אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עודף מרופי

עודף מרופי

האם המטבע ההודי אטרקטיבי כעת להשקעה?

13.09.2010, 11:00 | גדעון בן נון

הודו היא כוח עולה בכלכלה העולמית וללא ספק, כבר שנים מדובר באחת הכלכלות המעניינות בעולם. הדבר הביא לגידול בהיקפי המסחר של ישראל עם הודו וגם המשקיעים המקומיים מגלים עניין בהשקעה פיננסית בשוק המניות של הכוח ההודי העולה.

המטבע ההודי הוא הרופי, המוכר לישראלים רבים שנשבו בקסמה של הודו. מעבר לייחוד של הודו כמדינה ושל ההודים כעם וכתרבות, היא מספקת אפשרות מחיה זולה, הנרכשת באמצעות המטבע החלש. שערו של הרופי הוא כ-46.3 רופי לדולר, שהם כ-12.3 רופי לשקל. לשם המחשה, פחית קולה בהודו עולה פחות מ-10 רופי.

משקל נגד לסין

לפני שבועיים הופיע ב"אקונומיסט" ניתוח ארוך של הודו מול סין. מהניתוחים ניכר כי הודו אינה נופלת מסין, כאשר במובנים רבים היא עשויה להיות יעד אטרקטיבי יותר להשקעות, ריאליות ופיננסיות.

הפוטנציאל הגדול של כלכלת הודו טמון בתהליך האורבניזציה והתפתחות מעמד הביניים. המדיניות הממשלתית מעודדת צמיחה דרך רפורמות פיסקאליות ומוניטאריות אך המדינה עדיין שקועה בבירוקרטיה סבוכה ותשתיות לא מפותחות. מנועי הצמיחה העיקריים נובעים מהיצור התעשייתי והיצוא הדוחפים את המדינה לצמיחה מהירה - בקצב מוערך של 8.8% בשנת 2010. אחד התחלואים הנלווים לכך היא אינפלציה גבוהה, אשר הביאו את הבנק המרכזי להעלות את הריבית ל-6%.

הדבר לא נעלם מעיני העולם. לפני שנה דובר על השקעה במדינות ה-BRIC, הכוללות את ברזיל, רוסיה, הודו וסין. היום, רוסיה מחוץ לפוקוס של המשקיעים וסין מתבררת כמקום השקעה הרושם ביצועים שליליים עקב שאיפת הממשלה לצנן את קצב הצמיחה. כך נותרו ברזיל והודו כאטרקטיביות להשקעה.

הרפורמות של הודו והיציבות השלטונית שנוצרה לאחר הבחירות שהיו שם באביב, מחזקות עוד יותר את הודו כיעד להשקעות.

הרופי נהנה

התוצאה היא שבכל חודש זורמים קרוב ל- 2 מיליארד דולר אל השוק ההודי ואל הרופי. סכומים אלה מזינים את העליות בשוק המניות ההודי, אשר המדדים המובילים בו עלו בכ-10% בששת החדשים האחרונים. גם הרופי נהנה מזרימת הון זו והתחזק בכ-2% באותה תקופה, בניגוד למגמה הכללית של התחזקות הדולר בעולם. בתקופה האחרונה ניכר העניין הגובר במדינות ובמטבעות האסייתיים כגון הוון הקוריאני או הרינגיט האינדונזי.

תחזיות הצמיחה של המדינה תמשיך לתמוך בהעלאת הריבית, כאשר המשקיעים מאמינים כי סיכון האינפלציה ניתן להכלה בתהליכי הצמיחה של המשק. כך עולה שהצפי לריבית גבוהה יותר מחזק את הבטחון של המשקיעים ברופי.

עם זאת, לאחרונה ניכרת התייצבות של המטבע. בתקופת המשבר, לפני כ-18 חודשים, הרופי נחלש עם הריצה אל הדולר, תוך שמדד התנודתיות שלו, סטיית התקן, עלה גם הוא באופן משמעותי לכ-21%. במהלך החדשים האחרונים המטבע התייצב סביב 46.5 רופי לדולר תוך ירידה בתנודתיות, לכ-7.5%. הדבר עורר שמועות בדבר התערבות של הבנק המרכזי במסחר ובקביעת השער. לאור התחרות עם השכנה, הדרקון הסיני, אשר קובע מנהלתית את שערו של היואן הסיני, התערבות שכזו לא תתקבל בהפתעה, למרות שהאמון בקובעי המדיניות בהודו ובשקיפות שלה, גבוהה יותר מזה שניתן לסינים.

בכל מקרה, ההשקעה בהודו ראויה בכל תיק השקעות והדבר גורר גם השפעה חיובית על המטבע. נראה כי סיכון המטבע של הודו הוא מתון יחסית בטווח הקצר וכי דווקא יש לו סיבות להמשך ההתחזקות. אם אלו הם פני הדברים, הרי שגם אנו כישראלים, יכולים לרכב על גב הנמר ההודי בתקופה הנראית לעין. 

ד"ר גדעון בן נון הוא מנכ"ל שקל אג'יו מקבוצת שקל, המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי

תגיות