אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון "כלכליסט" - מנכ"ל קמטק: "השוק שלנו קפץ למיליארד דולר" צילום: דימטרי שבצינקו

ראיון "כלכליסט" - מנכ"ל קמטק: "השוק שלנו קפץ למיליארד דולר"

בשנתיים האחרונות ייצרה קמטק שלושה מנגנוני צמיחה חדשים שהגדילו את השוק הפוטנציאלי שלה פי ארבעה. "אורבוטק כבר לא האיום המרכזי עלינו"

14.09.2010, 19:34 | שניר הנדלר

המשבר הכלכלי האחרון לא פסח על שוק השבבים המקומי. גם חברת קמטקממגדל העמק סבלה מירידה בביקושים, לאחר שחברות השבבים החליטו לעצור את השקעתן במכונות בדיקה חדשות - שאותן מייצרת קמטק - ולהתמקד בקיצוצים נרחבים כדי לשרוד את המשבר.

עם זאת, קמטק לא קפאה על השמרים, וניצלה את המשבר לרכישת שתי חברות שיהוו מנועי צמיחה חדשים. בראיון ראשון מאז נבחר למנכ"ל קמטק, רועי פורת מספר ל"כלכליסט" על המהפכה שעברה קמטק, ועל העתיד המבטיח שהוא צופה לחברה.

צמיחה פנימית וחיצונית

"במשבר שפקד את השווקים בשנה שעברה קמטק עברה שינוי גדול שכלל גם שינוי ארגוני, ולצדו, לצערי, גם פיטורים. אבל בעיקר, קמטק ייצרה לעצמה הזדמנויות צמיחה מאוד מעניינות", מסביר פורת. לדבריו, שניים ממנועי הצמיחה הם תוצאה של רכישות שהחברה ביצעה בשנה שעברה, ומנוע צמיחה אחד יגיע מתוך פיתוח פנימי של מוצרי החברה.

במונחים מספריים, במה מתבטא השינוי?

"קמטק עברה מחברה שפונה לשוק של 250 מיליון דולר, טרם הרכישות, לשוק של יותר ממיליארד דולר. נכון, כרגע זה בתיאוריה, אבל לפחות הפוטנציאל קיים. מתוך שלושת אפיקי הצמיחה החדשים של קמטק, שניים כבר מניבים הכנסות והשלישי - רכישת חברת פרינטר - אמנם עדיין בסיכון, אבל כולל פוטנציאל להיהפך להיות מנוע הצמיחה בעל הסיכוי הכי גדול שלנו".

מה הם מנועי הצמיחה של קמטק?

"בשנה שעברה רכשנו את חברת סלע מיקנעם. מדובר בחברה שמייצרת ציוד להכנת דגמים לחקר כשלים. שילבנו את פעילות החברה עם הפעילות שלנו כבר בתחילת השנה, והיא מניבה כבר עכשיו הכנסות בשורה העליונה. לחברה הזו יש פוטנציאל צמיחה מאוד מעניין בזכות הטכנולוגיה המתקדמת שלה. ברמה עקרונית, אנחנו מתחרים מול חברות ענק מחו"ל, בעיקר אמריקאיות. אבל אני מאמין שנצליח למנף את העליונות הטכנולוגית שלנו ונשיג דריסת רגל בשוק הזה, המוערך בהיקף מכירות שנתי של 300 מיליון דולר.

"כרגע אנחנו רק בתחילת הדרך, מוכרים בקצב של מכונה ברבעון - כלומר, הכנסה של מיליון עד 1.5 מיליון דולר. השאלה הנשאלת היא תוך כמה זמן נוכל להגביר את הקצב. הטכנולוגיה שלנו מהפכנית, ולא דומה לזו שמציעים המתחרים שלנו בשוק. בסך הכל אנחנו עושים אותה העבודה שהמתחרים עושים, רק בצורה טובה יותר ומהירה יותר".

פורת מציין כי מנוע צמיחה נוסף של קמטק - מכונות בדיקה לשבבים - הוא פרי פיתוח פנימי של החברה. "לקחנו את מכונות הבדיקה ששימשו קודם לבדיקות מוצרים של חברות שאורזות את השבבים לתוך מארזים שאפשר להרכיבם על מעגל מודפס. הוספנו למכונה אלמנטים נוספים, ופתחנו לעצמנו צוהר לשוק חדש - חברות שמייצרות את פרוסות הסיליקון. אנחנו מעריכים כי גודלו של השוק החדש עומד על מכירות שנתיות של יותר מ־150 מיליון דולר", הוא אומר.

