אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הערכות: "ועדת באזל תדרוש מהבנקים כמעט להכפיל את רזרבות ההון" צילום: בלומברג

הערכות: "ועדת באזל תדרוש מהבנקים כמעט להכפיל את רזרבות ההון"

בכירי מערכת הבנקאות חוששים כי ועדת באזל לפיקוח על הבנקים תקבע דרישות רגולטוריות מחמירות שיפגעו בנזילותם

11.09.2010, 22:54 | ענת ציפקין

חברי ועדת באזל לפיקוח על הבנקים, המורכבת מנגידי בנקים ורגולטורים בכירים ממדינות ה־G20, נועדו שוב בסוף השבוע, הפעם כדי לקבוע את יחסי ההון והנזילות שיידרשו בעתיד ממערכת הבנקאות העולמית.

מטרת השינויים הצפויים היא שיפור עמידותה של מערכת הבנקאות הגלובלית בפני משברים כלכליים, תוך בניית יכולתה לתמוך בכלכלה העולמית בעתות משבר, שכן בעקבות החלטות של הוועדה שהתקבלו ביולי, ייאלצו חלק מהבנקים הגלובליים להגדיל את מקורות ההון העומדים לרשותם. יש לציין כי חלק מההחלטות של ועדת באזל צפויות להידחות לשנה הבאה, אך כבר בנובמבר הקרוב ייפגשו נציגי ה־G20 בקוריאה הדרומית כדי לאשר סופית את הרפורמות שכבר התקבלו.

ביולי האחרון קבעה הוועדה את יחסי המינוף הנדרשים ממערכת הבנקאות הגלובלית, אלו המגדירים את היחס בין ההון של הבנק להיקף הנכסים שלו.

משכך, החשש העיקרי עתה של בכירי מערכת הבנקאות העולמית הוא שוועדת באזל תחיל עליהם דרישות רגולטוריות מחמירות נוספות, העלולות לפגוע בנזילותם ולכווץ את רווחיהם. כל הון שבנק נדרש לשמור כרזרבה הוא הון שהבנק לא יכול לתת כאשראי ולייצר עליו רווח. כיום נדרשים הבנקים ליחס הון ראשוני מינימלי של 4%, אך על פי הערכות שונות עלולים קובעי המדיניות בבאזל לבקש מהבנקים להכפיל כמעט את מה שהם יידרשו להחזיק כרזרבה, ולחייב יחס הון ראשוני של 5% ומחסום הגנה נוסף של 2%. בשלב זה טרם ידוע מה יהיו התקנות הסופיות, אך כמה בנקים מעדיפים שלא לעמוד מהצד ולהמתין. מניית דויטשה בנק הגרמני ירדה במסחר ביום חמישי ב־3.2%, לאחר שהודיע כי בכוונתו לגייס עד תשעה מיליארד יורו בהנפקת מניות, לקראת גיבוש החלטות ועדת באזל.

הבריטים יעמדו בדרישות

 

להערכת אנליסטים, צעדים דומים יינקטו במהלך החודשים הבאים על ידי בנקים נוספים בגרמניה כמו גם בנקים בספרד, פורטוגל ויוון כדי להרגיע את המשקיעים. בסוכנות הידיעות בלומברג מציינים כי איגוד הבנקים הגרמני כבר הודיע ב־6 בספטמבר כי להערכתו עשרת הבנקים הגדולים בגרמניה, כולל דויטשה בנק וקומרץ בנק, ייאלצו לגייס כ־205 מיליארד יורו של הון חדש בעקבות התקנות החדשות הצפויות להתקבל בוועדת באזל.

בבית ההשקעות היפני נומורה סבורים כי מרבית הבנקים האירופיים יהיו מסוגלים לעמוד בדרישותיה של ועדת באזל לפיקוח על הבנקים. "לרובה של המערכת הפיננסית האירופית ישנם עודפי הון, והיא עשויה לעמוד בהצלחה בדרישות הרגולטוריות החדשות", מסרו אנליסטים מטעם נומורה. "בנקים שבהם קיים יחס הון ראשוני גבוה צפויים אף לתת תשואת דיבידנד גבוהה בשנת 2011", הוסיפו אנליסטים. בנומורה מציינים כדוגמה את הבנק השוויצרי UBS ואת הבנק הנורבגי DnB NOR ASA. כך או כך, עדיין יהיו באירופה לא מעט בנקים שיתקשו לעמוד בדרישות החדשות של הוועדה וייאלצו לגייס הון חדש, שמרביתו יופנה לעמידה בדרישות החדשות שתציג הוועדה.

בבריטניה, ההערכה היא שמרבית הבנקים בממלכה יוכלו לעמוד בדרישות החדשות שיוצגו בוועדת באזל. זאת משום שכחלק מהליך הסקת המסקנות מהמשבר העולמי דרשה רשות השירותים הפיננסיים (FSA) מהבנקים לעמוד בסטנדרטים, שהם כפי הנראה קשוחים יותר מאלו הצפויים להיקבע בבאזל.

תגיות