה מגונה ובאונס (תחילה המשטרה הסירה את החשד באונס, אבל אחר כך שבה וחקרה אותו בנושא). מפליטת פה של אסאנג' מתקבל הרושם שאפשר שהוא חשוד באונס גם בארה"ב.

כל זה יוצר לארגון בעיות תדמית ברמה של צה"ל אחרי משט טורקי, ולכמה ממנהליו זה מתחיל להימאס. אחת הבכירות בארגון, בירגיטה ג'ונסדוטיר – חברת פרלמנט מאיסלנד – תקפה את אסאנג' בפומבי וקראה לו להתפטר לטובת הארגון, תוך שהיא דוחה במיאוס את הטענה שלו שמדובר בקנוניה נגדו. ג'ונסדוטיר אומרת עוד שמדובר באדם עם בעיות בכישורים חברתיים, שבנוסף לכל הוא אוסטרלי קלאסי, קרי שובניסט גברי (אמירה שלה, לא שלי).

ההערכות הן שיריביו של אסאנג' צפויים להדיח אותו עוד החודש, אבל לא ברור מי יתפוס את מקומו, בין השאר משום שרוב הבכירים באתר שומרים על אנונימיות.

סימנים חיוביים מעבר לירדן

ירדן, שכנתנו הטובה, היא אוטוקרטיה עם שירות בטחון מהיעילים בעולם. ככה אנחנו אוהבים את הידידים שלנו (מי שתוהה על שורשי העוינות הספרדית לישראל, צריך להזכר בשיתוף הפעולה שעלה כפורח בין שירותי הבטחון הישראלים ובין אלו של פרנקו, הרודן ששלט במקום עד 1975. אנחנו שכחנו. הספרדים לא).

אבל ירדן, שלאחרונה עושה מאמצים ניכרים להפתח לעולם – ככה זה, אם אתה רוצה להפוך למרכז תיירות עולמי שזוכה לתמיכה של אונסק"ו – מגלה סממנים מעודדים של פתיחות דיגיטלית. יש שם פורטל בשם www.Ammonnews.net, שמרשה לעצמו לרדת על השלטונות, לבקר את ראש הממשלה, לדווח על שחיתות, ולכתוב על השסעים בחברה הירדנית. בכך, ראוי לציין, הוא מתקדם יותר ממשרד החינוך שלנו, שחושב שאסור להיות ביקורתיים מדי כלפי המדינה – והוא לא היחיד. יש שורה של אתרים כאלה.

ראש הממשלה סמיר ריפאי, שמתואר בעקביות בעמוניוז כעשיר מנותק משורשיו ואדיש למצוקות העם הירדני, התעצבן וניסה להעביר חוק שיגביל את חופש הביטוי ברשת הירדנית. התוצאה היתה תגובה זועמת, שהבהירה לממשלה שכדאי לה לסגת. שזה לא רע בכלל: זה לא קורה הרבה אפילו ברפובליקות ים תיכוניות מסוימות, שנמצאות מערבה לממלכת ירדן.

חלק ניכר מהדיון ברשת הירדנית נסוב סביב משהו שעליו לא כל כך מדברים פה – קרי, העובדה שהסכם שלום ישראלי-פלסטיני עשוי לדפוק את ירדן עד העצם, ספציפית בכך שיתקעו אותה עם כל הפליטים הפלסטינים שעדיין נמצאים בשטחה.

מי ירוויח מהצנזורה על קרייגסליסט?

סרסורים ושאר חלאות המין האנושי, זה מי.

דיווחנו כאן לאחרונה על הסרת מדור ה"שירותים למבוגרים" של אתר המכירות האמריקני קרייגסליסט, שבמקום הקישור שלו מופיעה כעת המילה "צונזר". ההחלטה הזו התקבלה לאחר שמספר גדול של תובעים כלליים בארה"ב רדפו את השירות והאשימו אותו, כמיטב המסורת הפוריטנית, בעידוד זנות. ההחלטה הזו התקבלה ברעש גדול בצד השני של השלולית האטלנטית.

יש רק בעיה אחת: העובדה שקרייגסליסט לא מאפשר יותר רכישת שירותי זנות לא אומרת שהזנות תיעלם מהעולם. לא במקרה היא נחשבת למקצוע העתיק ביותר בעולם. המשמעות של סגירת "השירותים למבוגרים" של קרייגסליסט, מזכירה החוקרת דנה בויד, היא שזונות יצטרכו לשוב לשיטות הקודמות של קידום המכירות שלהן.

כלומר, סגירת קרייגסליסט תקדם את פעילותם של סרסורים ושל סוחרים בבני אדם. לטענת בויד, הרשת הפכה את הזונות, והסרסורים, לשקופים הרבה יותר. הדבר הוביל לכך שקל הרבה יותר לסייע לזונות, וקל הרבה יותר לרשויות החוק להלחם בסחר אנושי. סגירת השירות פשוט תחזיר את כולם אל הסימטאות האפלות.

מצד שני, זה מספק לתובעים תאבי פרסום יותר תועלת בפחות עבודה, כך שהדברים צפויים להישאר כפי שהם.

האם מידע פתוח מקדם שוויון?

אחת הטענות של התומכים בשקיפות של מידע היא שככל שמידע שקוף יותר, ככה כולם יכולים לעשות בו שימוש ולהיטיב את מצבם. זו טענה אוטופיסטית ראויה, אבל היא כנראה לא מחזיקה מים.

