אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גזר דינו של היהלומן יובל גפני: עבודות שירות ואיסור לצאת לחו"ל צילום: עמית מגל

גזר דינו של היהלומן יובל גפני: עבודות שירות ואיסור לצאת לחו"ל

גפני שחלק משרד עם עודד דסאו בבורסת היהלומים ברמת גן הורשע בעסקת טיעון בשימוש במידע פנים. השופטת גזרה עליו 6 חודשי עבודות שירות וקנס של 300 אלף שקל ודחתה בקשתו לצאת לחו"ל 4 פעמים לצורך עסקיו

14.09.2010, 09:24 | ענת רואה

עבודות שירות במשך 6 חודשים וקנס כספי בסך 300 אלף שקל – זה העונש שנגזר על יובל גפני, מקורבו של עודד דסאו שהורשע בעסקת טיעון בביצוע עבירה של שימוש במידע פנים שמקורו בדסאו.

גפני הוא יהלומן, ובתקופה הרלוונטית לכתב האישום הוא חלק משרד עם עודד דסאו בבורסת היהלומים ברמת גן. בין גפני לדסאו קיימת היכרות ממושכת והיו קיימים ביניהם קשרים עסקיים בעיקר בתחום היהלומים, וגפני אף נהג להלוות לדסאו סכומי כסך גבוהים לצרכיו האישיים של דסאו ולחברות פרטיות בשליטתו בתחום היהלומים.

לפי כתב האישום המקורי שהוגש לבית משפט השלום בתל אביב לפני שנה, במהלך מאי 2006 קיבל גפני מדסאו מידע פנים לפיו דסאו מצא שותף אסטרטגי, ישעיהו בוימלגרין, שאמור לממן את החלק העיקרי, בסך 65 מיליון דולר, ברכישת חברת א.מ.ד על ידי גולן, וזאת בטרם נודע המידע לציבור המשקיעים.

על פי כתב האישום, עם קבלת המידע ובטרם פורסם דיווח מיידי על תוצאות המו"מ לציבור המשקיעים, עשה גפני שימוש במידע בכך שהתקשר למספר ידידיו ובהם ריקו שירזי ואחרים נוספים ושיתף אותם במידע, בחשיבותו העסקית ובפוטנציאל לרווח כספי גדול ומהיר. בנוסף, הציע להם לרכוש במהירות את מניית גולן בטרם ייוודע המידע לציבור המשקיעים.

במסגרת הסדר הטיעון עתרו גפני והפרקליטות לגזור עליו עונש של 6 חודשי עבודות שירות וקנס כספי בסך 300 אלף שקל, ובנוסף מאסר על תנאי לפי שיקול דעת בית המשפט. במקביל התבקש בית המשפט לאשר לגפני לצאת לחו"ל 4 פעמים במהלך עבודות השירות, בכל פעם לארבעה ימים, ולצורך עבודתו כיהלומן. העונש המקסימלי של העבירה לפי החוק הוא שנת מאסר וקנס כספי.

הפרקליטות נימקה את ההסדר בכך שהוא ראוי ולא חורג משיקולי ענישה רלוונטיים. נטען כי גפני אינו איש שוק ההון אלא איש עסקים העומד לדין פלילי לראשונה בחייו, וכי הוא הודה מיד סמוך לאחר תחילת משפטו וחסך בכך זמן שיפוטי רב, שכן ניתן ללמוד מכתב האישום שהמשפט היה צפוי להיות ארוך אלמלא הודאתו.

גפני מצידו הדגיש כי מעשיו התרחשו על רקע חששו מכך שדסאו לא יוכל לפרוע את חובותיו כלפיו, ולכן לדבריו דרש מדסאו למסור לו עדכונים על התנהלותו העסקית וניסה להבטיח לעצמו החזר של הכספים שלווה לדסאו בדרך של ניצול מידע הפנים. לטענתו הוא לא ביקש מדסאו עדכונים על עסקיו על מנת לנצלם לפעילות בבורסה, אלא רק כדי לוודא שההלוואות שנתן יוחזרו.

השופטת מתחה ביקורת

השופטת מיכל ברק נבו קבעה כי במקרה זה נראה כי השיקולים ששקלו הצדדים ראויים הם ולכן יש לקבל את הסדר הטיעון.

לגבי הבקשה של גפני לצאת לחו"ל, קבעה השופטת כי לא מצאה שמתקיימים במקרה זה טעמים חריגים המצדיקים מתן ההיתר השמור למקרים מיוחדים שלא להתייצב לעבודה לא כל שכן לצאת את הארץ כדי לקיים עסקים. היא קבעה כי למעשה גפני מבקש כמעט להמשיך בשגרת עסקיו למרות היותו נידון למאסר.

עבודות השירות, נקבע, יימשכו 5 ימים בשבוע במשך 8 שעות ביום בפנימיית הכפר הירוק שברמת השרון. בשעות שלפני או אחרי כן יוכל גפני להמשיך בעבודתו בבורסה עם אנשים בארצות הנמצאות באזור זמן שונה כגון הודו, רוסיה וארה"ב.

השופטת הוסיפה, כי לצערה התרשמה מגפני כי אינו מפנים די הצורך את חומרת מעשיו ואת הנזק שגרמו מעשיו לאחרים, כלל ציבור המשקיעים. לדבריה, גפני ניצל את הבמה בתום הדיון כדי לומר שאינו אדם עבריין "אך בעיקר כוונו דבריו כדי להסביר כי נסיעה לבומביי אינה תענוג גדול כך שלא מדובר בהענקת מתנה". לגברי השופטת דווקא במקרה פרטי זה נראה כי קיים צורך של ממש שלא להקל עוד יותר בעונש שמוטל עליו ומתן היתר לנסוע לחו"ל יקהה במידה רבה שאין לה מקום את אפקט העונש וההרתעה.

תגיות