אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת באזל: עד 2018 ייאלצו הבנקים להכפיל את רזרבות ההון שלהם צילום: בלומברג

ועדת באזל: עד 2018 ייאלצו הבנקים להכפיל את רזרבות ההון שלהם

בעקבות ההחלטה ייאלצו בנקים רבים להגדיל באופן דרמטי את מקורות ההון העומדים לרשותם. ז'אן קלוד טרישה, נגיד הבנק המרכזי של אירופה: "הסכם יתרום בצורה משמעותית ליציבות לטווח ארוך"

12.09.2010, 21:39 | ענת ציפקין

חברי ועדת באזל לפיקוח על הבנקים (BCBS) החליטו הערב להקשיח באופן נחרץ את הרגולציה הקיימת על מערכת הבנקאות העולמית: עד שנת 2018 ייאלצו הבנקים בעולם להחזיק רזרבות הון כפולות מהיקפן הנוכחי.

חברי הוועדה, המורכבת מנגידי בנקים מרכזיים ורגולטורים בכירים ממדינות ה-G20, החליטו הערב כי במהלך שמונה השנים הקרובות יצטרכו הבנקים הגלובליים להתאים את עצמם לתקנות החדשות, ולהחזיק הון בסיסי (commom equity) של לפחות 4.5% מסך נכסי הבנק, בהתאם לגובה הסיכון שלהם.

בנוסף, ייאלצו הבנקים להחזיק מחסום הגנה נוסף של 2.5% מאותם נכסי סיכון. מחסום הגנה זה ישמש כ"כרית בטחון" נוספת שמטרתה חיזוק מהותי יותר בעמידותם של המוסדות הפיננסיים הגלובליים בפני משברים כלכליים עתידיים. בנקים שלא יחזיקו במחסום הגנה נוסף זה של 2.5% לא יוכלו לחלק דיבידנדים.

החלטה נוספת שקיבלה ועדת באזל מתייחסת להיקף ההון הראשוני (tier 1) שעל הבנק להחזיק. בהתאם לתקנות החדשות הוא יעמוד על 6%. כיום נדרשים הבנקים ליחס הון ראשוני מינימלי של 4% בלבד.

החלטתה של ועדת באזל מטילה על הבנקים הגלובליים משקולת כבדה. לנוכח השלכותיו החמורות של המשבר העולמי, שמה לעצמה ועדת באזל כמטרה את הגבלת הסיכונים שבנקים עלולים לקחת על עצמם, תוך שיפור יכולתם לתמוך בכלכלה העולמית בעיתות משבר. מכיוון שחלק לא קטן מהבנקים בעולם לא עומדים כיום ביחסים שתידרוש מהם הרגולציה החדשה,ייאלצו חלקם, בעקבות ההחלטה שהתקבלה הערב, להגדיל באופן דרמטי את מקורות ההון העומדים לרשותם, בין אם באמצעות גיוס הון או בכל דרך אחרת. בנקים בארה"ב כבר הודיעו כי יתנגדו להסכם.

 

בסוכנות הידיעות בלומברג מציינים כי הרגולציה העתידה להיות מופעלת על סקטור הבנקאות העולמי היא הקשוחה ביותר מאז שנת 1974, שנה בה החלו מדינות העולם להפעיל רגולציה על מערכת הבנקאות העולמית. "החלטות אלו צפויות לחזק את הסטנדרטים של המערכת הפיננסית העולמית לטווח הארוך, ובמקביל יתמכו בהתאוששות הכלכלית הגלובלית", אמר נגיד הבנק המרכזי האירופאי, ז'אן קלוד טרישה.

 

על חברי הוועדה נמנים בין היתר בן ברננקי, נגיד הפדרל ריזרב האמריקאי, נשיאת הרשות הפדרלית האמריקאית לביטוח פקדונות FDIC שילה באייר, ונגיד הבנק המרכזי של בריטניה מרווין קינג. החלטותיה הוועדה אמורות לקבל אישור סופי בחודש נובמבר הקרוב.

תגיות