אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההשקעה בטכנולוגיה במדינות ערב - 0.02% מהתוצר בלבד צילום: shutterstock

ההשקעה בטכנולוגיה במדינות ערב - 0.02% מהתוצר בלבד

לעומת 5% במדינות המערב; מומחה: על מדינות ערב להתמקד באנרגיה סולארית, התפלת מים והפקת מי תהום

16.09.2010, 23:31 | דורון פסקין

ערוץ טלוויזיה ערבי מוביל עסק באחרונה בבעיית בריחת המוחות בעולם הערבי. בתוכנית הוצגה תמונה עגומה ביותר לגבי ההשקעות במחקר המדעי ובפיתוח הטכנולוגי מצידן של מדינות ערב.

בתוכנית, שנקראה "בריחת המוחות הערביים - אובדן של מיליארדי דולרים", נאמר כי במדינות המערב ובכלל זה ישראל מופנה קרוב ל-5% מהתוצר המקומי לתחום המדעי והטכנולוגי, בעוד בעולם הערבי הנתון עומד על 0.02% בלבד.

בתוכנית נמסר כי ההשקעה לתושב בעולם הערבי מבחינת המחקר המדעי והפיתוח הטכנולוגי מסתכם ב-3-2 דולרים בשנה, לעומת 680 דולר בארה"ב, 601 ביפן ו-410 בגרמניה.

הבעיה בעולם הערבי היא ש-98% מהתקציב המופנה למחקר מגיע מהממשלות. לעומת זאת, במדינות המערב אחראי המגזר הפרטי על 80% מתקציב המחקר המדעי והפיתוח הטכנולוגי. הסיבה העיקרית לכך היא שמדינות ערב נשענות באופן כמעט מוחלט על חברות זרות לביצוע פרויקטים טכנולוגיים מתקדמים בתחומן.

ד"ר פארוק אלבאז מאוניברסיטת בוסטון הציע למדינות ערב להתמקד בשלושה תחומים: אנרגיה סולארית, התפלת מים והפקת מי תהום. לדבריו, אלה תחומים ויעדים ריאליים מבחינת פיתוח יכולות המחקר והטכנולוגיה של מדינות ערב.

מומחה אחר, ד"ר עבדאללה א-נג'אר, הציע כי הממשלות הערביות והמגזר הפרטי יקימו קרן מיוחדת לפיתוח טכנולוגי. קרן זו תיועד לסייע להקמת פרויקטים טכנולוגיים בעולם הערבי.

דורון פסקין הוא מנהל מחלקת המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)

www.infoprod.co.il

תגיות