מייק גרשווין כתב מאמר משפיע, שטוען שמידע פתוח מועיל בעצם רק למי שכבר מחזיק בכמות ראויה של מידע וכוח: רוב האנשים, הוא אומר, לא מרוויחים שום דבר משקיפות של מידע. הוא מביא דוגמא מבנגלדש, שבה כאשר הפך המידע על בעלות האדמה לפומבי ונגיש, הוא הוביל להשתלטות מהירה של בעלי קרקעות ותאגידים על עוד ועוד קרקעות, תוך נישול העניים.

כלומר, אם יש לך כסף, אתה יכול לעשות יותר כסף מכך שתקבל גישה לעוד ועוד מידע. אבל אם אין לך כסף, העובדה שמישהו פרסם נתונים קריטיים על מכרזים ממשלתיים או על מצבם המשפטי של קרקעות, לא מועילה לך בשיט. פתיחות מידע, כך המסקנה המדכאת של גרשווין, מגבירה את הפערים בחברה, לא מצמצמת אותם.

האם זה אומר שאנחנו צריכים לצמצם את הגישה למידע? לא, כי זה פשוט יגביל את יכולת ההתעשרות לקבוצה קטנה של אוליגרכים, נניח 18 משפחות, שיש להם את הקשרים, הכסף וההשפעה להשיג מידע שיזם שאפתן לא יכול להשיג. הממ. מאיפה זה נשמע לי מוכר?

קצרצרים

 

אפל הוציאה בשעתו פטנט על נעליים חכמות. שום דבר לא יצא מזה, בינתיים, אבל אפליקציית נייק לאייפון אמורה למלא את החסר. היא תגיד לאצנים שביניכם לא רק באיזו מהירות אתם רצים ומה קצב שריפת הקלוריות שלכם, אלא גם מה היה המסלול המדויק שלכם (משורטט על גבי מפה), ואיפה התקשיתם לסחוב בעליות. בקיצור, אם אתם פנאטים של ריצה ולא יכולים לצאת מהבית בלי הגרוטאה היקרה והשבירה שלכם, זו האפליקציה בשבילכם.

בזמנים הרעים ההם, כשאימפריית הרשע מפח ברה"מ עדיין היתה איתנו, היא תכננה מערכת נשק מעניינת: מטוס תובלה ענק שיישא תותח לייזר כבד. ברית המועצות קרסה, למרבה השמחה, ומערכת הנשק נגנזה, במיוחד בשל קשיי התקציב של שנות ה-90. עכשיו, כשאפריקה על הוולגה מרגישה טיפה יותר טוב, היא חוזרת אל הפרויקט. המטרה המקורית שלו היתה ליירט טילים בליסטיים בשלב הרגיש שלהם, זה שמיד לאחר ההמראה. כדי לעשות את זה, הם יצטרכו להיות עמוק בשטח אמריקני, מה שיקשה משמעותית על המשימה שלהם, כי המטוסים מתמרנים פחות טוב מאהוד ברק. אבל אם פוטין רוצה ליצור צי חדש של פילים לבנים, מי אנחנו שנגיד לו לא?

אפל טענה לאחרונה שמכרה 120 מיליוני מכשירי iOS, אבל לא טרחה לפרט במה מדובר. כשבוחנים את הנתונים, הם מרשימים פחות. אפל מכרה לאורך שנות קיומו של האייפון 59.6 מיליוני גרוטאות (נכון ליוני), ומכרה גם 3.2 מיליוני אויפדים (שוב, נכון ליוני – ואפל לא מפרטת את נתוני המכירות שלה מאז), מה שאומר ש-37.5% מהמכשירים הם בעצם אייפוד טאץ'.

במוזמביק, רודנות אפריקנית, הוקפאו במפתיע שירותי ה-SMS במדינה לאחר שכל מיני דורשי חירות ודמוקרטיה – עושי צרות כאלה מתחילים להיות לא רצויים גם פה – השתמשו בהם כדי לארגן הפגנות נגד המשטר. נמסר שמהשטר עצר תשעה "מסיתים". לא ברור – שיעול, אבל יש לנו ניחוש טוב, שיעול – מי אחראי לחסימה הפתאומית.

האם שירות ההמלצות של טוויטר עובד? עבדכם הנאמן מטיל ספק, אחרי שטוויטר המליץ לו – פעמיים – לעקוב אחרי עצמו (מסתבר שהרבה אנשים ש, אה, עוקבים אחרי עושים את זה). אבל בטקראנצ' טוענים שדווקא כן, ושהוא מגדיל את מספר המשתמשים אחריהם משתמשי טוויטר עוקבים. נו.

הערה מנהלתית: לרגל חג פגאני – שמכיל שופרות, דבש, תפוחים, יין, רימונים מהזן לא נפיץ, ראשי דגים ושאר סממני טבע שהיהדות הרבנית לא הצליחה לדכא – שמזכיר לנו שפעם, מזמן, היה כאן גם סתיו (כל היודע דבר על מקום הימצאו מתבקש לסור לתחנה המטאורולוגית הקרובה), המדור יוצא לחופשה עד יום ראשון.

· "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה החמישית)

· לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

· ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי" 

תגיות