אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
9 שנים אחרי ה-11 בספטמבר: מתי ארה"ב כבר תכריז על הניצחון? צילום: אי פי אי

9 שנים אחרי ה-11 בספטמבר: מתי ארה"ב כבר תכריז על הניצחון?

רק מעטים מאמינים היום שאל־קעידה מציב את אותו הסיכון שחשבנו שהוא מציב עם קריסת מגדלי התאומים. אם כך, אין דרך הגיונית להסביר את התגובה המוגזמת של ארה"ב - כמות הכסף שהוצאה על שירותי מודיעין עלתה ב־250% ל־75 מיליארד דולר, יותר מההוצאות של שאר העולם ביחד

12.09.2010, 10:46 | פריד זקריה, "ניוזוויק"

תשע שנים עברו מאז התקפות הטרור בארצות הברית - האם מישהו מטיל ספק בכך שאל קעידה לא באמת מהווה איום קטלני כל כך כפי שהיה נראה? מאז אותו יום נוראי ב־2001, כשממשלות ברחבי העולם פצחו באמצעי־נגד חמורים, רשת הטרור של אוסמה בין לאדן לא הצליחה להשיק התקפה משמעותית אחת על מטרות בעלות פרופיל גבוה בארצות הברית ובאירופה. אף שהיא עוררה השראה למספר התקפות קטנות יותר על ידי ארגוני טרור מקומיים, היא לא הצליחה להוציא לפועל התקפה אחת בעצמה. התקווה הגדולה ביותר של אל קעידה היא למצוא בחור צעיר ומבולבל שעבר שטיפת מוח דרך האינטרנט, וללמד אותו למלא את התחתונים שלו בחומרי נפץ.

אני לא מפחית מעוצמת הכוונות של אל קעידה, שהן בהחלט ברבריות. אני מטיל ספק ביכולות שלה. בכל קונפליקט שהתרחש לאחרונה, ארצות הברית צדקה בעניין הכוונות הזדוניות של יריביה אך הגזימה מאד לגבי החוזק שלהם. בשנות ה־80, חשבנו שברית המועצות עסוקה בהרחבת הכוח וההשפעה שלה כשהיא בעצם הייתה על סף פשיטת רגל מוחלטת. בשנות ה־90, היינו בטוחים שסאדאם חוסיין מחזיק במאגר נשק גרעיני. למעשה, המפעלים שברשותו בקושי הצליחו לייצר סבונים.

השגיאה הפעם היא הרסנית יותר. התקפות ה־11 בספטמבר הדהימו את הנפש ואת המערכת האמריקאית. כתוצאה מכך, נרשמה תגובה מופרזת. בפרויקט חשוב שפורסם ב"וושינגטון פוסט" תחת הכותרת "סודי ביותר אמריקה", וויליאם ארקין ודיינה פריסט אספו במשך שנתיים מידע לגבי האופן שבו התקפות הטרור באמת שינו את אמריקה.

קדחת של בנייה

 

מאז ה־11 בספטמבר, 2001 הממשלה האמריקאית הקימה או ארגנה מחדש לפחות 263 ארגונים שמטרתם להתמודד עם אספקט כלשהו במלחמה בטרור. כמות הכסף שהוצאה על שירותי מודיעין עלתה ב־250% ל־75 מיליארד דולר, יותר מההוצאות של שאר העולם ביחד. 33 מתחמי בניינים חדשים נבנו עבור סוכנויות המודיעין בלבד, שמאכלסות 1.5 מיליון מ"ר — המקבילה ל־22 בנייני בתי מחוקקים בארצות הברית או שלושה פנטגונים.

8 ק"מ דרום מזרח מהבית הלבן, האתר הממשלתי הגדול ביותר מזה 50 שנה נמצא בעיצומה של בנייה - בעלות של 3.4 מיליארד דולר - ונועד לשכן את הרשות הגדולה ביותר אחרי הפנטגון והמשרד לענייני החיילים המשוחררים: המשרד לביטחון פנים, שמצבת העבודה שלו כוללת 230 אלף אנשים.

המערכת החדשה הזו מייצרת 50 אלף דו"חות בשנה (136 ביום!), מה שבוודאי אומר שרק מעטים מהם ברי מזל מספיק כדי להיקרא. אותם פקידים בכירים שכן קראו אותם, מתארים אותם כבנאליים. 51 משרדים שונים פועלים ב־15 מדינות ותפקידם לעקוב אחר תזרים המזומנים מארגוני הטרור, כשהם מעדיפים לא לחלוק ביניהם את רוב המידע שנאסף.

כבר לא חוזרים לסורם

תפקידם הבלעדי של כ־30 אלף אנשים הוא להקשיב לשיחות טלפון ולאמצעי תקשורת שונים בארה"ב, ובכל זאת אף אחד במודיעין הצבאי לא הבחין שמייג'ור נידל מליק חסן ביצע שורה של איומים כלפי המרכז הרפואי הצבאי וולטר ריד, שבו התאמן. אביו של "מחבל חג המולד" הניגרי דיווח על הרדיקליות שמפגין בנו לשגרירות האמריקאית, אך המסר הזה מעולם לא עבר לאנשים הנכונים. המזימה סוכלה רק על ידי חובבנותו של המחבל וכמה נוסעים ערניים.

הממשל כבר לקח על עצמו סמכויות חירום אך תמיד חזר לסורו עם סיום המלחמה. אולם נדמה כי הפעם זאת מלחמה ללא קץ, מתי כבר נכריז על הניצחון?

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
הכרזת הניצחון
צריך לבחון באופן קר, רציונלי ולוגי מספר תחומים ולהשוות את המצב בתחומים אלו בין 2 נקודות זמן: 11.09.01 ו-11.09.10. התחומים הראויים להתייחסות: 1. מספר המוסלמים החיים בארצות דמוקרטיות מערביות 2. תחושת הביטחון (או הדאגה) של הטסים בטיסות בינלאומיות 3. הוצאות ההגנה נגד טרור (מוסלמי ?) של מדינות המערב והעולם בכלל 4. השעות האבודות בהמתנה לבידוק הביטחוני בטיסות בינלאומיות 5. מספר האזרחים הנשלטים ע"י גופים / מליציות / ארגונים מוסלמיים מיליטנטיים קיצוניים כמדומני המסקנה הבלתי נמנעת היא שארה"ב אינה צריכה להכריז על ניצחון, הטרור המוסלמי העולמי ניצח, בין אם יכריז על כך ובין אם יסתפק במצב דה-פקטו
PF480  |  12.09.10
1.
הבעיה של האמריקים שהם חושבים בגדול במקום לחשוב חכם
כמו שכיום ידוע שהמידע על 9.11 היה קיים בתוך המערכות של המודיעין האמריקאי לפני ההתקפה - מתכנן הפיגועים זוהה שנה וחצי מראש! הבעיה שבמקום לשאול את עצמם איך למצוא מידע חשוב, הן יותר עסוקים בלהשיג הרבה מידע. ועכשיו כשיש להם ערמת שחת ענקית, במקום למצוא דרך חכמה למצוא את המחט (נגיד - מגנט ממש גדול), הם פשוט לוקחים מאה איש שישבו סביב הערמה ויבדקו כל פיסה בנפרד. אי אפשר לנהל ככה רשת מודיעין. אי אםשר לנהל ככה אפילו רשת לחלוקת מסטיקים.
חוה  |  12.09.10