בעיות לא צפויות

כאמור, מנוע הצמיחה השלישי של קמטק נובע מרכישת חברת פרינטר מרחובות שבוצעה לפני שנתיים. "העברנו את הפעילות של פרינטר למגדל העמק, אולם היא עדיין לא מייצרת הכנסות. מצד שני, מדובר בפעילות בעלת פוטנציאל גדול מאוד. נכון, יש לנו עדיין בעיות טכנולוגיות שלא צפינו. אם היית מדבר איתי לפני תשעה חודשים ושואל מתי יהיה מוצר בשוק, הייתי אומר לך שכבר היום. בדיעבד, טעיתי, ההערכה שלי לא היתה נכונה. אבל אני חייב לומר שמהבעיות שאנחנו מטפלים היום אנחנו פחות חוששים, הבעיות שמדאיגות אותנו יותר הן אלה שעדיין לא צפויות".

פרינטר פיתחה וייצרה מכונות למריחת מסיכת הלחמה על מעגלים מודפסים באמצעות טכנולוגיית הזרקת דיו. פורת מציין כי מדובר בטכנולוגיה מהפכנית. "אין היום מכונות כאלה בעולם, ואנחנו נהיה הראשונים. אנחנו מצפים למכור מכונות לשוק הזה, שפוטנציאל המכירות השנתי בו עומד על 600 מיליון דולר. גם אם נשתלט על 10% מהשוק הזה - קמטק תוכפל. כמו שכבר ציינתי, יש כאן עדיין סיכון גדול וקיימת סבירות שנתקשה להביא מוצר לשוק, אבל אני שומר על אופטימיות. אני לא יודע כרגע על מישהו בשוק שמפתח טכנולוגיה כמו שלנו".

בימים אלה אתם עומדים לקראת ערעור שהגשתם לבית משפט פדרלי בארה"ב, לאחר שהפסדתם בתביעת פטנט לרודולף טכנולוגיות האמריקאית. מה להערכתך הסיכוי שלכם לזכות בערעור?

"במשפט הקודם המושבעים פסקו נגדנו. כרגע אנחנו עומדים לקראת ערעור בבית משפט פדרלי בוושינגטון שנערך מול שופט מקצועי. ההערכה המקצועית של עורכי הדין שלנו היא שיש סיכוי שנהפוך את הקערה ונצא זכאים בתביעת הפרת הפטנט הזו".

בתקופה האחרונה אנחנו רואים סנטימנט חיובי בשוק השבבים, עד מתי להערכתך צפויה הצמיחה בשוק?

"שוק השבבים מאופיין במחזוריות. אני חושב שהשוק הזה עדיין בצמיחה, אך מתגלים בה סימני האטה. בשטח עצמו, אצל הלקוחות והספקים, אני לא מרגיש בהאטה. אני קורא על כך בעיתונות, מה שמייצר קצת פחדים וחששות, אבל כרגע, בפועל, אנחנו לא רואים ירידה בהזמנות. עם זאת, אם לפני חודש לקוחות היו מתקשרים ואומרים לי: 'אני רוצה מכונה באופן מיידי' - היום האטרף הזה נגמר. יש הזמנות למכונות, אבל בהיקף נמוך יותר".

לאחרונה נכנסת לתפקיד מנכ"ל קמטק לאחר שמילאת שורה של תפקידים בחברה. איך הרגשת לאחר קבלת שרביט הניהול?

"אכן, מילאתי הרבה תפקידים בחברה - כולם מחוץ לישראל. ברמה האישית, המשפחה ואני חזרנו לארץ אחרי כמעט תשע שנים בארה"ב ובמזרח, ואנחנו מאוד שמחים לחזור. ברמה המקצועית אני מכיר את החברה טוב, אבל לפני שחזרתי לארץ לא יצא לי להכיר את הצד הפיתוחי והתפעולי שנעשה בישראל. המעבר מתפקיד הסמנכ"ל לכיסא המנכ"ל הוא קפיצה מאוד גדולה - זה כמו לשחק כדורגל או כדורסל לעומת טניס. בכדורגל ובכדורסל, אם הקבוצה לא מצליחה - האחריות היא של כל הקבוצה. בתפקיד המנכ"ל, כמו בטניס, בסופו של דבר אתה לבד, וזה השינוי המהותי בעיניי".

אתם בונים על השוק באסיה בכלל ועל סין בפרט. מדוע?

"עסקי המעגלים המודפסים (PCB) זימנו לנו בעשור האחרון מלחמה עקובה מדם מול חברת אורבוטק, מלחמה שגם גרמה לירידת מחירים במוצרים. במקביל, בעולם חל מהפך וכמעט כל התעשייה עברה לסין. אנחנו לא רואים היום באורבוטק איום מרכזי, מאחר שאנחנו מעריכים שמתישהו יקום יצרן סיני שישתלט על כל הקופה. בעיקרון, אנחנו רוצים להיות אותו יצרן סיני, ולכן אנחנו מנסים להקים שם ישות כזו שתפעל תחת עלויות מקומיות — מה שיאפשר לנו להתחרות בכל מתחרה שיקום לנו. לכן הייצור אמנם יתבצע שם, אבל זה לא צפוי לפגוע במרכז הפיתוח שיישאר בישראל".

תגיות