אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
להתחרות עם בלון גז קשור לרגל באדיבות משרד התשתיות הלאומיות

להתחרות עם בלון גז קשור לרגל

משרד התשתיות שאמור לתקן את כשל השוק בתחום הגז משחק משחק כפול: פיו עם הצרכנים ולבו עם בעלי ההון שמחזיקים בחברות הגז הגדולות. דעה

19.09.2010, 20:56 | אבינועם מגן

ענף הגז אינו מפסיק לספק כותרות. במשך שנים פועלים גופי צרכנים שונים ליצור תחרות בשוק זה, וחשבנו שכבר ראינו הכל: מרד צרכנים, הרשעות, קרטל, וגם רפורמה שיזם לפני שלוש שנים משרד התשתיות כדי לתקן את כשל השוק המתמשך. משרד התשתיות משחק משחק כפול בהצגה הזאת: פיו עם הצרכנים אך לבו עם בעלי ההון המחזיקים בחברות הגז הגדולות. את הרפורמה שנועדה לעודד את התחרות הוא הוביל בעצלתיים, ורק לאחר מרד צרכנים ממושך.

כיום, בעקבות פסיקת בג"ץ, עומדת לפקוע ההכרזה על מצב החירום בישראל, שתחת חסותו עוגנו כמה וכמה כללים ארכאיים. אלא שבמקום לנצל את המצב לרענון הנהלים, משרד התשתיות בוחר בדרך הקלה - להעתיק את אותם כללים ישנים אל תוך צו חדש שאינו תלוי במצב החירום.

כשמדובר במכלי גז ביתיים, שמספקים גז לבתים פרטיים, מחויבת כל חברת גז להשתמש אך ורק במכלי גז שעליהם מוטבע שמה. צרכן המבקש להתחבר לאספקת גז באמצעות בלונים, נדרש לשלם עבור בלוני הגז פיקדון של כמה מאות שקלים, אולם כאשר הוא מבקש לקבל את הפיקדון חזרה, כדי לעבור לחברה זולה יותר, צפויות לו הפתעות. במקרים רבים החברה טוענת כי הצרכן כלל איננו לקוח שלה, או כי היא לא מוצאת ברישומיה כל אישור להפקדת פיקדון. לחברה שאליה מבקש הצרכן לעבור אסור לעשות שימוש בבלונים של החברה היוצאת, כך שאם יעבור לחברה זולה יותר, ישלם פיקדון בשנית וימשיך להחזיק בחצרו את הבלונים הישנים כמטרד מסוכן.

מצב זה משרת כמובן את החברות הגדולות. אלו מסרבות בדרך כלל לרכוש מהחברות הקטנות את המכלים שלהן, אולם יש אומרים כי בינן לבין עצמן הן מחליפות בלוני גז ריקים ככל הנדרש. הצו החדש שמתכוון משרד התשתיות לפרסם יקבעַ את המצב ואף יחמיר אותו, מה שיביא להאטה בתחרות ולעליית מחירים. משרד התשתיות מבקש מהצרכנים לרוץ קדימה ולהתחרות, כשלרגליהם אזוק בלון גז.

ישנם פתרונות יעילים יותר לבעיית הבטיחות וגם לבעיית התחרות, כך למשל, צריך וניתן לקבוע כי כל חברה תוכל להשתמש בכל מכל, ובלבד שהיא תבדוק אותו בשעת המילוי ותסמן אותו בתווית "נבדק" נושאת תאריך. כל חברה תהיה אחראית מבחינת בטיחות למכלים שהיא סיפקה.

אפשרות אחרת היא שמשרד התשתיות יסיר קצת את האבק וייצור מרשם אינטרנטי פומבי, שבו כל חברה תהיה חייבת לציין עבור כל לקוח היכן נמצאים דמי הפיקדון שלו. יש לחייב חברות לציין את סכום הפיקדון העדכני בכל חשבון גז המונפק לצרכן. הפתרונות הם רבים ויצירתיים, ומוטב כי הם יישקלו במשרד התשתיות אשר עלול במחי צו מיותם אחד לסכל גם את ראשית ההצלחה של הרפורמה שהוא הוביל.

הכותב הוא עו"ד שותף במשרד מגן־בשן־דמביץ, ראש היחידה לזכויות הצרכן בקריה האקדמית אונו ובעבר מוביל מרד צרכני הגז

תגיות